Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Nu va inteleg de ce complicati lucrurile atat de rau.Un bec normal la o lampa de birou, si gata!In legatura cu geamul si plexiglasul treaba sta cam asa treaba:un geam absoarbe foarte putin uv,de aia se monteaza folie transparenta de uv,care nu lasa sa imbatraneasca obiectele din spatele lui.Oricum ar fi va complicati inutil.

Link spre comentariu

Nu va inteleg de ce complicati lucrurile atat de rau.Un bec normal la o lampa de birou, si gata!In legatura cu geamul si plexiglasul treaba sta cam asa treaba:un geam absoarbe foarte putin uv,de aia se monteaza folie transparenta de uv,care nu lasa sa imbatraneasca obiectele din spatele lui.Oricum ar fi va complicati inutil.

Nu ma indoiesc ca ai dreptate si ca toata treaba se poate face mult mai simplu, dar eu sunt un pic mai sonat si imi place sa fac totul cat mai "ca la carte" cu putinta :) De asta ma chinui atat. Am scris post-ul asta ca nu cumva lumea sa creada ca as avea ceva impotriva metodei tale sau ca as considera-o nefunctionala. Nici vorba, sunt convins ca merge foarte bine.
Link spre comentariu

Din cate stiu expunerea placilor se face la raze UVA si UVB (asa cred 8)) .. deci eu zic ca ar fuctiona si tuburile Blacklights Philips ...

As vrea sa-mi iau ceva becuri pentru expunere ca n-am chef de neoane, startere, balast si prostii d-astea

Incepator zicea intr-o vreme pe site-ul lui ca facea expunerea la un bec ceva de genu' PF-217 Photolita Philips 250W si ca a dat cam 400k pe el ... mi-as lua si eu dar nu stiu de unde ...

Am incercat la Lumilux si aveau la 5 euroi buc. dar minim 25 buc. :x

Link spre comentariu
Vizitator andrey82

Am pe acasa un proiector de 500W. Oare merge cu asta?A incercat careva din voi prin metoda serigrafica? Merita sa fac o sita serigrafica si sa-mi faca asa cablajul sau mai bine sa incerc metoda foto? Nu cred ca cerneala serigrafica este dizolvata de clorura ferica....

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

La aceste placi faci un film negativ il expui la UV, developezi, corodezi si gata ...

Esti sigur ca se face pe film negativ? Asta inseamna ca traseele vor fi transparente => se vor expune traseele si nu zona ce trebuie corodata, iar cand developezi cablajul se v-a degrada zona care a fost expusa, ca doar din acest motiv se numeste Spray Positif.20 (in cazul in care folosesti spray). Placile fotorezist sunt deja acoperite cu un strat fotosensibil care abia asteapta sa se degradeze in prezentza luminii permitand clorurii feerice sa corodeze acea parte expusa si developata.
Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

La folosirea filmului negativ partea expusa la UV ramane pe placa si ce nu a fost expus se dizolva ... de asemenea placa este fotoresist data cu spray negativ :wink:

Nu ai precizat ca este vorba de spray negativ.

Eu mai sus vorbeam de spray-ul Positif.20 care necesita film pozitiv!

Link spre comentariu

Am gasit un link care contine cateva date interesante despre ce fel de becuri se pot folosi pentru expunere, impreuna cu timpii de expunere si distanta pana la placa. E in italiana, dar nu e greu de priceput:

http://www.vincenzov.net/tutorial/stampati/stampati.htm

(cautati dupa Quanto tempo per l'esposizione ? si dati mai jos pana la primul tabel).

O sa presupun ca "Lampada solare" e denumirea in italiana pentru un bec normal. Daca aveti alte pareri, va rog sa ma contraziceti :) Mi-e sa nu insemne de fapt lampa aia care se foloseste pentru bronzat.

EDIT: ba cred ca exact lampa pentru bronzat inseamna :(

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări