Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

salutare

lamuriti-ma si pe mine intr-o problema:

am luat de la cineva o lampa UV (+IR) cu destinatie medicala, zicea persoana

eu as vrea sa stiu daca se poate folosi pentru cablaje, asa cum se discuta pe topic-ul asta

nu am lucrat pana acum cu fotorezist si alte alea, decat cu marker, vopsea, clorura ferica, etc si ma gandeam sa incerc si altfel, pentru orice exista un inceput, nu ?

asa ca, daca cineva ma poate lamuri, multumesc f. mult

atasez 2 imagini ale respectivei lampi

http://photos.yahoo.com/draku99/

Link spre comentariu

:cry: pen'ca nu pot sub nici un chip sa fac sa apara imaginile alea, va rog sa deschideti http://photos.yahoo.com/draku99 pentru a vedea respectivele pozetks

Hmmm ... acu astea medicale sunt folosite pentru sterilizare, gatuit bacterii si alte vietati din astea, deci ai mari sanse ca lampa sa fie UV-C. Adica nu prea buna pentru cablaje. IR-ul nu are cum sa te ajute. Probabil nici sa te incurce nu are cum.
Link spre comentariu

Din prima poza vad ca un bec care cred eu ca e de 400W si atunci spectrul e mai mult in UV-A si putin in UV-B, adica pe la 360nm si la 430nm are varfuri de emisie. Deci merge. Cele de sterilizare sunt de puteri mai mici (pana in 55W) si emit in UV-C si se folosesc mai degraba la stergerea de EPROM-uri. Emisia de UV-A este cea care iti trebuie. Exista niste becuri cu incandescenta de 300W care datorita unui strat filtrant emit puternic in UV-A si sunt folosite la producerea de PCB-uri. Cred ca s-a mai zis pe aici, se numesc ULTRA-VITALUX.

Link spre comentariu

ma rog, dupa cum apare, lampa este destul de veche "Soletta 600L ..... Dr. Muller original...." etcCel de la care am luat-o spunea ca o folosea pentru tratamente la spate sau cam asa ceva si nu pentru sterilizare (am auzit ca ceva in genul asta se foloseste in salile de operatii timp de 15-20 min. pt sterilizare)Are un comutator care selecteaza UV+IR sau numai IR (IR asta e ca un radiator, face o caldura...), un cronometru mecanic, si un buton care acopera lampa UV cu un filtru (un cilindru de sticla (?) care culiseaza in sus si in jos), asa cum se poate vedea in prima poza de pe linkundeva in spate are cateva date:UV+IR=420WIR=600WUV Type=Hg 160

Link spre comentariu

Pai daca e vorba de Hg 160, atunci ar trebui sa fie un bec cu mercur cu autoaprindere (nu ii trebuie drosel). Si are si el emisie deUV, dar slaba. Doar daca are balonul exterior lispa, atunci emite UV garla, dar nu stiu sa iti spun in ce subspectru. Teoretic orice bec cu descarcare emite UV, doar stratul interior transforma UV in radiatie vizibila. Pe tine te intereseaza UV-A. Daca aportul de UV-A e destul de mare, bafta ta, daca nu, tii mai mult la expus placuta. Nu o sa iti dea nimeni formula concreta cat sa tii la expus placuta, pentru ca va trebui intai sa stii cat UV ai, la ce distanta tii placuta, etc. Chestii pe care doar un producator de astfel de echipamente stie. La nivel de amator, totul empiric!

Link spre comentariu

.. am gasit plexiglass la firma Mons Medius dar conform specificatiilor de la Rohm (producatorul german) si acest material ar absorbi UV-ul ...

Voi ce ziceti, care ar fi cea mai buna varianta de a presa filmul pe PCB fara a lungi perioada de expunere sau sa afecteze calitatea traseelor ... :?:

-----------------------------------------------------------------------

:arrow: Stie careva preturile de la Mons Medius :?:

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Radu1984

Salutare, am vazut ca ati tot cautat neoane cu radiatie UV-A, am gasit exact neoanele care ne trebuiesc pentru cablaje Philips TL-D 15W/05.

Am sunat la Philips Romania si mi-au dat nr de tel al unei firme distribuitoare la care am sunat si mi-au zis ca un neon este 2.8 euro fara TVA. Nu au pe stoc aceste neoane, dar se pot comanda si comada minima este de 25 de bucati, iar mie unul nu imi trebuiesc decat 4 neoane asa ca cine vrea sa mai cumpere va rog sa ma contactati pentru a ne strange cativa si sa facem o comanda impreuna. Daca va intereseaza cateva caracteristici ale neoanelor intrati la aceasta adresa:

http://www.prismaecat.lighting.philips. ... 1_1_2_15_2

(cam lunga adresa)

Astept sa ma contactati pe adresa de mail daca puteti [email protected]

Link spre comentariu
Vizitator frankie

O mica contributie: dupa corodare tonerul se poate curata f. rapid cu CARBUROL. Aceasta e o substanta lichida, ce se gaseste la magazinele auto, se foloseste la curatarea carburatoarelor si a depunerilor de calamina. Este si f. ieftin.Pontul mi l-a dat cineva care facea service la XEROX, l-am folosit si eu si se lucreaza la curatirea PCB mai usor decat cu acetona.F.

Link spre comentariu
Vizitator Radu1984

Salutare, Pentru cine mai este interesat am gasit becurile care merg perfect pentru cablaje, timpul de expunere este de 5 minute. Eu am folosit un singur bec la o distanta de expunere de 15 cm. Becul este Philips energy saver de 20W echivalentul unui bec normal de 100 W. Modelul scris pe cutie este 20W/827 E27. Este un fel de neon mic cu 3 bucle. Sper sa va fie de ajutor acest sfat. Cablajele folosite de mine sunt cele de la conex gata acoperite cu fotorezist.

Link spre comentariu

.. am gasit plexiglass la firma Mons Medius dar conform specificatiilor de la Rohm (producatorul german) si acest material ar absorbi UV-ul ... Voi ce ziceti, care ar fi cea mai buna varianta de a presa filmul pe PCB fara a lungi perioada de expunere sau sa afecteze calitatea traseelor ... :?:----------------------------------------------------------------------- :arrow: Stie careva preturile de la Mons Medius :?:

Folia care se lipeste pe geamuri, transparenta sau cu diferite nuante ,plexiglasul si policarbonatul compact sunt absorbante de UV 99,9...%
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări