dany_cta Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 ... io am corodat adineauri timp de mai bine de juma de oră! bine, nu e de la mivarom (ai luat zeamă sau bulgări?), a fost cumpărată ... ăăă... cred că de la Dioda locală, pe vremea când încă mai exista...sticluţă de 250 de grame "ambalată de Arc Braşov", sau cam aşa ceva... Deci rezista mult clorura aia ? Am si eu doua bidoane de vreo 10-15 ani cand ma dadeam mare chimist si curatam placile pcb de cupru. Chiar daca clorura era la 38% concentratie le curata imediat, se topea vazand cu ochii, cred ca in 10minute deja incepea sa atace pe unde nu trebuia. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 de-aia bănuiesc că zeama de la Arc e mai mult apă chioară: am folosit clorură ferică bulgări, dizolvată în apă distilată, aia era cum spui, coroda văzând cu ochii (tot de-aia l-am întrebat pe GeoMar dacă a cumpărat zeamă sau bulgări, că la miva au, mă rog, figurează că au, şi una, şi alta, dar şi pliculeţe de persulfat).pe măsură ce se "umple" de cupru, clorura se mai "moleşeşte"... la fel şi dacă e în concentraţie prea mică.clorură cuprică... n-am idee nici ce e aia!deci nu zic nimic. uitam: există o "lege a lui Murphy" care zice aşa: dacă într-un butoi cu apă de canal pui o linguriţă de vin, obţii apă de canal. dacă într-un butoi cu vin pui o linguriţă de apă de canal, obţii apă de canal.e perfect valabilă şi la clorură, alte alea: dacă torni clorură folosită peste clorura nefolosită, te alegi cu o sticluţă folosită.eu am folosit una încă sigilată, deci la prima folosire ever, de unde şi bănuielile mele...ce-am folosit la corodat am turnat în altă sticluţă, goală...apropo, zicea cineva de pus o bucată de fier în clorură, când corodezi... făcând astfel ca ce se dizolvă de pe cablaj să se depună pe fierul ăla, nu să se satureze în soluţie... n-am folosit niciodată treaba asta, de fapt, nici nu mi-a dat prin cap...a folosit-o cineva, foloseşte la ceva, sau e altă "legendă urbană"? cât despre "curăţatul pe unde nu trebuia", asta se petrece de obicei când traseele nu aderă perfect la cuprul de pe cablaj...de-aia m-am şi grăbit când am corodat-o pe aia... era prima oară nu ştiam la ce să mă aştept.acum trebuie să stau să bibilesc cu lama la trasee... bine că nu-s prea multe! aşa arată, încă nu m-am apucat de ea: Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 clorură cuprică... n-am idee nici ce e aia! Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 filmuleţe am văzut şi eu destule, dar nici nu ştiu dacă şi unde găsesc la noi în ţară.plus că am impresia că e şi aia "material strategic", de făcut bombe şi droguri... că deh, hoţului de hoţ i-e frică, asta e foarte clar! Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 Preciza cineva de pe acest forum care a folosit asa ceva ca nu sunt doar povesti.Cat despre cele 2 substante (HCL + H2O2) am auzit ca nu se mai vand la liber in Romania de cativa ani. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 ... deci iese din discuţie, oricât ar fi de grozavă... asta e! Link spre comentariu
elman Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 Pare a fi acid azotic concentrat. Am asa ceva dar stratul de acoperire trebuia sa fie foarte bun. Prima placa pe care am facut-o (acu 25 de ani) cu oja de unghi, am introdus-o in acid azotic cu concentratie de 98% si nu am mai apucat sa o scot, a iesit un fum si pana mi-am gasit penseta s-a corodat si sub oja. Concentratia optima era de 35%, se facea in 2-3 minute si nu patrundea sub oja. 1 Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 ... tu cu ojă, eu cu smoală diluată în benzină! aceeaşi treabă, şi în cam acelaşi timp, şi la Bistriţa, şi la Constanţa! ))))))))) Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 (editat) Așa , ușor offtopic . HCl este acid clorhidric iar H2O2 este peroxid de hidrogen sau perhidrol sau apă oxigenată . Nu are nicio legătură cu clorura cuprică CuCl2 . Asta rezultă după ce amestecul de mai sus atacă plăcuța . Același lucru rezultă de altfel și după reacția plăcuței cu clorură ferică : Cu + FeCl2 -> CuCl2 + Fe care se depune . Prima reacție este însă mai energică datorită perhidrolului și nici nu produce reziduuri de fier care să încetinească și mai mult reacția . De asemenea nici acidul azotic nu are nicio legătură cu filmulețul prezentat. Editat Iunie 7, 2017 de UDAR Link spre comentariu
GeoMar Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 ...tot de-aia l-am întrebat pe GeoMar dacă a cumpărat zeamă sau bulgări, că la miva au, mă rog, figurează că au, şi una, şi alta, dar şi pliculeţe de persulfat)... aşa arată, încă nu m-am apucat de ea: Clorura NU este bulgari, este zeama (am mai luat si vreo 4-5 sticle ), basca ca am luat si persulfat la 250 grame vreo 3-4 plicuri . Boss-ule, lasa-ma putin timp (sper ca in wekend) si iti fac eu un cablaj pentru statia de lipit Wolf (varianta restilizata, postata ceva mai sus) gratis, ori foto ori transfer, functie de ce timp liber am. Ori aparatulfoto este "naspa" rau, ori cablajul arata "naspa" rau.. Deci , PROMIT ca te ajut cu un cablaj pentru statia de lipit Wolf GRATIS. Sa-mi lasi adresa pe PM, te rog. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 Preciza cineva de pe acest forum care a folosit asa ceva ca nu sunt doar povesti.Cat despre cele 2 substante (HCL + H2O2) am auzit ca nu se mai vand la liber in Romania de cativa ani. Prin '93 am corodat o placa de cablaj (cam 1.5mp, comanda speciala) cu acid clorhidric si apa oxigenata, ca astea s-au gasit la fabrica in momentul ala. Acid azotic (asta foloseam de obicei) nu mai exista in cantitati industriale. Cand s-a terminat de corodat cablajul, s-a corodat si tava (de unica folosinta, facuta pentru acel cablaj). Cablajul a fost pictat "by hand" cu smoala dizolvata. Gaurile au fost date in prealabil pe in CNC rudimentar. Cablajul a fost facut pentru afisajul ceasului de la o primarie, ceas facut cu led-uri, dimensiunea cam 1m x 1.5m. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 @GeoMar: mersic, pm-ul este "pe vine" ai timp cât doreşti, pentru că nici eu nu am să mă las pe tânjală, şi un cablaj "cu autograf" ar fi mişto... mai ales că, oricum, nu mă limitez doar la 2 staţii de lipit!... sunt păţit!şi una şi alta... dar poza aia e un thumbnail, dând clic pe ea se face mai mare... şi mi se pare că acolo se dă şi exif-ul... cu ce a fost făcută! cum se comportă persulfatul de la ei, e ok?sau să caut altă sursă mai de încredere... eventual tme, deşi îmi pârâie măselele văzându-le preţurile frumuşel umflate... Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 Prin '93 am corodat o placa de cablaj (cam 1.5mp, comanda speciala) cu acid clorhidric si apa oxigenata, ca astea s-au gasit la fabrica in momentul ala. Si a fost tot asa de rapida corodarea precum in videoclipul de mai sus? Link spre comentariu
EusebiuSE Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 (editat) Eu am pus odata o placa la corodat in acid azotic mai concentrat si in cateva secunde mi-a dizolvat tot cuprul cu tot cu trasee ... clorura ferica o incalzesc foarte tare ( aproape pana la fierbere ) si dureaza mult mai putin corodarea . Dupa nu mai e la fel de buna , dar oricum fac foarte rar un cablaj si nu e mare pierdere Editat Iunie 7, 2017 de EusebiuSE Link spre comentariu
GeoMar Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 ... Boss-ule, lasa-ma putin timp (sper ca in wekend) si iti fac eu un cablaj pentru statia de lipit Wolf (varianta restilizata, postata ceva mai sus) gratis, ori foto ori transfer, functie de ce timp liber am. ... Am realizat cablajul prin transfer de toner, nu am stat sa mai intind toate cele necesare pentru foto. Urmeaza sa-l gauresc, sa calc un silkscreen si apoi il expediez. Asa a iesit: 2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum