Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Am gasit tuburi UV la noi. Am gasit chiar in mai multe locuri. Am si cumparat :) Inainte de asta am rascolit tot netu incercand sa-mi dau seama ce fel de tuburi imi trebuie. Am ajuns la concluzia ca cele mai bune sunt cele care emit UV-A. Mai sunt unele cu sticla "clara" (folosite in general pentru a ucide insecte si alti pradatori) si emit UV-C, dar se pare ca radiatia lor, desi puternica, nu e deloc buna pentru PCB-uri. Am gasit locuri in care oamenii se plangeau ca au stat mai mult de o ora pentru a developa un PCB la UV-C. In plus radiatiile UV-C sunt daunatoare pentru piele, dar mai ales pentru ochi. Asa ca am ramas pe UV-A. Am cautat pe site-ul Philips si spre surpriza mea am ajuns la concluzia ca tuburile UV negre (de discoteca) emit mai mult UV decat cele albe (care arata ca un tub fluorescent clasic). Am gasit tuburi UV negre in Bucuresti in mai multe locuri:

- pe Selari (Lipscani, nu mai stiu cum se cheama magazniul): 8W - 90000

- la un magazin de electronice paralel cu Springtime Universitatii: 18W - in jur de 580000 :evil: (unii oameni sunt chiar nesimtiti)

- pe la Cocor, tot 18W, pe la 590000. Aceeasi observatie :evil:

- la romelec:

http://www.romelec.ro

La ei am ajuns intreband direct la Philips Romania unde gasesc tuburi UV Philips. Am vorbit cu cineva de la firma care a fost foarte amabil si m-a informat ca au 25 de tuburi UV black 18W/08 pe stoc, drept pentru care azi am umflat 4 :) Unul costa 362000 lei cu tot cu TVA. Nu-i putin, da oricum mult mai rezonabil decat incercau sa mi-l vanda javrele de la Universitate. Magazinul e pe undeva pe langa Prisma Corbeanca, pe DN1, la iesirea din Bucuresti (mai multe informatii pe site).

Sper sa va fie utile informatiile.

Link spre comentariu

Ar mai fi becuri UV facute de OSRAM si anume Osram 300 W UV (Ultra-Vitalux)

Vedeti aici ------> http://catalog.myosram.com/srvc/z_myosr ... A5NDA3MTk=

Oare au asa ceva cei de care ai mentionat ? adica http://www.romelec.ro

Am vazut folosirea acestui bec la fabricarea de PCB pe ceva site dar nu mai imi aduc aminte ... Ce credeti ? Nu necesita balast, socket-uri si alte dracii d-astea din cauza ca este bec tip E27 ... si sigur ca aria de acoperire este foarte mare datorita puterii ...

:arrow: Poti sa faci PCB-uri de 1 metru :wink:

Link spre comentariu

Ar mai fi becuri UV facute de OSRAM si anume Osram 300 W UV (Ultra-Vitalux)

Vedeti aici ------> http://catalog.myosram.com/srvc/z_myosr ... A5NDA3MTk=

Oare au asa ceva cei de care ai mentionat ? adica http://www.romelec.ro

Am vazut folosirea acestui bec la fabricarea de PCB pe ceva site dar nu mai imi aduc aminte ... Ce credeti ? Nu necesita balast, socket-uri si alte dracii d-astea din cauza ca este bec tip E27 ... si sigur ca aria de acoperire este foarte mare datorita puterii ...

:arrow: Poti sa faci PCB-uri de 1 metru :wink:

Nu stiu daca au. Neoanele mele UV nu sunt in oferta de pe site, am aflat de ele vorbind cu persoana de contact data de cei de la Philips. Pot sa iti trimit numarul pe privat daca vrei. Cateva observatii referitoate la aceste becuri:

- sigur aria de acoperire e foarte mare. Dar nu e uniforma. Tine cont si de asta. Risti sa supraexpui centrul si zonele adiacente si sa neglijezi total zonele periferice (asta e valabil in special pentru placile mari, desigur).

- in cazul in care vrei sa ti-l pui intr-o cutie, e mai greu. Si eu voiam initial sa fac toata treaba cu un bec din asta UV incandescent pus intr-o cutie, dar cineva care ma ajuta sa fac cutia mi-a explicat ca o sa degaje o caldura imensa. Fara indoiala are dreptate, la asta nu ma gandisem. Iti trebuie un fel de aerisire, macar niste gauri. Avantajul cutiei ar fi ca poti captusi peretii cu niste staniol sau ceva asemanator ca sa diminuezi efectul acoperirii neuniforme. Probabil ca ar putea sa mearga destul de bine intr-o cutie cu aerisire, dar eu unul nu sunt dispus sa incerc :)

- arunca o privire si aici:

http://www.vincenzov.net/tutorial/stampati/stampati.htm

O sa vezi undeva un tabel referitor cu timpii de expunere pentru diverse tipuri de lampi. E chiar primul tabel din pagina. O sa observi ca timpul pentru Philips TLAD 15W/05 (neon UV) e mai mic decat timpul pentru Philips Photolita (bec cu incandescenta UV, e cel folosit de Incepator pentru cablajele lui). Probabil ca neonul UV emite mai mult UV decat un bec UV, ceea ce e normal pana la urma.

Acestea fiind zise, probabil totusi ar merge :) Daca iei legatura cu Romelec intreaba-i de becul ala de mai sus (Philips Photolita) pentru ca ei sunt distribuitori Philips pentru solutii de iluminare si s-ar putea sa ai mai multe sanse. Bafta! ;)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am o intrebare legata de gaurirea placilor FR4 (fibreglass)

Am citit undeva pe net ca burghiele de tip HSS (standard pt. PCB, 0.6 - 0.8 - 1.2 mm) cica se tocesc dupa cateva gauri datorita diametrului si datorita materialului FR4 care roade burghiul. Nu stiu ce sa zic ... Voi ce credeti ?

Tot acolo unde am citit ei recomandau burghiele din tungsten dar la pretul pe care le-am vazut la Farnell ... :shock: - dar erau totusi faine datorita faptului ca aveau partea de sus a burghiului mai groasa (pe la 2.5 mm) astfel incat oscilatiile la viteze mari sunt foarte mici (bineinteles cu o masina de gaurit fixa si cu o mandrina buna :d )

Stie cineva in alta parte (in Romania :) ) unde gasesc burghie de 0.6, 0.8 si 1 mm :?: - sa fie de genu asta :!:

Link spre comentariu

Am o intrebare legata de gaurirea placilor FR4 (fibreglass)Am citit undeva pe net ca burghiele de tip HSS (standard pt. PCB, 0.6 - 0.8 - 1.2 mm) cica se tocesc dupa cateva gauri datorita diametrului si datorita materialului FR4 care roade burghiul. Nu stiu ce sa zic ... Voi ce credeti ?Tot acolo unde am citit ei recomandau burghiele din tungsten dar la pretul pe care le-am vazut la Farnell ... :shock: - dar erau totusi faine datorita faptului ca aveau partea de sus a burghiului mai groasa (pe la 2.5 mm) astfel incat oscilatiile la viteze mari sunt foarte mici (bineinteles cu o masina de gaurit fixa si cu o mandrina buna :d )Stie cineva in alta parte (in Romania :) ) unde gasesc burghie de 0.6, 0.8 si 1 mm :?: - sa fie de genu asta :!:

Si pe mine m-ar interesa. Ideea era alta: nu te lasa speriat de preturile de la Farnell, sunt absolut astronomice. Asa, mai pentru englezi. Ar trebui sa putem gasi si pe la noi la niste preturi mai normale.
Link spre comentariu

Pentru Bogdanm

Ziceai ca ai luat de la Romelec 4 neoane UV. OK pana aici. Chestia e ca am si eu unul pe care scrie Philips TLD 18W/08, cred ca e la fel cu ce ti-ai luat tu genul blacklight dar problema e ca multi spun ca neoanele astea n-ar fi bune pt. PCB-uri altii ca-s bune ... Nu stiu ce sa mai cred ... :?: :?:

Din cate am vazut la Philips pe site neonul asta emite cica UVA si un pic de UVB datorita faptului sa se afla la limita dintre spectre ....

Ai facut PCB-uri cu neonul asta :?: ... care ar fi timpul de expunere :arrow: (pt .3 astfel de neoane), sa zicem ca mai imi cumpar vreo doua ca sa am 3 neone.

Link spre comentariu

Pentru Bogdanm

Ziceai ca ai luat de la Romelec 4 neoane UV. OK pana aici. Chestia e ca am si eu unul pe care scrie Philips TLD 18W/08, cred ca e la fel cu ce ti-ai luat tu genul blacklight dar problema e ca multi spun ca neoanele astea n-ar fi bune pt. PCB-uri altii ca-s bune ... Nu stiu ce sa mai cred ... :?: :?:

Din cate am vazut la Philips pe site neonul asta emite cica UVA si un pic de UVB datorita faptului sa se afla la limita dintre spectre ....

Cred ca pot sa-ti rapund eu la asta, ca m-am documentat pana am ametit. Initial am vrut sa fac cutia de aici:

http://www.electronics-lab.com/articles ... index.html

Cutia de acolo e facuta cu neoane cu sticla "clara" (neon germicidal), care emit UVC. Am fost tentat sa le folosesc si eu (dupa ce le-am gasit tot la Romelec) pentru ca disipa undeva peste 4W de UV/tub de neon. Din fericire am avut inspiratia sa mai caut un pic pe net inainte de a le lua. Aparent UVC-ul, in afara de faptul ca e extrem de periculos pentru piele si ochi, nu are deloc efectul scontat la developarea prin UV. Am gasit in doua locuri oameni care spuneau ca au stat mai bine de o ora si jumatate (!) pentru a developa o placa PCB cu neoane UVC. Cred ca partea asta de spectru nu se pupa de nici o culoare cu materialul fotorezistiv de pe PCB. Am mai gasit si in alte locuri (cel putin unul de care imi aduc aminte acum) recomandari sa NU sa se foloseasca UVC pentru developare. Deci UVC a picat :)

Urmatorea mea "frica" era ca neonul ala "blacklight" e prea ... negru ca sa emita suficient UV. Din fericire am gasit in timp util site-ul asta:

http://www.vincenzov.net/tutorial/stampati/stampati.htm

Acolo dau baietii un tabel cu timpii de expunere pentru diverse tipuri de surse de lumina. Am constatat cu surprindere ca timpul de expunere pentru un TLD de 15W e de departe cel mai mic din tabel! Chestie care m-a mirat si m-am uitat mai atent pe caracteristicile tubului. Mi-a cazut fata: tubul ala de 18W emite 3.7W UV!!! Ceea ce e mai mult decat suficient. E chiar mai mult decat alte tuburi UV pe care le-am gasit tot la ei (seria "Actinic"), neoane care au sticla mata, nu neagra. Cand am vazut chestia asta m-am linistit complet si le-am cumparat imediat. Cu cutia pe care o fac acum, in care am 4 animale din astea, n-ar trebui sa am probleme :)

NOTA PRACTICA: sa nu faceti ca mine. Am sunat prin toate partile si am intrat prin magazine de nebun, cautand "neoane UV". Le-am gasit la romelec si le-am luat, pana la urma. Partea interesanta abia acum vine: am fost in Praktiker (unde sunasem inainte si mi-au zis ca n-au avut asa ceva in viata vietilor lor) si le-am gasit acolo! Cu vreo 200.000 mai scumpe, ce-i drept, dar erau acolo. Si atunci mi-a picat fisa ... intrebam ca desteptu de "neoane UV", cand 99% din vanzatori le stiu drept "neoane negre" sau "neoane blacklight" in cel mai bun caz ... Invatatura de minte.

Link spre comentariu
Vizitator yo7lkt

Pt adrianbodor,burghiul prezentat in foto l-am vazut la magazinul Quintrix din Craiova. Aveau de la 0,2mm si peste 1mm. Intrucat in Craiova cunosc doua astfel de magazine Quintrix, ca reper pot sa-ti spun ca magazinul cu burghiul interesat este cel de pe langa mag Adelaida(nu stiu numele strazii). Al doilea magazin este pe calea Bucuresti. Iti dau si un nr de telefon 0251/417221-cred ca este telefonul pt mag din Calea Bucuresti. In orice caz si celalalt magazin are telefon si o sa-ti spuna cucoana ce numar are.

Link spre comentariu

Acolo dau baietii un tabel cu timpii de expunere pentru diverse tipuri de surse de lumina. Am constatat cu surprindere ca timpul de expunere pentru un TLD de 15W e de departe cel mai mic din tabel! Chestie care m-a mirat si m-am uitat mai atent pe caracteristicile tubului. Mi-a cazut fata: tubul ala de 18W emite 3.7W UV!!! Ceea ce e mai mult decat suficient. E chiar mai mult decat alte tuburi UV pe care le-am gasit tot la ei (seria "Actinic"), neoane care au sticla mata, nu neagra. Cand am vazut chestia asta m-am linistit complet si le-am cumparat imediat. Cu cutia pe care o fac acum, in care am 4 animale din astea, n-ar trebui sa am probleme

Neoanele care emit UVC e clar ca nu sunt bune desi sunt destui care le recomanda ... (ex. site-ul dat de tine). Astea-s short wave cu lungime de unda pana la 280nm, la PCB-uri trebuie de la 315nm in sus pana la 400nm MAX ...

Deci la urma urmei care neoane le-ai cumparat :?: :lol: eu merg pe blacklight

Site-ul indicat de tine l-am mai studiat, cu greu ... mere nasol italiana asta in limbaj tehnic :lol: (apropo, cum naiba sa-l traduc automat ca Google asta nu ma ajuta decat pana la partea cu expunerea, dupa aceea ce ma interesa de fapt nu mai traduce, ramane tot italiana .... :cry: )

Revenind la site, aia d'acolo explica timpul de expunere pentru TLD 15W/05 ceea ce este diferit de neonul UV Blacklight de care vorbim noi ... (05 din capatul modelului reprezinta codul de culoare, 08 este blacklight ...)

Uite aici o cutie cu astfel de tuburi UV ... nu cred ca-s Philips dar tot blacklight este:

http://www.atm-workshop.com/light-box.html

Asta ar fi alta solutie ca si curiozitate (High pressure HID mercury lamp (High Intensity Discharge) :

http://www.savel.org/hardware/uv.html

Pentru cei interesati despre tot ceea ce insemna UV:

http://members.misty.com/don/uvbulb.html

http://www.iuva.org/PublicArea/whatisuv.htm

Aici e un site in care nu se recomnda UV blacklight (de-aia am spus mai sus ca nu stiu ce sa mai cred):

http://www.g3ycc.karoo.net/pcb.htm

Pareri, sugestii .... :?:

Link spre comentariu

Pai daca te uiti in linku ala pe care mi l-ai dat despre Actinic 15W/05 o sa vezi ca emite 1.7W UV-A. Daca te uiti la TDL 18W/08 o sa vezi ca emite 3.7W UV-A. Si un pic de UV-B, cantitate infima, care n-are ce sa strice. In concluzie, parerea mea e ca o sa mearga la fix blacklightu. Ca sa-ti raspund la intrebare, eu am luat 4 bucati de 18W/08.

Eu tradusesem complet siteu ala in italiana la un moment dat, da nu cu google, si parca nici cu babelfish, cautasem pe google "italian english translator" si am folosit unul din link-uri. Nu mai stiu care.

Link spre comentariu

si un nr de telefon 0251/417221-cred ca este telefonul pt mag din Calea Bucuresti

Firma asta Quintrix de care ai spus tu cu ce se ocupa ca n-am gasito in toate paginile aurii de pe net iar telefonul pe care mi l-ai dat numa' pt. Bucuresti nu este .... :roll:Gata m-am prins .. e magazinul din Calea Bucuresti din Craiova OK :lol: Scuze !O sa sun sa vad ...
Link spre comentariu
Vizitator yo7lkt

Mag. Quintrix comercializeaza componente electronice. Repet, sunt doua magazine (in Craiova), unul pe calea Bucuresti si celalalt mai inspre centru, (aproape de mag. Adelaida).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări