criss Postat August 4, 2008 Partajează Postat August 4, 2008 dar macar nici nu a incercat sa aprinda(nici starterele nu au licurit)!ce alta metoda sar putea aplica?am gasit pe net ceva scheme ai unor becuri ecologice, nici starter nu trebuie...acuma vreau sa vad care este mai rentabil, sa cumpar sau sa fac una de la 0.[attachment=3]balast.JPG[/attachment][attachment=2]Huayi.gif[/attachment][attachment=1]Osram.gif[/attachment][attachment=0]Philips.gif[/attachment]Maine am sa dau pe la magazinele de '39' sa vad daca gasesc ceva becuri economice ieftine!Daca watajul becurilor nu coincid cu cel al tuburilor ce sanse sunt sa se duca?sau cat ar fi toleranta? Link spre comentariu
andiy Postat August 4, 2008 Partajează Postat August 4, 2008 Daca aveai si tu locatie la profil... (inca un) daca esti din bucuresti, gasesti la Carrefour Vitantis becuri economice de 15w la 2,35 lei. Mai ieftin de atat nu cred ca gasesti. Chiar si daca nu gasesti la pretul asta, tot nu cred ca e rentabil sa faci tu circuitele. Link spre comentariu
criss Postat August 5, 2008 Partajează Postat August 5, 2008 @Dr.L: Azi am umblat la magazine de mam saturat si cel mai ieftin lam gasit la '39' cu 3.9ron este un bec de 30W(cel mai mic acesta a fost...doar mai mari au fost 40W). [attachment=1]HPIM6147.JPG[/attachment] 1. se poate folosi partea electronica pt comanda unui bec de 8W? 2. sau cel mai bine ar fi daca as putea conecta 2 tuburi, ce modificari trebuie aduse la ea? ma tot uitat la circuit si am dat de un condensator 13222J parca(primele cifre nu se vad bine, sa fie 222?=2.2nf), acesta este legat in paralel cu una dintre intrarile tubului. Mam gandit sa incerc sa leg 2 tuburi si sa pun un condensator in paralel cu fiecare tub?ar merge sau trebuie sa iau alt bec? [attachment=0]HPIM6154.JPG[/attachment] Link spre comentariu
Dr.L Postat August 5, 2008 Partajează Postat August 5, 2008 pune cate un montaj pe tubpt mai multe tuburi sau un tub mai mare invertorul nu are suficienta putere(testeaza cu un tub de 20w sa vezi,dar putin,sa nu arzi tranzistorii)aa,si ca sa nu te chinui,poti folosi chiar becurile economice cu totul :smt001 Link spre comentariu
criss Postat August 5, 2008 Partajează Postat August 5, 2008 Am facut testul cu un tub de 20W si merge, 5minute am lasat conectat fara sa se incalzeasca tranzistori(max nu stiu cat va duce).din prima sa aprins, nu sa cacait ca si cu starterele.Eu voi utiliza doar 16W si nu 20w.(2x8W)cond.jpg[/attachment]oare ar merge?sau sa pun startere! Link spre comentariu
Dr.L Postat August 5, 2008 Partajează Postat August 5, 2008 daca tubul lumineaza normal,atunci poti incerca cu 2 tuburi de 8w in seriecondesatorii dintre filamente ar trebui sa fie de 4,7nF la >600 (pt un modul condesatorul de obicei e la 1000-1200v)incearca intai cu 2,2nF,dar minim 600veu am ars un modul d-asta pe un tub de 40w(modulul lumina optim cu un tub de 8w,cel de 20w lumina slab) Link spre comentariu
criss Postat August 5, 2008 Partajează Postat August 5, 2008 eu zic ca a luminat normal(nu am avut cu ce compara), dar la 2 tuburi am avut probleme: la un tub am utilizat condensator de 2.2nf din imaginea anterioara iar pt celalalt cel original.Tubul cu condensatorul pus de mine sa aprins pe loc iar tubul cu condensatorul original dupa 5 secunde si in cateva secunde sa incins un tranzistor(3001).Oare dece se infoaca cu 16W si 20W merge bine?Cu startere macar nici nu sa aprins, doar a clipocit(nu am lasat doar cateva secunde sa nu mi se duca modulul).Maine cumpar un bec de 40W sa vad daca este vreo diferenta.[attachment=0]2tuburi8W.JPG[/attachment] Link spre comentariu
Dr.L Postat August 5, 2008 Partajează Postat August 5, 2008 pai ti-am spusa sa pui condesator de tensiune mare! si nu ceramic!eu odata am pus la un montaj condesatorul ala de 10 ori mai mare si cum am alimentat montajul,a sarit siguranta de 10A de la panou..si nici startere nu merge sa pui..e bine totusi ca lumineza cu 2 tuburi in serie :drinkers: Link spre comentariu
criss Postat August 6, 2008 Partajează Postat August 6, 2008 Am cumparat un bec economic de 40w(tot de la '39' la pret de 4.9ron).HPIM6160.JPG[/attachment][attachment=0]HPIM6161.JPG[/attachment]schimbatul tranzistorilor ar fi o solutie?si daca da, ce tranzistor recomandati(cred ca sunt controlate prin impulsuri deci trebuie sa lucreze la frecvente mari)EDITAT:Am facut testul cu un singur tub de 8W si merge(2minute am testat) fara sa se incalzeasca tranzistorul, nu inteleg de ce se incalzeste la 16W, oare sa aiba fie prea mare rezistenta in serie?tranzistorul 3001 ii un NPN cu cemi recomandati sal inlocuiesc? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 6, 2008 Partajează Postat August 6, 2008 13003(capsula de bd) sau 13005 (capsula to220)dar nu stiu daca va merge ok,ai pus condesator nonceramic in serie cu filamentele? Link spre comentariu
criss Postat August 6, 2008 Partajează Postat August 6, 2008 ok dar problema este ca nu pot face rost de ele!...miar trebui tip de tranzistor mai 'traditional' si acessibil. in schemele anterioare am remarcat 2 tranzistori: BUV46 si BUT11(cred ca am pe acasa una). acuma nu ramane altceva decat sa identific pini la 3001 http://www.datasheetcatalog.org/datasheets2/71/712458_1.pdf Link spre comentariu
Dr.L Postat August 6, 2008 Partajează Postat August 6, 2008 pai scrie in datasheet ce si cum Link spre comentariu
criss Postat August 6, 2008 Partajează Postat August 6, 2008 dar pana am gasit foaia de catalog a trecut un pic de timp......+ca nici nu am fost sigur ca acest tranzistor este in modul(3001~13001). am incercat cu un BUT11AF sa incalzit un pic tranzistorul iar celalalt a fript, ma duc sa iau inca un BUT 11 sau un but56 sa incerc..acuma tare sunt curios oare o sami reuseasca sau va fi un esec total si bani aruncati.am sa revin cu detalii si poze. Link spre comentariu
criss Postat August 6, 2008 Partajează Postat August 6, 2008 Am schimbat ambi tranzistori cu BUT11AF, dar din pacate nu mia mers(sau incalzit in cateva secunde) :( si nu stiu de ce face figuri cu 2 tuburi :smt017 Cred ca o sa raman cu modul independent pt fiecare tub..deci 8module. Link spre comentariu
criss Postat August 7, 2008 Partajează Postat August 7, 2008 revin cu cateva poze despre proiect(va fi pt cablaje duble):[attachment=2]1.JPG[/attachment][attachment=1]2.JPG[/attachment][attachment=0]3.JPG[/attachment]O intrebare totusi as avea: la ce distanta pot aseza sticla fata de neon?Ceva recomandari miar prinde cum sa prind tubul de neon fata de suportul de lemn.....mam gandit sa dau doua gaori la capatul tubului si sal leg cu o 'siguranta' de plastic(nu stiu cum i se zice dar de aceea de prins cablurile)...numai atuncea va fi de unica folosinta ca daca se duce vreun tub atuncea trebuie taiat acel colier si dupa aceea nu mai pot pune altul de placajul ce va fi prin in partea de jos.Multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum