Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Acum 33 minute, mac01 a spus:

Nu mai e nevoie....multumesc.....am gasit-o la magazinul DIODA....la 29 de lei.

Sa se dea numai cate unu', sa ajunga la toata lumea...:rade:

Link spre comentariu
Acum 13 minute, GeoMar a spus:

Pai daca pui link aici, direct pe forum, se poate cosidera reclama,

Nu intotdeauna...se vad cei care abuzeaza cu link-uri catre un anumit vanzator...stiu moderatorii cand e vorba de reclama si cand nu!

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Traian B a spus:

Poti sa-mi spui te rog, ce model de suport este Proxxon-ul din dreapta (MB140?!... da' stiu ca exista si unul cu glisare pe coada de randunica...) si daca este suficient de precis si de stabil pentru gaurire PCB pana la diametru de 0,5 mm, un feedback, impresii... ?

Multam!

Da eu sint foarte multumit de el ,daca esti din Bucuresti poti trece sa faci o proba daca ai un burghiu cu carbura de 0,5 cu coada de 3,2mm,amanunte pe PM

Link spre comentariu

multam... Deci e ok. Ma gandeam daca sa-l cumpar pe acesta sau pe celalalt (MB200) care parea mai "solid", respectiv daca diferenta de pret se justifica... de vreme ce nu va fi folosit decat pentru gaurire se pare ca 140 ar fi suficient.

Link spre comentariu

E suficent cel mic ,la Hornbach se pare ca au cel mai mic pret ,si poti sa-l si vezi.Locasul de prindere minibormasina e facut pentru minibormasina proxxon, gaura de prindere are 20mm.

Link spre comentariu
Acum 20 ore, Traian B a spus:

Poti sa-mi spui te rog, ce model de suport este Proxxon-ul din dreapta (MB140?!... da' stiu ca exista si unul cu glisare pe coada de randunica...) si daca este suficient de precis si de stabil pentru gaurire PCB pana la diametru de 0,5 mm, un feedback, impresii... ?

Multam!

Modelul citat este MB140/S. Si eu folosesc acelasi suport impreuna cu bormasina FBS240/E pentru gaurit cablaje. Bormasina accepta burghie de pana la  0.5 mm. :da

Link spre comentariu

Revin cu alte rezultate.

Concentratia solutiei pentru transferul tonerului la rece, asa cum am mai scris-specificat in clip, depinde clar de tipul imprimantei si de tipul tonerului care este in imprimanta.

in clipul prezentat cablajul este realizat cu imprimanta Samsung cu tonerul original, acolo recomandam undeva la vreo 1-1,5 ml nitro si restul pana la 10 ml alcool etilic.

Azi am testat si o imprimanta Xerox Phaser cu toner refill, se pare ca concentratia indicata este prea slaba, a trebuit undeva pe la 2-2,2 ml nitro si restul pana la 10 ml alcool.

Am incercat sa presez cu o placa plana, ca sa nu mai folosesc laminatorul, NU trebuie apasat cu forta ca se "latesc" traseele, de aceea este recomandat sa faceti cateva teste inainte, asa metoda v-a da rezultate optime.

NU v-a iesi din prima, trebuie exerimentate cateva transferuri, nu v-a dezamagiti ca nu iese ok din prima.

Poze cu rezultate:

20190210-113943.jpg

20190210-114012.jpg

20190210-124316.jpg

20190210-125005.jpg

20190210-125241.jpg

20190210-125313.jpg

Beneficiarul acestui cablaj, v-a fi colegul @Dan57.  :reytre

Editat de GeoMar
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Pentru gaurit cablajele am decis si eu sa achizitioez un set de la proxxon format din standul MB140 si minibormasina fbs 12/ef. Zilele acestea mi-am facut timp sa fac un cablaj si ma declar foarte multumit de achizitia facuta (pana acum ma tot chinuiam cu tot felul de improvizatii). Sunt foarte bine construite/solide ambele dispizitive.

Am reusit sa dau gaura cu burghiu carbura de 0.3 mm, fara sa il rup.

Spor!

Link spre comentariu
La 10.02.2019 la 14:07, GeoMar a spus:

Revin cu alte rezultate.

Concentratia solutiei pentru transferul tonerului la rece, asa cum am mai scris-specificat in clip, depinde clar de tipul imprimantei si de tipul tonerului care este in imprimanta.

in clipul prezentat cablajul este realizat cu imprimanta Samsung cu tonerul original, acolo recomandam undeva la vreo 1-1,5 ml nitro si restul pana la 10 ml alcool etilic.

Azi am testat si o imprimanta Xerox Phaser cu toner refill, se pare ca concentratia indicata este prea slaba, a trebuit undeva pe la 2-2,2 ml nitro si restul pana la 10 ml alcool.

Am incercat sa presez cu o placa plana, ca sa nu mai folosesc laminatorul, NU trebuie apasat cu forta ca se "latesc" traseele, de aceea este recomandat sa faceti cateva teste inainte, asa metoda v-a da rezultate optime.

NU v-a iesi din prima, trebuie exerimentate cateva transferuri, nu v-a dezamagiti ca nu iese ok din prima.

Poze cu rezultate:

20190210-125313.jpg

Beneficiarul acestui cablaj, v-a fi colegul @Dan57.  :reytre

Multumesc colegului @GeoMar .

Link spre comentariu

Vis-a-vis de metoda de producere a cablajelor vreau sa va transmit experienta mea. Pana nu demult am facut prin metoda transfer toner pe hartie cerata, pe hartie teflonata ,  cu fierul de calcat , cu aparat de infoliat... dar rar iesea un transfer sa nu necesite retusuri.  De ceva timp am cumparat de la chinezi un film  snesibil la UV , ceva de  genu  https://www.google.com/search?q=Photosensitive+Dry+Film&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjU0-uByLjhAhUQK1AKHXhICDgQ_AUIDigB&biw=1536&bih=723

Cablajele nu necesita retusuri, ies ca de fabrica, sunt foarte multumit si nu m-as intoarce la PNP .  Trebuie doar sa testati de cave ori expunerea, eu expun 50 secunde la un bec de 25W la o distanta de aproximativ 5-7 cm.  Atasez o poza cu ultima placa facuta, poza nu am facut-o  cu scopul de a o posta, de aceea nu are o calitate foarte buna. Placa a fost acoperita cu un lac transparent.

In continuare intampin probleme  la masca de acoperire (solder mask). Am incercat sa o stanez cu diferite solutii dar nu mai adera bine fludorul pe stratul de staniu.  Am incercat cu masca verde , tot de la chinezi,  dar iese prost. https://www.google.com/search?q=Solder+Resist+UV+Curable&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiHi6n1y7jhAhUCKlAKHRo3DDsQ_AUIDigB&biw=1536&bih=723

Poate solutia ce am primit-o este expirata . Am vazut tot in acest topic ca si alti useri au avut probleme cu aceasta solutie.

Astept sugestii pentru masca de acoperire.

20190322_150258.jpg

Editat de elman
Link spre comentariu
44 minutes ago, Dan85 said:

Era vorba de mine, dar s-a stercurat o mica greseala.

Da asa este, din graba am incurcat o cifra.

4 hours ago, Dan57 said:

Multumesc colegului @GeoMar .

Daca este nevoie, iti pot realiza si tie acel cablaj.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, elman a spus:

Vis-a-vis de metoda de producere a cablajelor vreau sa va transmit experienta mea. Pana nu demult am facut prin metoda transfer toner pe hartie cerata, pe hartie teflonata ,  cu fierul de calcat , cu aparat de infoliat... dar rar iesea un transfer sa nu necesite retusuri.  De ceva timp am cumparat de la chinezi un film  snesibil la UV , ceva de  genu  https://www.google.com/search?q=Photosensitive+Dry+Film&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjU0-uByLjhAhUQK1AKHXhICDgQ_AUIDigB&biw=1536&bih=723

Cablajele nu necesita retusuri, ies ca de fabrica, sunt foarte multumit si nu m-as intoarce la PNP .  Trebuie doar sa testati de cave ori expunerea, eu expun 50 secunde la un bec de 25W la o distanta de aproximativ 5-7 cm.  Atasez o poza cu ultima placa facuta, poza nu am facut-o  cu scopul de a o posta, de aceea nu are o calitate foarte buna. Placa a fost acoperita cu un lac transparent.

ar fi bun un video...chiar si unul de unde te-ai inspirat

Link spre comentariu
Acum 45 minute, GeoMar a spus:

Da asa este, din graba am incurcat o cifra.

Daca este nevoie, iti pot realiza si tie acel cablaj.

Doar am multumit ..pentru intentie..imi fac singur caablajele.:aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări