Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Voi ce metode mai folositi sau recomandati???Metoda mea, poate putin cam invechitaEu dupa ce desenez sau scot la imprimanta schema cablajului incep sa desenez cu oja, da dinaia cu care fac pustoaicele puncte si linii pe unghii, si merge foarte bine. Merge destul de repede si nici nu te mai murdaresti la fel de mult daca foloseai smoala. Am observat ca atunci cand folosesc oja de calitate sau pun prea multa pe cablaj ma chinui ceva dupa ca sa o curat cu acetona.La corodare folosesc clorura ferica intr-un vas mare pe care o incalzesc putin si o amestec cu un motoras mic. Dupa ce curat cablaju de oja il smilgheruiesc putin si apoi dau cu o pasta pe el(pasta aceea cu care se pregatesc tevile de cupru pt centrale), o intind bine si apoi dau pistolu de lipit peste tot iar unde sunt traseele sfaraie putin si ramane un strat argintiu pe cablaj. Restul de pasta se indeparteaza cu apa. Acel strat argintiu care ramane nu oxideaza si ajuta la lipirea pieselor.

Link spre comentariu

Pasta decapanta foloses si eu insa mare atentie : dupa ce termin de lipit toate componentele , cablajul il spal bine cu diluant sau alcool si il acopar cu un stat subtire de sacaz dizolvat in diluant .Daca nu speli cablajul , in timp pasta decapanta ataca cuprul si chiar fludorul producand oxidari puternice si stricand definitiv aspectul cablajului .Eu am de pe timpul lu' nea Nicu 2 borcanele de 100mL de pasta decapanta si folosesc foarte putina la fiecare lipitura mai butucanoasa sau cand am de lipit componente recuperate , usor prafuite si oxidate.

Link spre comentariu

Cand ai componente vechi, oxidate, evita pasta decapanta. Este suficient sa zgarii terminalele cu un bisturiu sau cutit ca sa mai cureti putin din oxizi (nu insista prea mult pana dai de cupru, zgarie usor de jur imprejurul terminalului), pe urma merge sa lipesti doar cu sacaz.

Link spre comentariu
Vizitator yo9hnh

Eu am incercat cu foaie de calculator dar din pacate nu mi-a iesit cum ma asteptam.Traseele erau intrerupte si tonerul nu se transfera in totalitate pe foaie.Am incercat si cu foaie de revista si la fel(desi nu era foarte lucioasa).

Am incercat si cu folie pnp si mi-a iesit foarte bine.Trasee frumoase,tonerul in proportie de 99% transferat.

Ma gandesc sa mai incerc cu foaie de revista dar foarte lucioasa.

Am citit undeva despre coala transparenta din plastic dar nu m-am incumetat neavand dovada clara ca functioneaza.

Posted Image

Posted Image

a iesit super,o sa incerc si eu :rock:
Link spre comentariu

foaia "aia" de plastic se numeste foaie de retroproiector si trebuie sa fie pentru imprimante laser (cu toner) . foliile pentru inkjet se folosesc la metoda foto ! sincer nici aceasta metoda (cu folie de plastic ) nu e garantata .prima oara cand am folosit aceasta metoda a fost la ceasul de masa cu MMC, era foarte putin intrerupt un traseu dar eu am zis ca a doua oara trebuie sa iasa perfect, dar nu a mai iesit asa de bine . depinde de grosimea traseelor ! (ceasul cu MMC)

Link spre comentariu

2 intrebari.De unde iau coala din plastic,si daca merge folosita de mai multe ori ?

De la librarii
corect de la librari si nu e recomandat sa o folosesti demai multe ori (nu se mai prinde la fel de bine tonerul)
Link spre comentariu

Daca e de cumparat si nerefolosibila mai bine ma lipsesc.Am facut cablaje pana acum cu foaie de revista.Au iesit super dupa un calcat cu fierul ca la carte,o corodare ca la carte iar,si o inmuiere a hartiei de cateva minute si o curatare cu grija,inaintea corodarii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări