sesebe Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Trebuie un format vectorial (nu JPG sau GIF) pt a pastra scalarea si care sa fie si interpretabil de cit mai multe programe. Link spre comentariu
alcon Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Trebuie un format vectorial (nu JPG sau GIF) pt a pastra scalarea si care sa fie si interpretabil de cit mai multe programe. Dati exemple! Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Cel mai la indemina este PDF Link spre comentariu
mars01 Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Dati exemple! Un alt exemplu de format vectorial este si SVG. Fisierele PDF se pot importa in Inkscape si se genereaza un fisier SVG care este editabil. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca traseele, pad-urile, textul dintr-un PCB design sub forma unui fisier PDF gasit aiurea online se pot mari, micsora dupa nevoie sau de ce nu, chiar inlocui complet. #mars01, Eu nu stiu ce nu ai priceput tu... daca iau fisierul .MAX pe un stik si ma duc la o imprimanta mai desteapta ca a mea, nu pot sa fac nimic daca nu are si acolo instalat Orcad-ul, ca nu il poate citi nimic altceva. Ma refeream la fisiere tip .PDF, .JPG, .GIF, etc. Domnule, eu (si altii) nu aveam cum sa ghicim ce ai in cap. Postul tau ulterior (cel care il citez) a lamurit suficient problema ta astfel incat sa iti pot oferi o solutie, ajutor. Nu puteai sa formulezi intrebarea corect de la inceput, oferind aceste informatii lamuritoare? Cel mai simplu este sa instalezi un printer virtual gen Bullzip sau PDF Factory si cand tiparesti din OrCAD selectezi printerul virtual avand ca rezultat un fisier PDF. 1 Link spre comentariu
alcon Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Un alt exemplu de format vectorial este si SVG. Fisierele PDF se pot importa in Inkscape si se genereaza un fisier SVG care este editabil. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca traseele, pad-urile, textul dintr-un PCB design sub forma unui fisier PDF gasit aiurea online se pot mari, micsora dupa nevoie sau de ce nu, chiar inlocui complet. Multimesc pentru aceste informatii utile! Link spre comentariu
Vizitator teh-nicu Postat Decembrie 7, 2017 Partajează Postat Decembrie 7, 2017 Functioneaza perfect cu PDF Factory. Multumesc! Link spre comentariu
dan_b11 Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 Va salut, Intreb pe cei care au comandat "negative dry photoresist film" de la chinezi. Imi puteti da un link(pe PM daca se considera reclama) cu magazinul exact de la care ati cumparat? Asta in cazul in care ati fost multumit de calitatea foliei bineinteles. Intreb pentru ca si eu am comandat acum vreo doi ani si la inceput a fost ok folia(fara dungi si alte imperfectiuni) insa dupa vreun an in care nu am folosit-o am incercat sa fac zilele astea o placuta si cand am derulat folia de pe tambur am constatat ca deabia gasesc o portiune in care sa nu aiba ori o dunga alba(care este fara acel fotorezist) ori alte impuritati ca sa le zic asa.Folia nu a fost tinuta in conditii de umiditate sau alte conditii vitrege. Multumesc Link spre comentariu
mars01 Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 (editat) Umiditatea din aer si variatiile de temperatura distrug acel film fotosensibil. Pe de alta parte are si o durata de viata. De ex eu aveam in frigider, bine ambalate, 2...3 role de cate 10metri. Au mai bine de un an de cand au sosit si acum merg la gunoi din aceleasi motive. Nu arata chiar asa rau dar eu sunt foarte pretentios cu PCB-urile pe care le fac. Morala este: comanda cam cat estimezi ca vei folosi in urmatoarele 9 ... 12 luni, stocheaza rolele ambalate etans la frigider (cutia pentru legume ca sa nu ai temperatura prea mica). Editat Ianuarie 16, 2018 de mars01 Link spre comentariu
dan_b11 Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 Ca trebuie tinute la rece, nu stiam. Nici nu stiu daca am citit pe undeva(ma refer pe cei care vand asa ceva). Link spre comentariu
mars01 Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 (editat) Filmul este termosensibil din design, pe la 40 ... 45C devine foarte maleabil astfel incat se poate mula pe imperfectiunile laminatului. Acum nu stiu exact la ce temperatura incepe sa se deprecieze dar fiind "incalzit" orice cuta in material poate genera "retragerea" polimerului fotosensibil din zona cutata. Astfel apar dungile mentionate. Editat Ianuarie 16, 2018 de mars01 1 Link spre comentariu
dan_b11 Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 (editat) Si dupa ce am eliminat vreun metru jumate de folie deteriorata am ramas cu vreo 50 cm si a iesit ce se vede mai jos: Folia laminata cu fierul de calcat(reglat la aproximativ 30% din maxim), expus la UV (cutie de expunere facuta cu led-uri dintr-o cutie de alarma) 30 de secunde. Am printat pe foaie de calc, negativul(multumesc lui Geomar pentru promptitudine) o singura coala. Pentru silkscreen la fel. La silkscreen dupa cum se vede a curs prin gauri niste sacaz diluat cu alcool izopropilic(dat pe partea cu trasee) si a cam stricat pe ici colo. Editat Ianuarie 16, 2018 de dan_b11 1 Link spre comentariu
rosmarin Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 (editat) Tinand cont de conditii ,situatie,folie,materiale zic ca a iesit multumitor ,deci bine.Mie imi place ca stiu cum faceam trasee cu oja de unghii si alte inventii cu ani in urma. Cand ma voi retrage la casa mea in MURES am sa rog colegul sa ma initieze si pe mine in aceasta arta.Mai ales ca Reghinul nu-i departe.Il rog sa ma ajute atunci Editat Ianuarie 16, 2018 de rosmarin Link spre comentariu
maccip Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 Salutare. Am citit cam tot forumul (pe sarite ce-i drept) in speranta ca gasesc o metoda ieftina pentru soldermask. Din ce am studiat pana acum, variantele raman: 1. Lacurile alea de pe aliexpress, destul de ieftine, dar greu de uniformizat. Am sa dau comanda si eu sa vad ce-i de capul lor, sa-mi fac mana macar daca nu reusesc ceva ca lumea. Oricum or sa vina in mai mult de o luna. O sa incerc si varianta cu centrifugarea. 2. Foliile alea de pe tme, foarte scumpe la 1000lei/25m Ati mai identificat si alte variante? Link spre comentariu
puriu Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Prin 2000 foloseam fotorezist spray, pozitiv sau negativ. Era ieftin si mergea bine. In anii 80 am folosit mult centrifugarea. Solutia era extrem de ieftina, mi-o faceam singur (alcool polivinilic, bicromat de amoniu si apa), dar centrifuga era de fabrica. Turatia si temperatura interioara trebuie sa fie bine stabilite pentru a obtine pe placi un strat uniform si sensibil la UV. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Fotorezistul utilizat in mod curent pt realizarea desenului pt corodare, nu rezista la temperatura de lipire. "Lacurile alea de pe Aliexpres" rezista la o prima lipire dar daca ai de facut modificati incep sa sara. Probabil ca rezista mai bine daca sint intr-un strat foarte subtire, in cazul meu am folosit un strat cam gros as zice. Nu am utilizat decit o singura data. Foliile de la TME nu ar mai fi asa de scumpe daca s-ar vinde si in cantitati mai mici, Fa un calcul cit ar costa o bucata de 1m lungime. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum