adydep Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 (editat) Prin metoda transferului de toner.Mai trebuie sa-l cositoresc.Poate nu arata prea splendid din cauza ca tonerul a trebuit sa-l indepartez cu smirghel deoarece cu alcool izopropilic nu a mers deloc.Apoi nici poza nu este de calitatea superioara dar mai clara n-am reusit sa o fac deoarece nu mai era prea multa lumina naturala la acea ora iar daca foloseam blitzul nu se mai vedea mare lucru. Uita-te mai jos cum trebuie sa faci.Nu trebuie folosit smirghel deloc.Daca nu vrei sa-l cositoresti,il ungi cu sacaz dizolvat in spirt. Mergi la un magazin de piese auto,si ceri Decarbusolv(se mai cheama si Decarburol sau Carbusolv)-solutie de curatat carburatoare. Nu cumperi varianta spray,ci asta : b-88-bum_20120506160603_4443.jpg . Curata foarte bine cablajul de fotorezist. Acetona din comert este slaba,si te chinuieste la curatat. Iar dupa ce ai curatat fotorezistul,folosesti Cilit(varianta lichid)si stratul de cupru v-a stralucii ca oglinda cillit-bang-solutie-anticalcar.jpg Cablajul ala(realizat de @cipri-muri) arata foarte bine,sa vedeti dumneavoastra cablajele realizate de defuncta Uzina Electronica(fie-i tarana usoara ),la ultimele lor televizoare alb-negru -Sirius,si...Dalas-rasul fundului....ca treceau fetele alea la reglaj cu sula printre circuite sa elimine scurturile ...si alea erau realizate industrial...aveau si "şolder masc" Editat Februarie 27, 2017 de Andrei Tabacaru Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 Uita-te mai jos cum trebuie sa faci.Nu trebuie folosit smirghel deloc.Daca nu vrei sa-l cositoresti,il ungi cu sacaz dizolvat in spirt. Pai eu am avut la dispozitie doar smirghel si alcool izopropilic cel din urma neavand niciun efect asupra tonerului.Sunt curios cum va dizolva sacazul, daca-l va dizolva. Evident ca am la dispozitie si spirt... si tuica. Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 Nu-l dizolva instantaneu.In cutiuta cu sacaz pui spirt deasupra si astepti,cateva zile-o saptamana(depinde de cata apa are spirtul in el). Daca vrei repede,poti dizolva sacazul cu decarburol,dar v-a avea un miros intepator,si la aplicare,si cand faci lipiturile.Metoda asta,cu ungerea cu sacaz a cablajului,a fost folosita si industrial.Bine,pe timpuri... Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 In loc de sacaz dizolvat se poate folosi o solutie mai moderna respectiv FLUX SK10 de la Kontakt Chemie. Pentru indepartarea tonerului acetona ( aia de unghii) esta perfecta. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 Nu-l dizolva instantaneu.In cutiuta cu sacaz pui spirt deasupra si astepti,cateva zile-o saptamana Pai se oxideaza cablajul daca il las atata timp. 1.In loc de sacaz dizolvat se poate folosi o solutie mai moderna respectiv FLUX SK10 de la Kontakt Chemie. 2.Pentru indepartarea tonerului acetona ( aia de unghii) esta perfecta. 1.Nu stiu daca gasesc asa ceva in Arad iar daca il comand online iar am sanse sa ma trezesc cu cablajul oxidat pana soseste comanda. 2.Am auzit ca acetona care se poate cumpara la liber in ziua de astazi,este apa chioara. Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 Pregatesti solutia pentru urmatoarele cablaje,iar asta îl cositoresti. Curatarea de oxizi se face cum am zis mai sus cu Cilit. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 Curatarea oxizilor se poate face si combinand otet cu sare din cate stiu eu.Cu aceeasi combinatie poti testa bijuteriile daca sunt din aur,argint si/sau alte metale neferoase,adica daca inverzesc sunt gablonturi. Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 Pai se oxideaza cablajul daca il las atata timp. 1.Nu stiu daca gasesc asa ceva in Arad iar daca il comand online iar am sanse sa ma trezesc cu cablajul oxidat pana soseste comanda. 2.Am auzit ca acetona care se poate cumpara la liber in ziua de astazi,este apa chioara. Si ce daca oxideaza ? inainte sa-l coroderi nu aveai aceasta problema ? Eu le curat de oxid doar cu praf de curatat denumit generic TIX. E 3 ron la orice butic... Cat despre acetona de la unghii chiar daca e apa chioara tot face treaba, altfel nu-ti recomandam. Da atentie sa fie CU acetona nu mizerii din alea cu gel sau mai stiu eu ce. Ps .. Cat despre auzite... recomand mai multa practica si mai putin forum ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 (editat) Am auzit ca acetona care se poate cumpara la liber in ziua de astazi,este apa chioara. nu e apa chioara, dar e "aceton free". e buna acetona de la Farmec eu folosesc burete negru pentru pregatirea tevilor din cupru. imbatabil. Editat Februarie 27, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 Se gaseste si cu acetona.Nu specifica cat la % da in lipsa de altceva e ok. Chiar ieri am luat de la Carrefour cateva sticle, produse de Farmec si am curatat chestii mult mai grele decat toner. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 Eu v-am spus ce am patit cu alcoolul izopropilic.Am apăsat si am frecat de mi-am tocit varfurile degetelor dar tot degeaba.Cu smirghel fin a funcționat destul de bine. Link spre comentariu
mars01 Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 (editat) Ciprian, alcoolul izopropilic nu dizolva tonerul. Acetona poate dizolva tonerul. Este cea mai eficienta. Decarbusolul dizolva tonerul. Diluantul dizolva tonerul. Spray-ul acela pentru curatat spuma de care vorbea cineva in alt topic dizolva tonerul. Ca cel de aici (e de fapt acetona concentrata). Ai multe variante chimice ca sa rezolvi situatia. Sunt si variante mecanice pentru curatat dar este mai mult lucru manual. Dar daca sunt trasee subtiri, le poti afecta daca insisti prea mult cu metode abrazive. Editat Februarie 27, 2017 de mars01 Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 Eu am citit pe aici si nu numai ca unii au folosit si alcool izopropilic pentru asa ceva dar poate făceau referire la altceva si n-am mai tinut minte exact.Cât despre smirghel am folosit de acela foarte fin asa ca nu a afectat niciun traseu chiar daca unele au fost destul de subtiri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 alccol-ul izopropilic este doar ca sa poti curata pcb-ul de resturile unor lipituri. (pasta de lipit, flux...) cu acetona e o jucarie sa stergi tonerul. decarbusol, diluant, merg si ele. nu mai folositi smirghel, stratul de Cu este si-asa superficial pe pcb-uri. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 (editat) Nici eu n-am fost tentat niciodata sa îndepărtez tonerul cu smirghel dar daca n-am avut altceva la dispozitie...Dar zilele acestea voi merge sa-mi cumpar acetona sau diluant.Mai trebuie sa-mi cumpăr si o minibormasina multifunctionala pentru tăierea si găurirea placutelor caci tăierea cu bomfaierul sau cu foarfeca de tăiat tabla este cam naspa iar găurirea cu ditamai bormasina cum am eu,nici nu mai zic. Editat Februarie 28, 2017 de cipri_mury 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum