Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Eu am un HP LaserJet 2100 si nu prea depune asa mult toner chiar daca selectez sa nu faca economie de toner...Am incercat de mai multe ori metoda cu fierul de calcat si foi "lucioase" din reviste. Prima data am tinut cam 5 min fierul de calcat, foaia sa lipit asa de tare, incat foarte greu sa inmuiat in apa si dupa ce am incercat sa o indepartez am ramas cu niste trasee oribile si intrerupte in mare parte. A doua oara am tinut fierul de calcat cam 10 min crezand ca tonerul nu a aderat foarte bine pe cablaj. De data asta a iesit ceva mai bine dar iar m-am chinuit foarte mult sa indepartez hartia.Cred ca aici este toata treaba si anume alegerea hartiei.Cele "lucioase" nu permit o inmuiere rapida din cauza uleiului special, depus inainte de faza pre-print din tipografie.Incercarea de a indeparta astfel de hartii de pe cablaj aduce cu sine o rupere sau stricare a tonerului depus.Acolo unde sa lipit mai bine, de fapt se va pierde prin procesul de indepartare a hartiei.In orice caz cred ca trebuie stabilite niste reguli privind tipul hartiei, timpul cat tinem fierul de calcat si poate si o informatie privind cantitate de toner la printare.In urma vizionarii unui tutorial pe youtube am vazut aceeasi treaba cu hartia "lucioasa". Singura diferenta este ca a folosit o plita de la imprimantele laser si nu fierul de calcat.Nu stiu cat de mult influenteaza asta calitatea la final.Ceva ce am mai observat la metoda fier de calcat, este deformarea traseelor intr-o oarecare masura.Concluzia este ca; fiecare tb sa incerce cu ce are la indemana pana considera care este metoda optima. :smt039

Link spre comentariu

e ceva cam mult 10 min. de "calcare" .eu daca calc doua minute ,la cablajul de la IPA 60 am folosi pentru o placuta foaie de inkjet 90gr. si am trecut-o prin xerox dar nu a iesi foarte frumos pentru ca hartia a lasat "mustati" pe cablaj si la corodare a iesit zdrenturos pe margine ,iar pentru a doua placuzta am folosit carton lucios (nu mai aveam hartie glasata) si a iesi super bine doar ca se inmoaie mai greu .(nu am poze pentru ca aparatul meu face niste poze de tot kktul )

Link spre comentariu

vali, tu ai curatat cablajul inainte de transfer? incearca asa: curatat cu hartie abraziva (cea mai fina) si dupa cu cureti acetona pana indepartezi toata pilitura de cupru ramasa pe cablaj.

Link spre comentariu

vali, tu ai curatat cablajul inainte de transfer? incearca asa: curatat cu hartie abraziva (cea mai fina) si dupa cu cureti acetona pana indepartezi toata pilitura de cupru ramasa pe cablaj.

da, am curatatin una din incercari am folosit hartie abraziva cu o granulatie mai mare, in alta am folosit TIX..., dupa cum am citit din mesajele de la acest subiectdupa asta, ambele le-am spalat f bine cu detergent si le-am uscat cu un uscator de parce pot sa spun, este ca nu sunt multumit de cantitatea tonerului la printare.am lucrat un an intr-un centru de copiere, printare, laminare si stiu cum tb sa arate o depunere buna de toner.o ciudatenie pe o imprimanta Canon Pro., tonere separate CMYK + ulei pentru efect fotografic,daca printam din CorelDraw(grafica vectoriala), printarea sa zicem era normalaexport din CorelDraw in format bitmap, apoi printare din Adobe Photoshop, rezulta o printare asa cum a mai zis cineva, de se putea citi literele doar prin pipaire.asta ma intereseaza la cei care au mai facut cablaje prin metoda transferului de tonerdaca inclini foaia intr-un anumit unghi, atunci cand este o depunere buna de toner, ar trebui sa se vada reflectata lumina in print-ul respectiv, adica traseele in cazul nostru "sclipesc"la mine, pot sa spun ca se observa asa ceva dar... nu cum as vreaeu asta banuiesc sa fie cauza principala...nu e suficient toner..., sau poate operatia de degresare nu e cea corecta!?
Link spre comentariu

cumpara hartie fotografica...e necesar sa freci cateva secunde fierul de calcat pe hartie si gata...hartia se poate dezlipi si imediat cum ridic fierul(in anumite cazuri) si ies niste trasee..... :weedman: :smt007

Link spre comentariu

O mare importanta in succesul acestei metode o reprezinta curatirea cablajului.Eu il curat folosind nisip => cablajul rezultat prezinta urme de abraziune , ceea ce favorizeaza lipirea tonerului topit.Pasul urmator il repr. curatarea cu detergent si clatirea cu multa apa.Dupa clatire urmeaza uscarea : stregere cu o carpa uscata si lasat placuta cateva sec. pe fierul de calcat incins . Ultima etapa o repr. stergerea cablajului cu o carpa umezita in tinner ( ori acetona de buna calitate, fara apa in ea).Dupa ce am sters cablajul cu acetona nu il mai ating cu degetele , ci folosesc o penseta. Am observat ca stergerea cu tinner are o influenta destul de mare asupra succesului intregii operatiuni.

Drept hartie folosesc o hartie lucioasa (gen fluturasi electorali marime A4).Hartia asta se inmoaie mai greu in apa dar am descoperit o metoda care da rezultate mai bune :

- las placa cu hartia lipita de ea la inmuiat in apa calduta (30-35C) timp de 5 min

- folosind lama unui cutit sau chiar o lama de ras zgarii stratul lucios de hartie ( numai superficial ).Inlaturarea stratului lucios permite patrunderea apei in profunzime si apoi inmuierea hartiei .Prin tr-o frecare usoara cu degetul , stratul superficial de hartie este inlaturat si astfel apa patrunde prin porii hartiei ramase , inmuind-o. De aici incolo e simplu .Folosind aceiasi miscare de frecare usoara a cablajului se inlatura toata hartia ramasa .Gaurile le curat cu un ac , dupa corodare , locul gaurii devine foarte vizibil si usor de gaurit.

Posted Image Posted Image

Foarte importanta este si calitatea tonnerului utilizat.In cateva situatii , acesta se lipea de suprafata placata dar nu avea sufienta rezistenta mecanica , nerezistand operatiunii de dezlipire a hartiei.

Link spre comentariu

poti sa dai mai multe detalii despre cat cat ait incalzit foaia transparenta si cam la ce tmperatura. :prayer:

Regret ca nu te pot ajuta, eu folosesc doar fierul de calcat incins la maxim. Peste cablaj o coala A4 indoita in doua parti sau doua coli daca cablajul este mai mare si apoi o calc. Functioneaza excelent.
Link spre comentariu

mie imi iesise super bine prima data cu foli transparenta (de retroproiector) dar cand am incercat a doua oara a ramas mai mult toner pe folie de cat pe cablaj ! :smt005

Link spre comentariu

Eu nu am un timp anume cit calc. La placile mai mici calc mai putin, iar la cele mai mari, mai mult. Consider ca este gata, atunci cind traseele incep sa se ingroase, adica sa intineze. Asta-i tot.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări