Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Pai cea mai buna metoda pentru solder mask ar fi dupa parerea mea folia aceea verde numita si dynamask  dar poate si cea mai scumpa caci ia uite cat costa o rola din aceea de 25m la tme si pretul nu include tva  :56 http://www.tme.eu/ro/details/bun-soldermask-25/materiale-pentru-producerea-pcb/bungard/soldermask-30mil-305mm-x-25m/#

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

stiu ca exista __am vazut si un demo pe youtube__pretul e beleaua

eu nu traiesc din montaje__pentru mine este un hobby

pentru DIY este foarte scump__ma refer la ce se gaseste prin jurul nostru

Link spre comentariu

este la fel si pentru solder mask, screen_nu mai gesesc paginile

taxa vamala este problema__nu am cumparat niciodata din exterior m nu stiu cum se procedeaza oricum nu ma mai intereseaza ca plec din tara

mai am ceva de terminat mai mult din curiozitate

Link spre comentariu

eu m-as baga la 2 metri din produsul de la t.e, mai am pe cineva din Pitesti care vrea la fel, poate ne "unim" cumva

Ati folosit  asa ceva pana acum?Eu am vazut poze si videoclipuri  iar metoda mi se pare mult mai curata dar poate si mai rapida fata de cea cu vopsea care am auzit ca de multe ori nu se intinde uniform.Eu n-am folosit pana acum vreo metoda solder mask(nici nu stiu daca voi folosi vreodata) dar cand vad metoda cu folie(dynamask) raman uimit de ce aspect superb au cablajele daca sti cum sa lucrezi cu asa ceva.

Link spre comentariu

Ca intodeauna daca stii ce faci, rezultatele sunt superbe. Ca intotdeauna, la inceput vor fi esecuri :)

Eu am cumparat la un moment dat cam 2metri si am folosit ceva ceva, dar o tin in rezerva (sper sa nu expire si sa ma trezesc cu gunoi) stocata bine la frigider.

Solder-mask-ul este extrem de util atunci cand lucrezi cu componente cu multi pini si pitch-ul (distanta dintre pini) mai mic de 0.65mm (adica dintre capsulele SMD TSSOP). Aceasta deoarece nu vrei sa ai punti de fludor intre pini si este mai usor cand intre fiecare doi pini ai soldermask. In plus este usor de lucrat cu solder paste.

Ca sa lucrezi cu SMD este destul de greu daca:

- nu folosesti o camera video care sa mareasca si sa afiseze pe un monitor de minim 22"

- nu folosesti solder paste (pasta fludor)

- nu folosesti solder mask 

- nu folosesti solder braid (tresa absorbanta)

Nu imposibil, dar cu componente 0603 sau mai mici, capsule de la 64 pini in sus, devine deranjant si procesul este consumator de timp (si nervi).

Oricum "bucuria" cea mai mare o am cand trebuie sa lipesc QFN-uri. Dar la alea soldermask-ul nu ajuta la nimic pentru ca metalizarile sunt sub capsula.

Ciprian, in postul #2753 ai postat un link catre cei care fac PCB-uri cu solder mask, iar rulourile verzi de mai jos sunt de fapt o banza izoliera rezistenta la temperatura si care nu lasa lipici rezidual dupa dezlipire. Este rezistenta la actiunea chimica, am si eu pe acasa cumparata dar nu prea i-am gasit utilitati pana acum.

Nu am gasit pana acum folie fotosensibila solder mask pe Aliexpress. Nu am vazut nici pe TaoBao de unde isi cumpara sellerii Aliexpress produsele.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Daca vrei unul din ala, ti-l dau eu cu 100lei in cutia originala, nefolosit decat pentru cateva teste.

Cat sa imi dau seama ca nu ma impac bine cu el. :)

Pe de alta parte ... o camera cum este aceasta este perfecta:

http://www.aliexpress.com/item/500X-8LED-Andonstar-2MP-Digital-Microscope-usb-Microscope-otoscope-PCB-Inspection-Camera-Endoscope-Loupe-Webcam/1945453989.html?spm=2114.01010208.3.56.QsNNP0&ws_ab_test=searchweb201556_1,searchweb201644_2_10001_10002_10005_10006_301_10003_10004_62,searchweb201560_1,searchweb1451318400_6148,searchweb1451318411_6451&btsid=ca367270-9822-4a32-8a8e-e3ba995d812c

Dar acum ca tot am scris despre ea, are si aceasta un gen de hiba din design. Ajustarea focusului cand se trece de la rotire stanga la rotire dreapta are backlash. Dar nu e ceva grav, eu m-am obisnuit cu el.

Din pacate vama a devenit in ultima vreme mult mai stricta. Asa ca ia in calcul si TVA-ul.

Ieri am scapat de plata TVA la produse in valoare de cca 300lei doar pentru ca nu am putut sa o mint pe vamesa in fata cand m-a intrebat cat am dat pe ele ... si cred ca a apreciat acest lucru pentru ca nu mi-a cerut sa mai platesc ceva.

Ca sa fiu sincer cred ca imi mai cumpar una (cea din link-ul Aliexpress evident) pentru router-ul CNC, ca sa pot sincroniza PCB-urile daca am nevoie de mai multe etape (eventual sa decupez placutele din panel dupa ce am terminat totul cu ele, corodare, soldermask etc).

Editat de mars01
Link spre comentariu

La acea camera nu-mi place suportul, cred ca o sa se miste de la sine dupa fixare sau o sa fie greu de fixat/focalizat pentru ca nu este unul rigid, presupun nu stiu precis, pe de alta parte un suport bun cred ca il are aceasta: http://www.aliexpress.com/item/microscope-HD-2MP-USB-Digital-Microscope-Magnifier-Endoscope-Video-otoscope-Camera-Loupe-Diameter-8mm/2038603293.html

dar nu stiu daca poate fi marita distanta intre ea si pcb ca la cea prezentata de tine.

De cumparat unde se gaseste asa ceva in Romania?

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Deci sa inteleg ca nu este asa grozav cum scrie acolo?Deoarece pretul mi se pare unul bun la cate scrie ca stie sa faca.Daca as avea nevoie de asa ceva l-as cumpara cu 100 de lei fara sa mai stau pe ganduri nicio clipa dar eu  ma multumesc cu o  lupa care imi este arhisuficienta deocamdata.Am auzit ca multi electronisti nu se mai descurca doar cu lupa caci microelectronica este tot mai la moda deci componentele devin tot mai mici si atunci pentru a fi sigur de ceea ce faci este nevoie sa maresti si de sute de ori nu doar de cateva ori cat este capabila o lupa sa mareasaca fie ea si triplet.

Link spre comentariu

La acea camera nu-mi place suportul, cred ca o sa se miste de la sine dupa fixare sau o sa fie greu de fixat/focalizat pentru ca nu este unul rigid, presupun nu stiu precis, pe de alta parte un suport bun cred ca il are aceasta: http://www.aliexpress.com/item/microscope-HD-2MP-USB-Digital-Microscope-Magnifier-Endoscope-Video-otoscope-Camera-Loupe-Diameter-8mm/2038603293.html

dar nu stiu daca poate fi marita distanta intre ea si pcb ca la cea prezentata de tine.

De cumparat unde se gaseste asa ceva in Romania?

Asa este, baza aia este egala cu zero. Eu pun o rola de fludor peste plexic ca sa nu se dea peste cap :)

Camera din link-ul tau (exact acel seller) am cumparat-o pentru un amic.

Eu am cumparat-o pe cea cu suportul acela flexibil pentru ca sa pot sa ma uit si pe langa pini pentru a observa daca lipitura este efectuata corect, fara sa schimb pozitia PCB-ului.

Deci sa inteleg ca nu este asa grozav cum scrie acolo?Deoarece pretul mi se pare unul bun la cate scrie ca stie sa faca.Daca as avea nevoie de asa ceva l-as cumpara cu 100 de lei fara sa mai stau pe ganduri nicio clipa dar eu  ma multumesc cu o  lupa care imi este arhisuficienta deocamdata.Am auzit ca multi electronisti nu se mai descurca doar cu lupa caci microelectronica este tot mai la moda deci componentele devin tot mai mici si atunci pentru a fi sigur de ceea ce faci este nevoie sa maresti si de sute de ori nu doar de cateva ori cat este capabila o lupa sa mareasaca fie ea si triplet.

Microscoapele sunt de mult timp folosite in electronica. Ce vezi tu acolo (in link-ul tau) nu este microscop, este o parodie de microscop. Daca ii scoti chestia de plastic de langa "ochiul" camerei se poate folosi cat de cat pentru electronica dar este destul de incomfortabila folosirea sa. Iar pretul mi se pare mult umflat pentru ce stie sa faca.

Si  ca sa nu fiu total OFF-TOPIC, folosesc cu succes aceasta camera (camera din link-ul Aliexpress) pentru a identifica eventuale punti de cupru intre trasee cu densitate mare, pentru a alinia cu precizie filmul foto peste gauri in metoda foto/UV de obtinere a PCB-urilor. Sunt multumit de ea. Bani bine cheltuiti (ceea ce nu pot spune despre tot ce am luat de la chinezi).

Editat de mars01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări