Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Si a fost tot asa de rapida corodarea precum in videoclipul de mai sus?

Crezi ca mai tin minte amanunte de acu' in sfert de secol? Eu zic mersi ca mi-am amintit de corodarea cu HCl. Oricum, a fost mai rapida decat clorura ferica (mult), dar ceva mai lenta decat acidul azotic.

Link spre comentariu

io cred că "n-ai înţeles ideea"! :d

frezele tale "de calitate" NU sunt fabricate de nemţi, ci de chinezi, şi vândute de nemţi ca şi cum ar fi produse în Germania.

ştii cum se cheamă asta? :d

Hai sa va prezint si eu circuitele mele imprimate:

In dreapta este o freza chinezeasca luata de pe ebay, in stanga este o freza englezeasca luata de pe ebay.

Regimul de frezare e acelasi, utilajul este acelasi, proiectul este cam acelasi (doar lasate niste punti pentru curatare manuala), ambele sunt freze noi noute, ambele sunt freze V cu aproximativ acelasi unghi.

Gasiti diferenta, daca exista !

PS: ochiul unui expert vede din prima ca una din freze freaca, nefiind ascutita cum trebuie, profil gresit sau otelul inferior incapabil sa mentina o muchie taioasa.

u2K0osx.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Daca pana si elmar si-a dat seama de asta... cred ca a fost prea usoara intrebarea.

Desi conform lui MifTy ambele freze sunt identice, produse in acelasi loc, doar vandute ca fiind "made in uk" scris la oha pe ele.

Trebuie sa revin cu una mai grea, ceva de genul: "care este freza chinezeasca si care este cea chinezeasca cu 'made in uk' pe ea ?"...

Dar altadata.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Domnilor, clorura ferica de pe piata este extrem de diluata, eu am curaj sa pariez ca nu este 38%. Sincer, clorura ferica pe care o folosesc acuma, are cel putin 3 mp de cablaj corodat si inca se comporta bine. Ca idee, cca 10 litri de clorura ferica ar trebui sa cintareasca cam 16 Kg. Asta am verificat cintarind un bidon de 10l de clorura, cumparata cindva de la Borzesti, de la mama ei, nu mai stiu concentratia, maximum care se livra atunci, acum muuulti ani!

Un cablaj acoperit cu 5 mm de clorura nu este vizibil, asa este de concentrata.

Voi folosi bidonul de 10 l pentru ca are gura foarte larga si multe cablaje le pot atirna direct in bidon fara sa mai folosesc tavile.

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Daca pana si elmar si-a dat seama de asta... cred ca a fost prea usoara intrebarea.

Desi conform lui MifTy ambele freze sunt identice, produse in acelasi loc, doar vandute ca fiind "made in uk" scris la oha pe ele.

Trebuie sa revin cu una mai grea, ceva de genul: "care este freza chinezeasca si care este cea chinezeasca cu 'made in uk' pe ea ?"...

Dar altadata.

aia care a frezat nasol e englezească, aşa cum ai spus de prima oară! :rade:

@Marele Savant: tocmai de-aia am decis ca în ultima comandă făcută la miva să includ un plic de persulfat. sper să nu fie şi ăla mânărit...

Link spre comentariu

Pentru ca persulfatul de sodiu sa aiba o viteza de corodare buna, solutia trebuie incalzita la 50 centigrade. Insa, numai stiu unde am citit, daca temperatura creste mai mult nu este bine.

Link spre comentariu

Hai sa va prezint si eu circuitele mele imprimate:

In dreapta este o freza chinezeasca luata de pe ebay, in stanga este o freza englezeasca luata de pe ebay.

Regimul de frezare e acelasi, utilajul este acelasi, proiectul este cam acelasi (doar lasate niste punti pentru curatare manuala), ambele sunt freze noi noute, ambele sunt freze V cu aproximativ acelasi unghi.

Gasiti diferenta, daca exista !

PS: ochiul unui expert vede din prima ca una din freze freaca, nefiind ascutita cum trebuie, profil gresit sau otelul inferior incapabil sa mentina o muchie taioasa.

u2K0osx.jpg

Eu as fi intrebat care este cel corect si care este cel gresit facut in oglinda...............!!!!!!!!!!!

Link spre comentariu

In spatele celui chinezesc mai stau inca vreo 3 gresite. Asta e, nu sunt expert ca voi, se pare ca nu sunt chiar asa universal cum cred unii dintre utilizatori despre mine.

Frecventa de facut cablaje este aproximativ un cablaj pe an la mine.

Nu iese, scot placa din cleme, fac modificari (la nimereala) si incerc inca odata. Si uraaa, castig o placa de sacrificiu numai buna de pus sub placa pe care o frezez ca sa nu ating masa de frezare la gaurire.

Folosesc cu succes metoda Trial and error .

Incercarile se fac cu freze chinezesti, placa finala se face cu freza chinezeasca produsa in UK, desi mai am doar una si frecventele de stricare sunt cam o freza la 1-2 placi. Dar anul asta am scos placa, vedem la anu....

PS: daca la nivelul meu, cu experienta de 6 placi toata viata mea (erorile nu se pun, daca le-as pune v-as depasi pe toti la experienta), scot placi asa de frumoase, imaginati-va daca eram la nivelul vostru :rade:

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Felicitari Dani, cablajele sunt OK in ambele variante. Probabil ca varianta care a iesit mai "jumulita" avea nevoie de un feedrate mai mic / viteza spindle mai mare si iesea f bine. Dar nimic care nu se poate rezolva cu putina smirgheluire. :aplauze

Editat de mars01
Link spre comentariu

Nu e vorba de feedrate sau viteza spindle, e faptul ca partea ascutita a frezei nu este in afara suprafetii din spate. Deci ori profilul gresit ascutit (destul de posibil la chinezi) ori material prost si partea taioasa s-a rupt sau indoit si a ramas doar sa frece cu spatele sau partea ramasa. O freza trebuie sa aiba partea taioasa in afara altfel o sa frece pe material. Tot il taie dar face franjuri pe margine.

Sunt la nivel zero la pcb-uri, dar la frezare metale - am frezat mult, si cand vad margini neclare, franjuri sau span agatat - freza e dusa.

Da, placa se poate salva, dar muncesti la aia sa cureti fiecare canal cat nu merita.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

... în concluzie, Dany promite să fie chiar Universalu', iar sesebe are nişte ochi mai buni ca toată lumea: nici io nu m-am prins că unul din cablaje e "în oglindă"! :)))))

calm down, însă: nu cred că e user pe tot elforumul să nu fi "scăpat" măcar odată un cablaj în oglindă, şi să-şi dea seama de asta doar când se pregătea să pună integratele sau microcontrollerul în socluri!!! :rade:

Link spre comentariu

.nu cred că e user pe tot elforumul să nu fi "scăpat" măcar odată un cablaj în oglindă, şi să-şi dea seama de asta doar când se pregătea să pună integratele sau microcontrollerul în socluri!!!

Destul de recent preciza cineva pe un alt forum tehnic ca odata cand a participat la un concurs de electronica uitase sa faca cablajul in oglinda si exact in momentul lipirii unui integrat a constatat acest lucru dar i-a indoit pinii nu stiu cum iar montajul a functionat la final,pe cand montajele altor cativa concurenti care au facut cablajul in oglinda,n-au functionat. :wretre

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări