Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

da despre tme vorbeam eu iar adrain despre alt magazin :nebunrau: si nu inteleg ce treaba au normele RoHS cu transportul unei seringi de flux ambalate ? motivul real cred ca era cu totul altul. sunt substante flux care respecta normele RoHS, s in plus este o cantitate mica de flux (doar nu cumperi un butoi de flux) ? bateau campii rau :bataie Dezvoltarea continu? a tehnologiei ?i know-how-ului în domeniul echipamentelor electrice ?i electronice duce la inventarea din ce în ce mai rapid? de dispozitive de nou? genera?ie, ceea ce, la rândul s?u, duce la producerea de cantit??i considerabile de de?euri, deoarece perioada de utilizare a acestor dispozitive ca produs activ a fost redus?. Exist? multe substan?e periculoase în aceste produse, de exemplu metale grele, în special mercur, cadmiu, plumb, crom hexavalent, substan?e ignifuge, astfel încât de?eurile sunt d?un?toare mediului. Pentru acest motiv, Uniunea European? a luat m?suri legale pentru minimizarea riscului cauzat de aceste de?euri. În acest sens a fost adoptat? Directiva RoHS cu privire la restric?ionarea utiliz?rii anumitor substan?e periculoase în anumite produse electrice ?i electronice.De la începutul anului 2005, Societatea Transfer Multisort Elektronik realizeaz? cercet?ri intensive ?i a desf??urat proiecte pentru a fi preg?tit? s? adopte noua Directiv? ?i s? introduc? în oferta sa produse care respect? cerin?ele Directivei RoHS. Inten?ia noastr? este ca la sfâr?itul anului 2005 - începutul anului 2006 s? le furniz?m clien?ilor componente care respect? cerin?ele de mediu. Totu?i, acest obiectiv depinde de capacitatea produc?torului de componente electrice ?i electronice. Pentru a satisface nevoile clien?ilor s?i, Societatea TME a introdus un sistem de control pentru a verific? dac? producerea componentelor este conform? cu Directiva. Acesta ne va permite s? colabor?m cu clien?ii no?tri f?r? niciun impediment în perioada de implementare a prezentei Directive.Dorim s? subliniem faptul c? suntem interesa?i s? colabor?m cu clien?ii no?tri, c? dispunem de unele materiale pe aceast? tem? ?i c? oferim consulta?ii ?i informa?ii complete cu privire la conformitatea componentelor produc?torilor individuali cu Directiva.V? prezent?m mai jos cadrul legal al Directivei RoHS.Directiva RoHS - introducere.La 01 iulie 2006 va intra în vigoare Directiva Comunit??ii Europene RoHS (Restric?ionarea folosirii anumitor substan?e periculoase) referitoare la protec?ia mediului. Aceasta interzice utilizarea în cazul produselor electrice ?i electronice a ?ase substan?e periculoase (peste valorile maxime permise), precum:Directiva RoHS deriv? direct din Directiva Comunit??ii Europene WEEE (De?euri provenite de la echipamente electrice ?i electronice), cunoscut? sub numele de "Directiva privind de?eurile" ?i este strâns legat? de aceasta. Obiectivul ambelor directive este de a reduce de?eurile provenite de la echipamentele electrice ?i electronice ?i de a elimina riscul polu?rii mediului. * Mercur, * Cadmiu, * Plumb, * Crom hexavalent * Substan?e ignifuge PBB ?i PBDE.Directiva RoHS deriv? direct din Directiva Comunit??ii Europene WEEE (De?euri provenite de la echipamente electrice ?i electronice), cunoscut? sub numele de Directiva privind de?eurile - ?i este strâns legat? de aceasta. Obiectivul ambelor directive este de a reduce de?eurile provenite de la echipamentele electrice ?i electronice ?i de a elimina riscul polu?rii mediului.Valorile maxime ale concentra?iilor.Concentra?ia maxim? de 0,1% din greutatea materialului omogen este permis? pentru orice substan??, cu excep?ia cadmiului pentru care concentra?ia maxim? este de 0,01%. În acela?i timp, aceste valori ale concentra?iilor nu se aplic? pentru produsul final sau o component? unic?, ci numai pentru greutatea materialului omogen - substan?? omogen? care teoretic poate fi separat? mecanic de alte substan?e. Aceasta este defini?ia precis? a UE.The groups of products included in the Directive.Directiva RoHS include urm?toarele grupuri de produse: * echipamente de uz casnic de mari dimensiuni, * echipamente de uz casnic de mici dimensiuni, * echipamente informatice ?i de telecomunica?ii, * aparatur? de larg consum, * echipamente de iluminat, * dispozitive electrice ?i electronice (cu excep?ia dispozitivelor industriale de birou de mari dimensiuni), * juc?rii, echipamente de agrement ?i sport, * ma?ini automate.Teritoriul acoperit.Directiva RoHS se aplic? pentru toate pie?ele UE; totu?i a devenit imediat un standard pe pie?ele interna?ionale datorit? procesului de globalizare a industriei electronice. Ac?iuni similare cu cele prev?zute în Directiv? sunt desf??urate în multe state care nu fac parte din Uniunea European?.Grupuri de produse vizate de Directiv?.Informa?ii suplimentare.Dup? data de 01 iulie 2006 orice produs final care face obiectul Directivei ?i care este introdus pe pia?a UE va trebui s? respecte prevederile Directivei RoHS. Acest lucru include produsele importate în Uniunea European?, precum produsele destinate comercializ?rii, produse în UE.Directiva RoHS se refer? la produse finit ?i nu la componente ?i produse semi-finite care fac parte din produsul final. În realitate, produc?torii vor avea nevoie de componente conforme cu Directiva pentru a crea un produs final care s? respecte prevederile Directivei.Restric?ii.Implementarea corect? a Directivei RoHS este controlat? de un organism executiv care poate întreprinde ac?iuni necesare pentru a se estima corectitudinea procesului de conformare a produc?torilor la cerin?ele Directivei. Orice inconsecven?? este pasibil? de amenzi, precum ?i de retragerea complet? a produsului de pe pia?a UE.Substan?ele care în anumite condi?ii pot fi folosite în procesul de fabricare.Directiva include câteva excep?ii de la restric?iile privind substan?ele periculoase, din cauza lipsei posibilit??ilor tehnice de a substitui aceste substan?e.Principalele excep?ii sunt: plumbul ?i mercurul. Plumbul poate fi folosit: * în aliaje de lipit cu o temperatur? de topire ridicat? (concentra?ie de plumb >85%), * în materiale piezoelectrice, * în sticla pentru tuburile catodice, * în aliaje ale metalelor definite în Directiv?.Mercurul poate fi folosit pentru tuburile fluorescente ?i pentru alte tipuri de l?mpi.Directiva permite de asemenea, în condi?ii speciale, utilizarea plac?rilor cu cadmiu ?i a cromului hexavalent.Pe baza cererilor specifice, Uniunea European? poate permite ?i utilizarea altor substan?e periculoase dar va fi vorba numai de o permisiune temporar?.Commission Decision 2005/747/EC ENG.Etichetarea produc?torilor.În prezent nu exist? standarde privind definirea modului de marcare a componentelor pentru a fi conforme Directivei RoHS; totu?i, produc?torii au introdus un sistem propriu de marcare pentru a facilita identificarea precis? a acestor produse de c?tre clien?i.Impactul Directivei pe pie?ele globale ale UE.Directiva are un impact semnificativ nu numai direct asupra produc?torilor ?i societ??ilor de distribu?ie, ci ?i asupra logisticii, controlului calit??ii, stocurilor din depozite, livr?rilor ?i, de asemenea, asupra consumatorului final. Directiva RoHS influen?eaz? de asemenea produsele care nu sunt vizate în mod direct de aceasta, dat fiind c? produc?torii trebuie s? anticipeze diferite moduri de întrebuin?are a produselor lor de c?tre consumatorul final, al c?rui interes este protejat de Directiv?.Declara?ia de conformitate cu Directiva RoHS.Uniunea European? nu impune nicio declara?ie specific? de conformare la Directiva RoHS; cu toate acestea, clien?ii pot solicita documente care s? ateste aceast? conformitate, precum un formular de completat sau chiar o documenta?ie complet?. Produc?torii prefer? totu?i s? specifice numai dac? produsele sunt sau nu conforme cu Directiva.De asemenea este frecvent? marcarea componentelor RoHS pe ambalajele globale sau individuale, pe facturi sau documentele de înso?ire a m?rfii.Etichete pentru produse ecologice ?i f?r? plumb.De asemenea produc?torii folosesc ?i etichete în care se indic? faptul c? produsele sunt ecologice ?i f?r? plumb. Aceste etichete nu sunt conforme Directivei RoHS. Prima se refer? numai la reducerea folosirii substan?elor periculoase, nefiind adaptat? pentru procesul de sudare f?r? plumb (temperatur? mai ridicat? de sudare) iar a doua înseamn? produs f?r? plumb.Costurile mai mari ale produselor care se conformeaz? Directivei RoHS.Restric?iile privind folosirea substan?elor periculoase duc la introducerea unor metale noi, mai scumpe ?i a compu?ilor acestora în procesul de fabrica?ie. Procesul însu?i va fi supus unor modific?ri pentru a rezulta produse conforme Directivei RoHS. Toate aceste modific?ri vor determina o majorare semnificativ? a costurilor de fabrica?ie aferente componentelor care respect? prevederile Directivei.Noi aliaje de lipire:Aliajele de lipire existente trebuie eliminate din procesele de fabrica?ie. Compusul cel mai importat interzis de aceast? directiv? este plumbul. Totu?i, Uniunea European? nu a specificat o alternativ? neechivoc? în acest sens. Cel mai cunoscut aliaj f?r? plumb este aliajul creat pe baz? de cositor, argint ?i cupru (SAC). Totu?i, acesta are o temperatur? de topire mai ridicat?.Conformitatea total? cu Directiva RoHS.Conformitatea total? cu Directiva RoHS necesit? nu numai reducerea folosirii substan?elor interzise de Directiv?, ci ?i adaptarea componentelor la procesul de lipire f?r? plumb, cu alte cuvinte crearea unor componente care s? reziste la temperaturi de lipire mai ridicate.Din nefericire, aliajele de lipire f?r? plumb se topesc la temperaturi mai mari cu aproximativ 40°C decât aliajele plumbului. Timpul de topire cre?te de asemenea, având un efect negativ asupra calit??ii conexiunilor prin lipire. Adezivii conduc?tori de curent electric pot reprezenta o alternativ? în acest sens; totu?i în prezent nu sunt folosi?i în mod frecvent.Directiva RoHS 2002/95/WE PLDirectiva RoHS 2002/95/EC ENG

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

azi am avut o mare dezamagire:( , am cumparat piesele sa fac un termostat electronic pentru inclazirea la sarpe, toate bune si frumoase :), am ajuns acasa, am luat una bucata foaie transparenta de imprimanta inkjet(10euro 10 foi :speriat cu 10 euro luam 100 de foi dar pentru inprimanta laser sau xerox cea ce nu am ) am scos frumos circuitul, lam asezat peste cablaj fotorezist de la magazin(dinala cu folia de protectie albastra), am luat doua bucati lampi fluorescente china si leam pus la o distanta de vreo 15 cm cam 15 minute, solutia de developat o aveam pregatita.. 100g de soda caustica la 0.5l apa, asa scrie pe plic care lam luat de la magazin de electronice, am bagat placa in el au inceput sa se vada traseele dar foarte slab, si am bagat cablajul in clorura ferica.. nici dupa doua ore nu sa corodat macar un mm :cry: o fi fotorezistul de pe cablaj expirat?(montajul de termostat merge ca lam facut pe o breadboard :da ) acuma cum ramane cu placa fotorezist?

Link spre comentariu

... cablajul se tine in solutia de developare pina se vede conturat corect desenul cablajului iar pe zonele unde trebuie corodat, cuprul trebuie sa se vada corect...nu pot da timpi pentru ce ai folosit tu acolo, insa ca sa iti poti face o idee am sa-ti spun timpii care ii folosesc eu...personal folosesc Positiv-20, expunerea o fac la un bec cu vapori de Hg de 250W (caruia i-am spart balonul exterior) timp 8 minute la distanta de 40 cm...developarea in solutie de soda caustica 7 grame la 1 litru de apa timp de 60-90 secunde... timp in care desenul se contureaza frumos...atentie, conteaza si temperatura baii de developare ...eu o folosesc intotdeauna la temperatura camerei (22-23 grade C).nota: trebuie sa faci tu cateva experimente modificand timpii de expunere, distanta, puterea becului si atunci poti trage concluziile in functie de rezultatele obtinute.

Link spre comentariu

normal, l-am si spalat dupa ce lam scos din soda.. acuma care e faza, ca eu lam tinut si 1 minut si 15 in solutia de developare, si tot la fel slab se vad traseele si nu pot sa corodez nimic de pe cablaj

Link spre comentariu

La ce distanta de neoane puneti cablajul??? Despre cei 3 cm e vorba intre cablaj si neon sau distanta dintre neoane?Multumesc

Placa la 3 Cm de tuburi. Cu aproximatie, am mai zis...
Link spre comentariu

Duminica seara dupa ora 8Si acuma pozele promise:[attachment=3]DSC01756.jpg[/attachment][attachment=2]DSC01757.jpg[/attachment][attachment=1]DSC01760.JPG[/attachment][attachment=0]DSC01761.JPG[/attachment]

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

buna ziua domilor, dupa un timp mai indelungat tind sa ma intorc la vechiul meu hobby :) nu pot trai fara ea. :)Momentan lucrez in Polonia(sper cat mai mult timp) si nu am scule pe aici! pt inceput doresc sa-mi fac un UV box.Am gasit ceva neoane Philips Actinic BL 8W/10 FAM[attachment=0]detalii.JPG[/attachment]Doresc sa utilizez un scanner mai vechi(A4) cate tuburi mi-ar fi deajuns? 1 sau 2?Aici nu gasesc tuburi vito si aceste tuburi Philips sunt scumpe aprox 24ron/buc.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări