Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Boon! S-a discutat destul de mult despre cum se fac traseele de cupru. Dar cum se poate face acea protectie de culoare verde (de obicei) pentru cablaje?Din informatiile pe care le am:Este o rasina epoxidica cu un colorant si se aplica ca o masca prin serigrafie (asta de cele mai multe ori). Am fost pe la bricolaj sa caut ceva rasini dar singura rasina pe care am gasit-o acolo si care s-ar preta ar fi lacul de parchet. Nu este epoxy dar... cred ca s-ar comporta cam la fel. Nu cred ca poate fi serigrafiat insa. Pot sa trec peste panza serigrafica? Adica sa fac cablaje mumoase si cu look profi fara serigrafie, si fara sa cumpar cinestie ce rasina de xxx euro /suta de grame de pe cine stie ce site.A facut cineva pana acum asa ceva, acasa sau la serviciu ? Cum ? Completari la informatia de mai sus? Orice!Ps: Abandonez ideea cu LED-uri si folosesc neoane. Nu am bani de experimentari... :goodman:

Link spre comentariu

e simplu... :smt003 ...foarte simplu....faci un lac din sacaz amestecat cu acetona(sau diluant);densitatea o gasesti tu.pentru colorant adaugi putin pigment anorganic(de regula un oxid metalic...poate fi oxid de fier(are culoarea rosie) sau "scrobeala" este o pudra albastra anorganica care se pune in var...pentru culoarea verde nu stiu ce pigment exista.. :weedman: dar albastru si rosu mi se par mai klumeaEu am experimentat metoda asta si a mers de minune...problema a fost ca sa dizolvat cam greu sacazulSpor la treaba! :yawinkle:

Link spre comentariu

Da. Facut/testat... Nu mi-a placut ce a iesit. Sacazul sare imediat ce se loveste putin placuta!

Completare: Se dizolva greu in alcool normal sau cu concentratie mai mica de 90%. Eu am folosit alcool izopropilic! (cred ca am scris corect) dar nu mai stu de unde l-am avut.

EDIT: Auzi: formaldehidic :smt005 :smt005

Izopropilic era... nu formaldehidic. Ms Stefan!

Link spre comentariu

si in benzina se poate dilua,eu asa curat placile de excesul ce ramane dupa cositorirepoti incerca sa faci soldermask din nitrolac(lac de mobila,uscare rapida)+pigment,dar asta dupa cositorire+montarea pieselor daca vrei da faci cablajul complet(nu reografie,la care puncete cheie sa ramana neacoperita)soldermask se numeste,poate gasesti pe net informatii despre

Link spre comentariu

Am citit conversatia voastra si vreau sa pun o intrebare :-cum trebuie desenat un cablaj , pentru ca desenul (fisierul) sa fie considerat ca standart si sa fie acceptat de o firma , persoana fizica , etc care poate sa il execute dupa desenul (fisierul ) respectiv ?-cunoasteti firme , autori ,etc care pot executa cablaje dupa un desen dat ?

Link spre comentariu

Nu-mi vine sa cred, si nu m-am abtinut sa nu postez o poza cu un cablaj facut in regim de amator, de un tip din Rusia, tipu sustine ca e facut de el prin metoda foto; despre stanare si acoperire nu erau prea multe informatii (sau nu pricep eu, rusa asta tradusa cu babelfish). La o examinare mai amanuntita, pare totusi sa aiba corecturi ale unor trasee, si o linie care parca-i scurtcircuit, insa ma gindesc ca la rezolutia la care am poza este defapt o iluzie. Personal am tot incercat diverse metode, ma intereseaza mai ales cu vias, da nu gasesc niciunde prepreg si o compozitie cu care sa depun chimic cupru in gauri. Nu stie nimeni?

Link spre comentariu

Confesiune:In timp ce prietena isi lipea o pereche de ciorapi cu oja, observand-o, mi-a venit urmatoarea idee:fac un cadru pe care intind foarte bine o pereche de ciorapi de cea mai proasta calitate(sau cel mai rar model pe care-l gasesc); printez soldermask-ul; pun cadrul peste foaie si cu oja acopar punctele albe; cu un spray cu nitrolac de la cora sau carefour aplic pe cablaj prin "naylon-screen"-ul asta lacul.Ramane de vazut daca nylonul sau oja se topeste sub actiunea nitrolacului, daca spray-ul ala trece prin naylon si daca gasesc ceva lac usor colorat la un pret decent. cam peste 3 saptamani postez rezultatul :d!

Link spre comentariu

Nu am inteles foarte bine metoda de facut cablaje cu ciorapi de dama. Ca sa intelegem mai bine ai putea, te rugam, sa pui si niste poze cu prietena? :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări