Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

am facut rost un cuptor de imprimanta laser. chestia e ca trebuie sa ii pun un motor ca sa traga cablajul uniform. divizor mecanic e cam naspa sa ii fac... stie cineva un motor pas cu pas pot sa il fac sa se roteasca mai lent, cu vreun circuit simplu?

Link spre comentariu

Intr-adevar un demultiplicator sau un reductor mecanic de viteza (RMV) este mai dificil de implementat. Dar uite iti propun o schema pentru varierea turatiei unui motor pas-cu-pas. Schema este functionala, am testat-o si eu pentru un scop mai putin ortodox - am realizat o bormasina de cablaje cu motor pas-cu-pas.

Posted Image

Numai bine,

ALEKS

Link spre comentariu

Chiar e nevoie de motor?? Eu invart cu mana de rotite si merge super fain. Daca chiar vrei sa investesti in ceva iti recomand un termostat pentru cuptor, ar fi pacat sa arzi lampa...

Link spre comentariu

merci ALEKS.

o sa fie si termostat, are deja termistor montat de fabrica.

apropo, aveti idee ce poate sa fie chestia aia inseriata cu lampa? nu am niciun aparat cu mine sa masor deocamdata. pistonasul ala se apasa putin, dar fara efect vizibil la lampa... termostat nu e, ca l-am incins destul si nimic... limitator de curent ceva?

Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

ei,mare chestie ,e doar o siguranta termica care e construita cu bimetal si are rearmare manuala (majoritatea sunt cu rearmare automata ) ,la o supraincalzire decupleaza circuitul in cauza (lampa de la cuptor in cazul de fata) . Numai de bine alex mm :smt006

Link spre comentariu

se pare ca da, dar timpu de expunere devine prea mare dat fiind faptul ca becu respectiv nu e axat pe UV, parerea mea e ca nu se merita, tot pentru bec cu vapori de mercur cu para exterioara inlaturata obtez .

Link spre comentariu

Sumarizat, ca si surse de UV:

- bec pt iluminat public fara sticla exterioara (asta e cel cu mercur??) cu drosel, timp de expunere 1:40-2:20 min, la 35-40cm

- becuri economice, 2*23-30W, la 10 - 15 cm, timp de 20 - 25 min

- becuri normale mate (cele albe??), 2*40W, la 15 - 20 cm, 15 - 20 min

- bec 250W (normal??), 3 - 4 min, la 40 cm

Timpii variaza uneori destul de mult de la persoana la persoana si nu-mi e f clar. Soda caustica e clar, o lingura de fulgi la 1 l apa.

Daca are cineva ceva de corectat, adaugat...va rog.

Link spre comentariu

da, becul cu vaporti de mercur este cel de iluminat stradal, dar eu am luat de 80W care are dulie normala, nu deala mai mare, am si de 250W dar nu il mai folosesc fiind prea puternic .

Link spre comentariu

Legat de metoda foto, am o intrebare: A folosit cineva cu succes spray Positiv 20 cu termenul de valabilitate expirat? Experienta mea legata de asta e ca din primul moment, cind se pulverizeaza cablajul, spray-ul nu se mai depune uniform, eu am incercat sa corectez, insa am impresia ca am obtinut un strat mult prea gros mai apoi (am degresat si am slefuit cum stiam mai bine stratul de Cu). Tot atunci pentru prima data, am folosit un cuptor bricolat ca sa usc cablajul la 70°C, cit scrie in prospect (temperatura si durata, care sigur nu au fost depasite). Soda caustica deasemenea a fost cintarita inainte (cu precizie, sa respecte spec. producatorului). Am folosit un bec cu UV pentru iluminat stradal, cu sticla taiata, folie transparenta cu stratul imprimat pozitionat in timpul expunerii inspre partea cu fotorezist. Unde vreau sa ajung - rezultatul a fost catastrofal, lacul se dizolva foarte rapid in solutie, imediat dupa ce aparea conturul traseelor. Am repetat cred de vre-o trei ori procesul, cred ca am schimbat si becul odata (il suspectam ca era cu vapori de sodiu) am folosit diferiti timpi de expunere pina m-am enervat si am facut cablajul prin transfer termic. Sa arunc la gunoi spray-ul? Este posibil sa fi incalzit prea tare cablajul? (automatizarea cuptorului are citeva banale capsule termostatice montate foarte aproape de rezistentele cu care se face incalzirea, insa sint marcate si testate de mine si deschid imediat circuitul de alimentare cind se atinge temperatura), sa fie din vina sursei de lumina? (am o vaga banuiala ca in ambele cazuri este posibil sa fi folosit becuri cu vapori de sodiu). Acelasi spray l-am folosit de citeva ori cu succes peste asteptari (cind nu expirase inca) dar de fiecare data uscarea se facea natural, expunerea - cit credeam eu ca a trecut suficient timp; developarea dupa "ochi" si iesea totul acceptabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări