Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Multumesc mult pentru informatie.Eu greseam fiindca nu incalzeam solutia.Am interpretat ca dizolvarea se face la 50 grade celsius.Mircea.Bogdan! Sa inteleg ca te-ai bagat si tu in discutie?

Link spre comentariu

De mentionat este ca si la clorura ferica ar fi indicat sa se incalzeasca unpic inainte de turnare in vasul de corodat pentru a coroda mai rapid placuta. Dar sa fie doar unpic incalzita, la aragaz sa fie la temperatura camerei :yawinkle: .Eu asa fac de fiecare data cand corodez si merge mai repede. :smt033

Link spre comentariu

si eu incalzesc clorura (dar la a doua folosire) cu un feon (uscator de par) :smt005 se corodeaza f. repede deoarece aerul formeaaza mici valuri pe sum placuta si indeparteaza mai repede Cuprul . eu pun placutele cu fata (parte ce trebuie corodata - "cuprata") in jos folosind rezistenta clorurii care este mai densa ca apa. oricum voi ce metode mai folsiti de acoperire cu tus-toner etc. ca eu nu prea mai am chef de pnp cu fel de fel de hartioare care se mai blocheaza prin Xerox/imprimanta si care nu au de fiecare data rezultatul de acoperire 100% (adica la indepartarea hartiei se mai desprinde o mica zona de traseu - ultima oara am folosit hartie termica de fax care a mers cel mai bine de pana acum ) ,metoda foto nu e chiar asa ieftina iar cea cu markerul o folosesc pentru a realiza doar montaje mici (2-3cm sqr ) - licurici :smt005

Link spre comentariu

Unde este clorura de alta data aia de la penchim AlBA IULIA in sticla de 325ml cu eticheta galbena cu o sticluta de aia corodam multe placi si o refoloseam de vreo 4-5 ori si coroda excelent .Cand era noua proaspata in 5minute era placa gata corodata perfect , acuma cu ce se mai vinde la magazin clorura de la RET si cea de la SENZOR BRASOV is pishwaser ma rog la dumnezeu de multe ori sa nu imi ia traseele care sunt mai subtiri si mai expuse decat stratul de cupru ce se ia mai greu.

Link spre comentariu

Acum cativa ani foloseam clorura ferica "imprumutata" de la laboratorul de chimie al liceului si avea un miros f puternic si intepator (plus ca imediat ce puneam placuta in clorura incepeau zonele de corodat sa-si schimbe culoarea), ce se gaseste acum prin magazine abia daca se simte mirosul ala specific, cred ca e si plina de colorant pt ca e prea intensa culoarea aia pt cat de slab concentrata e.

Link spre comentariu

Pentru chimicalele comercializate sunt tot felul de norme pentru substante toxice, concentratii, etc.Asa corodam si eu cand eram mic, la Palatul Pionierilor, cu acid azotic. Cablajul trebuia pus cu fata de corodat in sus, scotea un fum maroniu super toxic, inca nu am crapat de la el dar nici bine nu cred ca mi-a facut.Clorura ferica trebuie incalzita iar cablajul se pune cu fata de corodat in jos (in urma reactiei chimice rezulta un precipitat) ca sa mearga mai repede.

Link spre comentariu

si eu folosesc tot pis' de la Senzor Brasov (si alcool izopropilic tot de la Brasov). ma gandeam sa folosesc si eu acid dar la cat de neatent sunt (la clorura e imposibil sa nu sara o picatura sau sa nu ating cu mana clorura) mai bine raman la pis' dasta. parca se gasea pulbere la capodimonte (sau nu-s pe unde am vazut).Stie cineva daca la epurarea apelor se mai foloseste clorura ferica. poate fac rost de niste pulbere de la ovecina dar nici nu mai stiu daca mai lucreaza !

Link spre comentariu

Daca e cineva pasionat, clorura ferica 100% ("pudra") se poate face la domiciliu. Se electrolizeaza apa cu sare, clorul rezultat se amesteca cu pilitura de fier.... :d

Link spre comentariu

apropo de electroliza: se poate coroda si cu piatra vanata (nu mai stiu denumirea chimica) dar legai placuta la un electrod si celalalt electrod il bagai in solutie (metoda din Evul Mediu )

Link spre comentariu

Hehe, cand eram in liceu m-am jucat un timp cu electroliza, facusem un sistem foarte rapid, am pus intr-un vas mai mare, 2 electrozi care erau formati din 2 bucati de tabla de inox, lungi, pe care le-am facut spirala, astfel aveam 2 spirale cu o suprafata foarte mare intr-un spatiu compact, deasupra fiecaruia aveam cate o palnie cu robinet cu care calectam hidrogenul si oxigenul) o sursa de tensiune puternica si de aici o gramada de experimente cu hidrogen si oxigen.Imi amintesc ca la inceput nu stiam ca arderea hidrogenului are reatie rapida, l-am tras eu intr-o seringa, si am zis ca ii dau foc, cand am a propiat bricheta, mi-a zburat tot din maini :smt005 , cel mai mult imi placea cand umflam baloane cu hidrogen(cu seringa) si le duceam la scoala la colegi, dupa care ii puneam sa le tina si pe ascusc veneam cu bricheta si BOOOOMMM , sa fi vazut cum se uitau mirati si nu stiau ce sa creada :smt005Sa revin si ontopic, se obtinea destul de mult clor, nu l-am folosit niciodata insa cred ca ar fi bun

Link spre comentariu

Mie nu prea mi-a reusit prin metoda de transfer (am facut cu hartie de revista) si se lua si scrisu din revista, in rest ieseau destul de fain traseele. Am vazut pe site la niq_ro ca a folosit hartie cretata. Am intrebat la librarii si nu aveau. Mai caut poate gasesc :smt017

Link spre comentariu

Nu merge cu hartie de calc ..aceasta se arde foarte usor,imediat se ingalbeneste si apar basici.Hartia din revista e o loterie..unele bucati sunt mai bune si nu lasa tus peste trasee,altele da sau nu se mai dizolva in apa.Hartia alba lucuioasa subtire de la autocolante am inteles ca e perfecta dar eu nu am gasit :smt010 .

Link spre comentariu

Nu merge cu hartie de calc ..aceasta se arde foarte usor,imediat se ingalbeneste si apar basici.

Hartia din revista e o loterie..unele bucati sunt mai bune si nu lasa tus peste trasee,altele da sau nu se mai dizolva in apa.Hartia alba lucuioasa subtire de la autocolante am inteles ca e perfecta dar eu nu am gasit :smt010 .

Incearca la un magazin alimentar sau depozit, sunt afisele acelea lucioase pe hartie mai tare. Am facut cateva cablaje si au iesit perfect.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări