Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Asta era metoda mea aghora am crezut ca mai este si alta , numai ca eu is mai cu tehnica in urma-desenam cablajul cu creionul pe o foaie de mate la scara 1/1 o suprapuneam pe cablaj punctam apoi gauream , luam jos hartia care era prinsa bine de tot ;) si desenam cablajul cu markerul hehe si de marker pana am dat desenam cu vopsea si ac de seringa :d Ca foaia de matematica sa fie transparenta punem 2 picaturi de ulei preferabil "Bunica" :smt005 :smt005 si apoi se vedea transparenta foaia

Link spre comentariu

Excelenta idee. Asta o folosesc si eu de la inceputurile mele in electronica. Cablajul la scara 1:1 pe foaie milimetrica sau de matematica si apoi lipita bine cu scotch de textolit, punctat, bortelit si apoi trasat cu marker-ul.Acul de seringa pilit in varf l-am folosit si eu multa vreme doar ca utilizam smoala diluata in benzina. :rolleyes: Alexe

Link spre comentariu
Vizitator florin0_2001

Salut!Stie cineva daca placutele de cablaj cu fotorezist de la conex sunt "pozitiv" sau "negativ"? Acelea cu folie de protectie albastra. Am intrebat-o pe vanzatoare si habar nu avea. Multumesc mult!

Link spre comentariu

imi pare rau sa va dezamagesc, dar NU se recomanda gauritul inainte de corodare.mai ales daca punctele au diametrul mai mic decat al gaurilor in sine...acum depinde si ce folositi, acid azotic sau clorura ferica, si ce concentratie...am avut niste cablaje ratate pentru ca am dat gaurile inainte de corodare, si am avut probleme cu vopseaua in jurul gaurilor... cand le-am punctat doar, si dupa corodare le-am gaurit, au iesit ok!!!

Link spre comentariu

Fiecare cum crede eu le gauresc mai intai apoi le corodez (faza e ca markerul sa nu fie uzat am vazut ca dupa 4-5 cablaje trebuie cumparat altul ) apoi clorura ferica sa fie concentrata si corodarea se va realiza rapid si traseele vor fi inregi fara gaurele.Eu m-am mai zgarcit la marker dar de acuma numai am muncit la un cablaj de mi-o sarit capacele si la final arata ca naiba din cauza unui marker uzat

Link spre comentariu

Vezi ca lumea zicea ca tine markerele in frigider ca sa nu se usuce si ca le poti baga cu varful in alcol si isi revin. Am vazut asta pe aici, dar nu mai stiu topicul. Pana il gasesti, nu arunca marker-ele uscate, ca se pot reface.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Intrebari intrebatoare. Placile de textolit cum se fac? Cum se depune stratul de cupru pe fibra de sticla? Care e PT-ul si pot sa fac si eu acelasi lucru in regim diy? De fapt eu vreau sa depun cupru pe o folie de plastic termorezistent, gen folie transparenta pentru retroproiector.

Link spre comentariu

am o problema la realizarea cablajelor: folosind metoda clasica cu markerul ohp sau orice alte vreo 10 tipuri de markere, clorura intra totusi peste desen in anumite zone. Cat de mult trebuie diluata clorura(e din cele existente la orice magazin de electronica) sau ce solutie credeti ca exista pentru asta?(in general ca sa nu se strice cablajul trebuia sa-l scot din clorura si sa-l redesenez iar, cam stupid , dar nu prea aveam incotro )

Link spre comentariu

pai si eu patiam la fel cu clorura noua cumarata din mag.. am bulit vre-o 3 cablaje pana m-am prins cum sa fac.eu fac in modul urmator la metoda cu markerul(Stadler permanent Lumocolor cu indicativ F) bagam prima oara 5-6 min in clorura cablajul dupa ce am facut traseele dupa care il scoteam, spalam cablajul il uscam sub un bec si refaceam iara traseele si il bagam din nou in clorura tot cam 5-6 min dupa care mai repetam de 2-3 ori procedeul si gata cablajul vreau sa zic ca a fost un cablaj destul de fin si a iesit pana la urmadar prin metoda asta e coperativa munca in zadar iti recomand ceea cu foto sau cu fierul de calcatacum experimentez la ceea foto sper sa imi iasa e mai scumpa investitia la inceput in lampa UV si fotorezistiv dar dupa aia se amortizeaza chiar daca faci si 2-3 cablaje pe luna dupa calculele mele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări