Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Cateva intrebari:Cu ce se mananca acest toner?Ce este el defapt?Un praf?(ma refer la cartusul imprimantei)Acel cartus se mai poate reincarca?Cam cat ajunge?Se merita sa cumperi o astfel de imprimanta doar pt. cablaje?

Da este un praf, se poate reincarca acel cartus( cu exceptie a unor imprimante color care suporta numai toner original) , cu toate ca producatorii de imprimante nu recomanda acest lucru . Poate ajunge si pana la 3000 de pagini A4, in functie de incarcarea pe pagina, contrast, etc. Daca cumperi una la mana a doua si ai pretentii la calitatea lucrului pe care il faci merita. Nu se strica nimic la ea, nu bagi cablajele in imprimanta, asa ca o poti folosii si la listare pe hartie normala.
Am intrebat daca se merita,fiindca mai am acasa o multifunctionala(cu cerneala :smt003 ).Cand am intrebat cat ajunge ,m-am referit la pretul unui cartus.Presupun ca este mult mai scump ca cel cu cerneala.Nu exista o imprimanta cu care sa poti imprima direct pe cablaj?Sau se poate modifica o imprimanta sa poata imprima in aceste conditii?
Link spre comentariu

La noi aici (Romania, Ploiesti) o reumplere de cartus costa in jur de 50Ron, nu stiu la tine acolo cat face si daca gasesti. In unele cazuri o reumplere de cartus cu toner costa mai putin decat o reumplere cu cerneala( spun asta tinand cont ca la cateva modele de imprimante dupa un refil cu cerneala trebuie sa schimbi cartusul , la unele chiar imposibil refilul, asa ca pretul unui cartus nou depaseste pretul de reumplere cu toner. In privinta folosirii imprimantelor cu jet de cerneala la cablaje ,ar fi posibila . Sunt imprimante care imprima cu un fel de vopsea ( unele modele de imprimante pentru tricouri si alte bazaconii) , dar consumabilele cred ca te vor face ori sa apelezi la clasica metoda de transfer toner sau sa dai altuia sa iti faca cablajele. Poti folosii imprimanta ta cu jet de cerneala la metoda cu spray Pozitiv , unii chiar indica metoda folosirii unei imprimante cu jet versus cea laser.

Link spre comentariu

Ca pret de cost per pagina o imprimanta cu tonner este mult mai ieftina decat una pe cerneala.De exemplu am incarcat cartusul cu tonner la o imprimanta Kyocera 680, am cumparat tonner de refill cu 35lei bidonul si am garantia ca cel putin 1000-1500 pagini pot tipari pana trebuie sa-l reincarc.Pentru un Cannon BJC300 inkjet, cartusul de cerneala neagra este 8lei si am schimbat 3 pana am tiparit niste cursuri approx. 400 pagini.Cu un cartus de tonner nou se pot obtine 3-5000 pagini in functie de modelul de imprimanta iar cele pentru tiparire heavy-duty ( 30-50000 pagini pe luna) ajung ca un cartus de tonner sa tina pentru 15000 pagini.Principiul de functionare la imprimanta cu cerneala:- cerneala coboara gravitational din rezervor, trece prin duze si este pulverizata pe hartiePrincipiul de functionare la imprimanta laser:- informatia digitala se trimite la o linie de diode led sau laser care emit pe un cilindru fotosensibil care se roteste- din cartusul de tonner se formeaza o pelicula peste cilindrul fotosensibil care adera electrostatic la punctele inscrise cu diodele laser - se imprima pe hartie tonerul de pe tamburul fotosensibil- se trece hartia printr-un cuptor in care este incalzita la 185 grade celsiussi tonerul se topeste si se fixeaza pe suprafata hartiei prin trecerea intre 2 cilindri care scot hartia din imprimanta.Pentru PNP se foloseste imprimanta laser.Pentru varianta cu fotorezist se foloseste cea cu jet de cerneala si folie transparenta.

Link spre comentariu

Eu zic ca merita sa investesti intr-o imprimanta laser. Am luat un noua cu aprox. 250 lei si face treaba super buna. Daca iti cumperi sa ai grija sa se poate reumple tonerul, sa nu trebuiasca sa cumperi cartusul cu totul, la unele umprimante este un cip care impiedica reumplerea in acest fel. Daca nu vrei sa investesti in imprimanta vezi ca merge si cu un xerox bun, inainte de a cumpara imprimanta asa faceam cablajele si erau ok.

Link spre comentariu

ai pus prea multa soda ("developant")eu faca asa :1.mereu pun aceeasi cantitate de apa in cuva care bag pcb2.pun soda dupa "ochiometru" (dar acum stiu cam cita trebuie din prima)dupa ce se dilueaza bine soda bag un colt la pcb si vad in cit timp se "corodeaza"daca operatia dureaza mai putin de 30-60 secunde este prea "tare" si mai adaug apanormal trebuie sa se developeze in 2-3min ca sa iasa okcantitatea de soda trebuie sa fie de 7g/L, dar cum soda care o cumparam nu are aceeasi concentratie trebuie facute citeva experimente

Link spre comentariu

Foloseste setarile imprimantei pt. a scoate traseele cat mai inchise la culoare (cat mai mult toner). Eu folosesc soda, dar nu stiu exact care sunt proportiile exacte pt. ca am ajuns la rezultatul final printr-o gramada de experimente, aveam bucatele de cablaj cu doar cateva pad-uri si linii intre pini cu care am tot tatonat timpul de expunere si dilutia sodei (am stricat o gramada de cablaje cu toate ca erau mici). Vezi ca spray-ul are nevoie de mult timp sa se usuce, poate si asta era o problema, si sa nu uiti sa cureti si sa degresezi placa inainte sa dai cu spray. Eu am folosit cablaje gata tratate, se gasesc in comert, si chiar daca iesi ceva mai scump t-i le recomand (sunt cele cu un fel de banda izolatoare albastra pe ele)

Link spre comentariu

referitor la printare, eu printez 2 exemplare si le suprapun prinzandu-le pe margini cu scotch. Ai grija sa ai plin si cartusul de color, deoarece la printarea pe nivel HIGH (contrast/rezolutie maxima) negrul este facut nu numia din cartusul de negru dar si din cel de color, daca cel color este gol atunci iti va iesi un negru mai putin negru :rolleyes: ce exprimare tampita :smt003 e dimineata de, sunt treaz de la 5 . Developarea fao cu soda e muult mai rentabil, ai grija sa nu faci solutia in vase de plastic :yawinkle:

Link spre comentariu

developarea se poate face in tavi de plastic, ma refeream la solutia de soda, care banuiesc ca fiecare isi face macar un litru acolo ca sa nu se chinuie cu dozajul la fiecare cablaj, acea solutie pentru folosire ulterioara nu se pastreaza in "sticle" de plastic, la mine la 2 lea crapat fundul, la prima am crezut ca a fost un accident ca am lasato jos mai cu forta si sa crapat, dar la a doua miam dat seama ca depunerea alba de pe fund care se aduna dupa dizolvarea sodei, erodeaza plasticul respectiv .

Link spre comentariu

Hm..se pare ca am nevoie de imprimanta laser...si daca fac de 2 ori tot prost iese negrul.Numai rateuri am avut..deja e aprope gol sprayul de positiv si nu am facut nici un cablaj.Plus ca foliile transparente costa enorm..mai bine iesea cu spray transparent.Sa vedem ce voi face in viitor.

pe viitoir poate mergi la un centru de imprimare .eu am fost si a scos pe folie de retroproiector un negru perfect (cu mici exceptii -unde a trebuit sa retusez cu tus)
Link spre comentariu

Am stricat inca un cablaj si e gata spray-ul :smt022 .Tocmai am aruncat > 35 ron cu metoda foto.Inca 65 ron si luam imprimanta laser second pt metoda pnp.Ultima data era sa reusesc,au iesit traseele dar s-a diluat spray-ul in seno-4007.Nu se merita dupa parerea mea metoda foto folosind spray..cel putin in cazul meu unde nu gasesc loc fara praf..oriunde ma duc minim 40 de scame se pun pe cablaj.Iar folia de retroproiector se lipeste si se strica stratul de fotorezistiv..de 2 ori am patit treaba asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări