Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Uite o alta solutie actuala... :) 

Contrar aparentelor NU merita... doar scula de gravat cu tot cu suport o costat mai bine de 100eu... nu mai zic de restul.

Faci cablaje 10ani la chineziSEOVtLQ.jpg de banii aia... si mai prost nu ies, sigur....

Link spre comentariu

Aia e deja in alta liga...aici vorbeam(cel putin eu) la nivel de hoby, nu de afacere, in ce priveste confectionarea cablajelor.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

De ce sa dai aproape 20$ (cu tot cu livrare si numai in cazu in care are max 10x10cm) pe cinci cablaje in China cand tu ai nevoie de unu, pe care ti-l poti face cu 3-4 lei?

Nu discutam despre posibilitatea in care vrei sa faci un produs intr-o serie oarecare.

Link spre comentariu
10 hours ago, zvonacfirst said:

Este prea mare ce imi arati. Cred ca ar fi ultima chestie pe care nu ar mai suporta-o nevasta-mea.

Am vazut cum se face un asemenea suport mic si util cu o mecanica de CD-ROM. Motoras am, mandrina am, niste lemne pentru un cadru gasesc, poate ma incumet sa construiesc unul. Am sa vad. Pana atunci ma descurc cu gaurire manuala, nu iese chiar un dezastru.

Iti poti face tu una,ori din CD-ROM-uri, ori una ca in poze. Motor de autofiletanta cu un PWM care regleaza turatia ,ceva penseta pe ax, 2 tiji de amortizoare auto si bucsele aferente, ceva fiare, sudura si gata.  :rade:

Bormasina Cablaje Home-Made.jpg

Imagine0857.jpg

Penseta realizata acasa,  dar isi face treaba cu brio,intre timp amachizitionat din china,sa vedem cand o inlocuiesc.

Intre timp am montat un LED de 1W care ilumineaza zona in locul celui de 5mm (din brichete), ajuta la centrare-gaurire 

Ma serveste cu brio de cativa ani.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

@Dan85 Nu amesteca merele cu perele....nu face nimeni la mine zece cablaje. Poate ar face cei care nu au Gerbere si nici nu stiu design. Eu nu le pot face nici la aspectul nici la pretul chinezului si nu poate nimeni.

Editat de petreelectronic
Link spre comentariu

Hai sa-mi dau si io cu parerea.

Cum am spus mai devreme, am facut o investitie consistenta ca sa-mi fac oricand "vrea muschiul meu" cablaje pt. hobby,  le-am facut dupa care am ajuns la concluzia ca NU sunt ceea ce am nevoie. In principal pt. ca, in afara de cazuri izolate, la ceea ce lucrez in ultimii ani este nevoie de gauri metalizate,

Faptul ca in regim de amator metalizarea este greu spre imposibil de facut, pe langa lipsa soldermask-ului, cu cireasa de pe tort fiind silkscreen-ul constituie dupa mine principalele dezavantaje. Nu iau in considerare trecerile metalizate cu sarme cositorite pe ambele parti... ma abtin sa spun de ce.

Referitor la timpul cat ajunge coletul din China: este de 3 saptamani la 2 luni cu posta "normala" sau "free shipping" cateodata SAU 3 zile cu DHL. 

La ultima varianta daca adaugi un timp pt. productie de 3-4 zile si platesti comisionul la DHL, ai 10 buc. (nu merita 5 ca in general pretu-i aproape tot ala) cablaje de calitate profesionala (cu ce-am zis inainte) la un pret de aprox $40 - $45. Daca ai de comandat mai multe PCB-uri, devine mai rentabil pt. ca scade transportul per placa... ori transportul e cel care te costa mai mult, NU PCB-urile.

Acu` daca-i scump sau nu, asta cum apreciaza fiecare si cat de important este device-ul la care lucreaza.

L.E. Am gresit, daca platesti comisionul la DHL sa nu stai dupa trezorerie e cu 100RON mai mult.

Editat de informer
Link spre comentariu
4 minutes ago, Dan85 said:

Au mai ieftinit transportul.

La firma unde comand eu nu prea... cea mai ieftina varianta este "DHL - HK" (care nu prea inteleg cu ce difera de DHL-u` normal ca ajunge tot asa de repede) costa la un set de placi 100x100mm  $26... cam tot asa era si acu 4-5 ani... sau parca era $25.

Pe de alta parte sa nu uitam ca transportul aceluiasi colet din  Timisoara la Arad (50km) costa la FanCourier cam un sfert... nu zic mai mult... :) 

Link spre comentariu

Daca nu era China ce faceati? Pe bune...multi dintre voi uita de unde pleaca...cand  faceam cablajele cu vopsea sau smoala si nu mai eram asa de pretentiosi pe vremurile alea.

Metoda lui @petreelectronic e parfum pe langa ce se facea inainte....sa nu mai vorbim ca montajele electronice nu sunt duse la expozitie, de obicei sunt puse in cutii...iar in interior nu se uita nimeni...exteriorul conteaza. Cate aparate chinezesti frumoase ati vazut iar in interior sunt construite oribil?

Le;

Imi place de cei care fac comanda in China, iar dupa ce ajung cablajele isi dau seama ca mai trebuie ceva modificari facute si incep sa sectioneze traseele si sa adapteze piesele prin aer si cu fire....la final tot o tiganie iese!

Editat de mac01
Link spre comentariu
11 minutes ago, GeoMar said:

Iti poti face tu una,ori din CD-ROM-uri

Da, cred ca voi alege varianta cu mecanismul de glisare de la un CD-ROM. Deja i-am pus gand rau unuia pe care il am in boxa de foarte multi ani.

Dar stiu ca este un mecanism destul de anemic, sa vad ce motoras ii pun. 

Link spre comentariu
10 minutes ago, mac01 said:

Daca nu era China ce faceati?

Asta-i o intrebare foarte buna... oare ce faceau toti cei care se bazeaza pe productia din China adica mare parte din glob? 

Te asigur c-am facut mii de cercuri cu compasul in jurul centrelor gaurilor punctate anterior,  folosind smoala dizolvata in benzina si o multime de alte solutii... asta dupa ce-am renuntat la acu` de seringa taiat si pilit, ca nu puteam face cercuri faine... nu m-am nascut "alaltaieri". Iar pt. mine un montaj mizerabil ramane mizerabil chiar daca functioneaza... nu vad de ce nu le-as face frumoase si sa functioneze, daca sunt in stare?!?

Metoda lui @petreelectronic este FOARTE BUNA si nimeni nu doreste sa-i "dilueze" meritul... dar aici discutam despre diverse cablaje si diverse cerinte....

Iar apropo de LE-ul tau, da, ai dreptate... am comandat si de 3 ori placi pt. aceeasi "jucarie" c-am facut modificari sau am gresit ceva sau... si? Ce demonstreaza asta, ca un hobby nu-i pe gratis? Personal stiam asta... :) 

Editat de informer
Link spre comentariu

Cand faci productie mai inteleg...dar pentru uzul propriu nu cred ca merita...eu n-as avea atata rabdare...sa astept saptamani intregi ca sa pot construi acel montaj. 

Link spre comentariu
38 minutes ago, mac01 said:

Cand faci productie mai inteleg...dar pentru uzul propriu nu cred ca merita...eu n-as avea atata rabdare...sa astept saptamani intregi ca sa pot construi acel montaj. 

Aici sunt perfect de acord cu tine ca fiecare om ii alt om... :) 

Un coleg de forum descria intr-un alt topic cum toarna ceara peste un montaj "arici" si obtine ceva stabil si functional.

Il cred si nu contest dar mie sincer mi se ridica paru-n cap doar la ideea asta... :rade:.

Da-i frumos ca nu suntem "trasi la xerox". ;)

Editat de informer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări