Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Vizitator danielzane

Radu 1984 a spus : "Eu am folosit un singur bec la o distanta de expunere de 15 cm. Becul este Philips energy saver de 20W echivalentul unui bec normal de 100 W. Modelul scris pe cutie este 20W/827 E27. Este un fel de neon mic cu 3 bucle."Ai folosit becul intr-o cutie, la o veioza sau l-ai tinut pur si simplu in mana ? Philips e cam scump, merg si cele chinezesti de 50.000 ...?

Link spre comentariu

Daca philips spune ca al lor 20W este echivalent cu un 100w normal putem sa ii credem. Daca un chinez spune acelasi lucru sau orice altceva care suna a parametru tehnic...rar poate fi crezut! De aici si diferenta de pret. In comparatie cu alte metode macar la metoda UV va ramane lampa si cutia forever, consumabilele fiind cablajul, solutia de corodare si revelatorul, ceea ce ar trebui sa justifice cumpararea unui lampi de firma, mai ales cand aceasta este sub 500.000 Lei, cep putin pentru cineva care are de facut minim un cablaj excelent pe luna.

Link spre comentariu

Eu folosesc cu succes metoda foto (positiv 20) de aproape 1 an. :d Ca si sursa de UV folosesc un bec pt iluminat public fara sticla exterioara. :!: Trebuie sa faci rost de 3 chestii:1) bec pt iluminat public ~150-250w (care are nevoie de drosel si nu cu autoaprindere)2) drosel3) Veioza metalica4) 2 placi de sticla ~20*30cm :!: Constructie:Becul se gaseste la magazinele de electrice (~150.000 mii lei).Spargi (tai) sticla exterioara a becului, avand grija ca continutul sa ramana intact.Insurubezi becul in veioza. Este preferabil ca veioza sa aiba posibilitate de reglare a distantei fata de masa pe care se va face expunerea.Droselul se poate gasi in piata de vechituri, la FIER VECHI si chiar la bobinaje electrice.Se conecteaza in serie cu becul. :!: Protectii:Radiatia UV este puternica. NU PRIVI BECUL DIRECT!!!!! :shock: Pentru protectie este buna orice pereche de ochelari de soare cu protectie UV. 8) Becul se incinge puternic. :twisted: Datorita puterii uv mari se va forma OZON ( T O X I C ! ). nu sunt cantitati foarte mari, dar daca nu ai grija la ventilatie si lucrezi mult cu becul (peste 10 placute facute una dupa alta) te vei simti a doua zi ca dupa o betie zdravana (proprie experienta) :shock: :!: Sfaturi si idei:PCB-ul se pune pe prima placa de sticla(poate fi din orice material, nu neaparat sticla), peste el se pune filmul si apoi cea de-a 2-a placa de sticla. Nu conteaza absorbtia de UV in sticla, pt ca becul este f puternic (200w fata de 8-18w in cazul neoanelor UV). :wink: Becul are nevoie de 5 minute de incalzire pana sa ajunga la intensitatea maxima. :oops: Daca este stins cat timp este cald, nu se va aprinde pana nu se va raci. :? Timpul maxim de expunere este de 3min. Optim este 1:40-2:20 min. :arrow: Distanta este de 35-40cm. In cazul unui PCB mai mare de 15*15cm se va mari distanta si timpul de expunere.Se poate folosi si hartie de xerox (80) sau de scris (60), care dupa tiparire se va introduce intr-un vas cu ulei (de bucatarie). :!: Rezultate optime am obtinut pe calc.Se poate tipari si cu INKJET, in cazul in care rezolutia permite. :!: :?: :!: Astept pareri si interbari. Detalii despre developare maine.Nu mai stiu cine zicea ca prin metoda asta in :shock: 5 min placile sunt gata! :?: :?: :?: SA IMI SPUNA SI MIE CUM!? :?: :?: :?: Producatorul spune ca lacul (spray-ul) are nevoie de 20 de minute de uscare la 70grade sau 24 de ORE la temperatura camerei. :twisted:

Link spre comentariu

Nu mai stiu cine zicea ca prin metoda asta in :shock: 5 min placile sunt gata! :?: :?: :?: SA IMI SPUNA SI MIE CUM!? :?: :?: :?: Producatorul spune ca lacul (spray-ul) are nevoie de 20 de minute de uscare la 70grade sau 24 de ORE la temperatura camerei. :twisted:

Pai probabil cam asa:- cumperi placi deja date cu fotorezist. Metoda preferata de mine, pentru ca nu trebuie sa ma chinui sa pun superspray-u ala cat mai uniform si sa le mai si usuc cum trebuie (unii recomanda un heat gun pentru uscare optima, ceea ce n-am chef ;) )- expunerea ar trebui sa tina undeva in jur de 30sec-1min pentru o cutie cu 4 neoane UV tzepene. Inainte de a-mi spune ca becul ala e mai puternic (si ai dreptate, este) gandeste-te cat de mult UV emite fiecare in parte. Nu stiu pentru bec, dar cantitatea de UV emisa de neoane e substantiala. Vezi posturile mele anterioare din acest subiect.- developarea NU o faci in soda caustica, ci in metasilicat de sodiu pentahidrat. E foarte rapid, in plus e practic imposibil sa supraexpui placa. Daca as gasi in Romania ... :(- dupa aia il pui la corodat intr-o solutie mai "rapida". Ori clorura ferica intr-un vas in care se incalzeste si mai are si un agitator care face bule, ori combinatii intre clocura ferica si diversi acizi care fac procesul mult mai rapid (despre asta am citit doar in treacat, nu stiu detalii, si nici nu vreau sa incerc pentru ca e destul de periculos), ori alte chestii mai bune decat clorura ferica (nu mai stiu acum cum se cheama). Daca faci toate astea "ca la carte" poti sa te apropii de cele 5 minute :mrgreen:
Link spre comentariu

Si cam cat costa placile gata date cu lac?Pe mine un spray ma tine aprox 2mp (nu chiar 4 cum scrie pe el :( ) si dupa cateva incercari te prinzi cum sa-l intinzi uniform 8) Chestia cu becul o propuneam ca o solutie ffff ieftima si usor de facut. Cu neoane nu am incercat, dar din cate am vazut pe net e destul de greu de facut si costisitor pe deasupra. :( Developarea o fac cu soda. Daca e bine cantarita merge perfect. 7g la litru de apa. :lol: Sa-mi zici cum faci cositorirea. Nu imi spune ca se ia una bucata ciocan de lipit si se "scaneaza" suprafata placii cu fludor :shock: Si, cum am spus: chiar daca nu ma apropiu de 5 min :roll: este o solutie buna.

Link spre comentariu
Si cam cat costa placile gata date cu lac?

http://www.ret-electronic.ro/

Chestia cu becul o propuneam ca o solutie ffff ieftima si usor de facut. Cu neoane nu am incercat, dar din cate am vazut pe net e destul de greu de facut si costisitor pe deasupra. :(

Incerc eu acum. Mai am un pic si termin conexiunile electrice la cutie (fara partea de comanda) si dupa aia vad ce iese. Intr-adevar, e mai costisitor. Dar ... nu le poti avea pe toate.

Sa-mi zici cum faci cositorirea. Nu imi spune ca se ia una bucata ciocan de lipit si se "scaneaza" suprafata placii cu fludor :shock:

Pai exista solutia cu praf/solutie argintata care ii da un look superprofesional, dar care e si foarte scumpa. Alternativ se da un strat de flux sau chiar sacaz topit pentru protectie.

Link spre comentariu

Spune-mi te rog si mie cum se numeste solutia aceea de argintare si de unde se poate cumpara ? Eu am incercat o reteta cu azotat de argint, carbonat de calciu, sare si inca o substanta de care nu-mi aduc acum aminte. A mers treaba bine ok pina am terminat azotatul de argint si acum nu am unde sa mai gasesc. Asa ca orice informatie este bine venita. :shock:

Link spre comentariu

Spune-mi te rog si mie cum se numeste solutia aceea de argintare si de unde se poate cumpara ? Eu am incercat o reteta cu azotat de argint, carbonat de calciu, sare si inca o substanta de care nu-mi aduc acum aminte. A mers treaba bine ok pina am terminat azotatul de argint si acum nu am unde sa mai gasesc. Asa ca orice informatie este bine venita. :shock:

Nu stiu unde se gaseste. Probabil undeva la capitolul "spray-uri tehnice" pe la firme de genul Vitacom, Conex, Ecas samd. Daca mai ai reteta aia as fi mai mult decat curios sa o aflu.
Link spre comentariu

Regret ca nu stiu acum pe loc proportiile dar se compune din: azotat de argint + clorura de sodiu + carbonat de calciu + tartrat dublu de sodiu si potasiu. Toate substantele sint in forma cristalizata si nu solutie. Dupa cintarire se amesteca omogen substantele intre ele si apoi se mojareaza pina se obtine o granulatie fina. Se pastreaza in cutie inchisa ferita de umezeala. Atentie la copii!!! Se ia cablajul gata corodat si gaurit si se freaca bine cu hirtie abraziva cit mai fina pina se face oglinda. Se umezeste o cirpa moale in putina apa si se imbiba cu putin amestec de mai sus. Se freaca incet si cu atentie cablajul pina se depune argintul pe intreaga suprafata. La final se aplica lac de saciz. Iese destul de fain. Reteta mi-a spuso si mie un prieten din Baia Sprie. Am vazut la el lucruri care nici nu zici ca sint facute acasa. :shock:

Link spre comentariu

Regret ca nu stiu acum pe loc proportiile dar se compune din: azotat de argint + clorura de sodiu + carbonat de calciu + tartrat dublu de sodiu si potasiu. Toate substantele sint in forma cristalizata si nu solutie. Dupa cintarire se amesteca omogen substantele intre ele si apoi se mojareaza pina se obtine o granulatie fina. Se pastreaza in cutie inchisa ferita de umezeala. Atentie la copii!!! Se ia cablajul gata corodat si gaurit si se freaca bine cu hirtie abraziva cit mai fina pina se face oglinda. Se umezeste o cirpa moale in putina apa si se imbiba cu putin amestec de mai sus. Se freaca incet si cu atentie cablajul pina se depune argintul pe intreaga suprafata. La final se aplica lac de saciz. Iese destul de fain. Reteta mi-a spuso si mie un prieten din Baia Sprie. Am vazut la el lucruri care nici nu zici ca sint facute acasa. :shock:

Super!!! Mersi mult. Daca cumva gasesti si proportiile ai o bere de la mine :) Imi plac la nebunie cablajele dupa ce se dau cu o solutie de felul asta, arata 100% profi. De substantele astea am mai auzit, mai putin partea cu tartratu ala :shock: Tu de unde ai luat azotat de argint atunci cand ai gasit ?
Link spre comentariu

Cum se procedeaza cu azotatul de Ag? :?: Apropos de retete "home-made". Am vazut la cineva o chestie si mai interesanta 8) : o solutie de consistrenta laptoasa pe care o incalzea la ~50grade (puteai pune mana pe vas), baga placa in ea, o lasa vreo 5 min si o scotea "cositorita" :shock: . Cred ca e vorba de o reactie chimica cu depunere. Mosul nu a vrut sa-mi zica despre ce e vorba. :evil: Nici un detaliu. :( Zicea ca daca aflu, pot sa-i fur pita! :roll: Stie careva despre ce e vorba?

Link spre comentariu

Nikos ai perfecta dreptate.Despre Mircea este vorba. Am primit de la el poze si sfaturi interesante. Este un priceput si are mina de aur!!!Proportiile am sa le scriu cel mai sigur miercuri, acum sint in concediu si am notitele la serviciu. Azotatul il aveam de pe vremea cind am fost elev, cu cca 18ani in urma, intro fiola gen eprubeta. Acum decind cu drogurile nici un laborant nu vrea sa auda de asa ceva. Asa ca slabe sperante in a face rost. Incercati sa frecati cu hirtie fotografica veche, poze vechi, cablajele si vedeti ce se intimpla. :shock:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări