Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

grosimile sunt pe litere ... F-ul e cel mai subtire .. 0.5mm, in rest am gasit in TM pana la 4 mm parca, dezavatajul e uscarea rapida a varfului la grosime redusa. Ca solutie, daca aveti markere cu varf uscat si continutul inca bun, se poate desface si verifica, bagati markeru cu varfu in jos intro cutiuta sau dop cu alcool tehnic (izoporpilic) si lasati-l cateva ore, si isi va reveni.

Pardon F are 1-1,5mm chiar am unul la indemana ala de 0,5 nush cu ce litera e notat
am pe masa un F si in sertar inca 5 si pe toate scrie 0.5mm deasupra de F :d si mai mult fi atent la poza postata pe pagina anterioara .. e un F de 0.5mm :smt005 Poate vb de alta firma de markere :smt017
Link spre comentariu

Domnilor, tinand cont ca e vorba tot despre cablaje, propun o intrebare:

Cum lipiti pe un cablaj dubluplacat cu un pistol de lipit, piesele de pe partea de suprafata ? Ex: se da un integrat ce are pini lipiti si pe o fata a cablajului si pe cealalta. Se presupune ca integratul e in soclu. Solutii?

Astept sa vad cum faceti dvs. si apoi va zic si solutia mea (nu e prea practica, dar da rezultate cel putin satisfacatoare).

PS: Cablajele mele (atunci cand nu lucrez cu tuburi) rezulta cam asa (sunt facute de mana... integral):

Posted Image

(asta e un cablaj dublu strat pentru un tahograf cu microcontroller PIC)

Alexe

Link spre comentariu
grosimile sunt pe litere ... F-ul e cel mai subtire .. 0.5mm, in rest am gasit in TM pana la 4 mm parca, dezavatajul e uscarea rapida a varfului la grosime redusa.

Ca solutie, daca aveti markere cu varf uscat si continutul inca bun, se poate desface si verifica, bagati markeru cu varfu in jos intro cutiuta sau dop cu alcool tehnic (izoporpilic) si lasati-l cateva ore, si isi va reveni.

Pardon F are 1-1,5mm chiar am unul la indemana ala de 0,5 nush cu ce litera e notat

am pe masa un F si in sertar inca 5 si pe toate scrie 0.5mm deasupra de F :d si mai mult fi atent la poza postata pe pagina anterioara .. e un F de 0.5mm :smt005

Poate vb de alta firma de markere :smt017

Salut revin si iarasi revin am cumparat markerul de la rubin e special ptr desenat cablaje scrie OHP i fac si poza si sa vezi ca scrie F 1-1,5mm

Imi pare rau pozele nu sunt foarte clare dar se pot intelege

Link spre comentariu

Domnilor, tinand cont ca e vorba tot despre cablaje, propun o intrebare:

Cum lipiti pe un cablaj dubluplacat cu un pistol de lipit, piesele de pe partea de suprafata ? Ex: se da un integrat ce are pini lipiti si pe o fata a cablajului si pe cealalta. Se presupune ca integratul e in soclu. Solutii?

Astept sa vad cum faceti dvs. si apoi va zic si solutia mea (nu e prea practica, dar da rezultate cel putin satisfacatoare).

PS: Cablajele mele (atunci cand nu lucrez cu tuburi) rezulta cam asa (sunt facute de mana... integral):

Posted Image

(asta e un cablaj dublu strat pentru un tahograf cu microcontroller PIC)

Alexe

Salut raspunsul este = se fac gauri metalizate cel mai simplu cu sarma de litza subtzire 0,3mm si se cositoreste apoi se introduce un soclu.

Mai era o metoda in tehnium dar cam complicata cu foitza subtire de cupru prelucrata nu insist asupra metodei ca e cam greu la nivel diy

Am vazut pe siteul http://www.dioda.ro/article7.html bombardament ionic sa faca gaurile metalizate nustiu daca mai este pe site acea metoda da mi se pare destul de practica :weedman:

Eu raman la metoda cu litza subtzire face trecere buna :smt003

Link spre comentariu

@Yo4You cred ca e vb de o confuzie la mijloc :) eu ma refeream al litera ce scrie pe marker sub acei 1 1.5, adica in cazult tau M ... pe markeru meu de 0.5 scrie F, dar se poate sa fie cum zice @nicky_l ca litera F sa reprezinte si rezistenta la clorura.Eu i-au markere de la ret si acolo am vazut lista lor de comanda pe litere(grosimi).

Link spre comentariu

Exact! Lita subtire si se cositoreste. Din pacate dureaza mult si e relativ greu de manegrat pistolul.De obicei cumpar socluri plate (nu stiu ce denumire stiintifica au) si este loc de bagat pistolul pe langa pini. In prealabil pun o "picatura" de fludor cu ceva sacaz in jurul pinilor de pe suprafata pe care-i vreau lipiti si apoi incalzesc si cu un ac fac gaura. Apoi plantez soclul si incalzesc foarte putin la baza pinului: fludorul inconjoara pinul. Si iaca asta e metoda mea... dupa cum zicea mai putin practica.

Link spre comentariu

Metoda pe care am expus-o eu o folosesc de cca. 6 ani... deci pt. mine nu e ceva nou; voiam doar sa stiu daca sunt si alti colegi forumisti care au gasit si metode mai simple decat cea de am abordat-o eu.

:rolleyes:

Editare posteriora: Scuze, am citit aiurea, credeam ca se face referire la lipirea soclurilor.

:partyman:

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare cu ce gauritzi in linie dreapta la circuitele integrateEu folosesc un motorash de casetofon 12V si un conector de la instalatzile electrice cu surub in care e rins burghiul de axVoi cum facetzi? Nu vi s-a intamplat niciodata sa va fuga burghiul sa gauritzi pe langa?Mai nou eu punctez gaura cu o "sula" ce folosea pantofarii si bat cu ciocanul si imi asigura o precizie mai buna la gaurire

Link spre comentariu

E buna si "sula" dar eu am ceva special. Niste "punctatoare" de la injectoarele de la locomotiva Diesel Electrica (LDE). Excelente piese cu varful care rezista la relativ multe punctari fara sa se toceasca. Si "punctatoare" din astea gasesti multe (uzate dar perfecte pentru cablaje) daca ai pe cineva care sa lucreze la vre-un depou sau institutie de intretinere / reparatie locomotive.

Faci cum a spus aghora17 (intocmai procedez si eu): scoti filmul (sau hartia dupa caz) cu gaura in mijloc, punctezi si apoi folosesti ce scula vrei tu pentru gaurit.

Alexe

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări