Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Cum am spus, eu pt. toner transfer folosesc acea folie verde dupa transfer. Imi ies cablajele bine chiar daca imprimanta nu pune f. mult toner. In plus odata cu racirea placii pot aparea mici fisuri prin care poate patrunde solutia de corodat, fisuri care greu le vezi cu ochiul liber si pe urma dau batai de cap. Cand fac cablajul, din proiectare la paduri las gauri de circa 0.5mm ce vor fi corodate, ma ajuta cand dau gauri, pt. centrarea burghiului.

Link spre comentariu

Si cum pot afla care chinezarie are scapari de UV?

Prin proba....., chiar si un bec "de firma" are scapari, putine dar are, adica cu orice bec poti face cablaje difera timpul de expunere.

Link spre comentariu

Becurile mele sunt de firma IKEA. Nu cred insa ca mai vand CFL-uri.S-a mai spus cum se gaseste timpul de expunere potrivit.Se imprima pe calc/foaie retro cateva linii orizontale de diferite grosimi. Se traseaza la fiecare cm cate o linie perpendiculara pentru fiecare minut de expunere.Se pune foaia peste PCB cu pozitiv, cu un carton deasupra, lasand descoperita doar zona pana la insemnul de 10 minute. Dupa un minut, se descopera pana la insemnul de 9 minute. Si tot asa pana la 1 minut. Astfel ai expus o singura placa la 9 timpi de expunere intre 1 si 10 minute. Restul e usor de ghicit. Unde se developeaza cel mai bine ala e timpul optim. Metoda iti permite evaluarea supra si sub expunerii.

Link spre comentariu

Cum am spus, eu pt. toner transfer folosesc acea folie verde dupa transfer. Imi ies cablajele bine chiar daca imprimanta nu pune f. mult toner. In plus odata cu racirea placii pot aparea mici fisuri prin care poate patrunde solutia de corodat, fisuri care greu le vezi cu ochiul liber si pe urma dau batai de cap.Cand fac cablajul, din proiectare la paduri las gauri de circa 0.5mm ce vor fi corodate, ma ajuta cand dau gauri, pt. centrarea burghiului.

aici m-ai bagat in ceata. dupa ce transferi tonerul folosesti acea folie.  cum adica? 

Link spre comentariu

aici m-ai bagat in ceata. dupa ce transferi tonerul folosesti acea folie.  cum adica? 

Nu vreau sa jignesc si nici sa fiu agresiv....doar suntem oameni civilizati nu-i asa?

Dar multi care scrieti pe aici si cereti sfaturi sunteti doar niste simpli postaci, daca v-ar interesa cu adevarat ati citi cu atentie postarile celorlalti. In acest topic sunt 180 de pagini, probabil e greu sa le citesti pe toate de la inceput dar macar poti rasfoi cateva pagini inapoi daca vezi ca unul spune ca a postat ceva informatii despe ceea ce te intereseaza.

Postul #2680 Posted Image pagina 179

http://www.elforum.info/topic/12-solutii-pentru-executarea-circuitelor-imprimate/?p=1310706

Daca nu intelegi engleza foloseste Google translate sa ti le traduca in italiana.

Restiamo ancora amicivero?

Link spre comentariu

decat sa faci morala mai degraba explicai ce faci cu folia aia dupa ce depui tonerul. Dispar de pe forum pentru ca aici nici nu ai pe cine sa inveti ceva nici sa inveti de la cineva ceva. Caposi cu totiii. Rimaniamo amici un cazzo ..

Editat de silviutu
Link spre comentariu

decat sa faci morala mai degraba explicai ce faci cu folia aia dupa ce depui tonerul. Dispar de pe forum pentru ca aici nici nu ai pe cine sa inveti ceva nici sa inveti de la cineva ceva. Caposi cu totiii. Rimaniamo amici un cazzo ..  Cambia qualcosa per me? No, di sicuro!  Il cazzo ti lo puoi mettere sotto al naso.

Si tu nu esti capos? Adica timpul tau e pretios si al meu nu? Eu am postat informatia si deci puteai sa inveti ceva, dar daca ti-e lene sa citesti....

Link spre comentariu

Vad ca unii vor informatii exacte cu care sa scoata direct cablaje cu trasee ce le vezi doar la microscop. Asta nu e posibil. Prea multe variabile legate de sursa UV, distanta fata de placa, hartie, timp de expunere, revelator, corodare. 

Sfatu' meu ii sa va procurati cele necesare (becuri/LED-uri/neane, un kil de cablaje foto, revelator, coli proiector, rabdare, etc...) si sa va apucati de experimentat. Chiar daca primesti sculele si reteta perfecta tot nu o sa va iasa din prima. 

Nu va cramponati la chestii de genu' "folosesc hartie din aia la 50 lei coala, au zis pe forum ca-i beton!". Inclusiv pe coala A4 data cu ulei (Bunica, floarea soarelui) asa, cu simt de raspundere am obtinut rezultate bune. Vedeti dupa experimente ce va aranjeaza.

Link spre comentariu

Silviu, esti foarte cumsecade. Multumesc pentru intentie dar nu este cazul.

Eu sunt mai mult de partea "teach a man how to fish" decat "give a man a fish" din "Give a man a fish and you feed him for a day, teach a man how to fish and you feed him for a lifetime".

Ce m-ar interesa este o sursa de unde pot sa imi procur un film similar.

Din pacate Romania sta prost la tot ce nu e din gama constructii de case/locuinte, centrale termice de apartament si ce mai e prin categoria aceasta. Din astea gasesti de toate dar totul se termina pe aici.

Ce n-as da sa avem si noi ceva cum este Walmart sau Home Depot la americani ...

Link spre comentariu

Silviu, esti foarte cumsecade. Multumesc pentru intentie dar nu este cazul.

Eu sunt mai mult de partea "teach a man how to fish" decat "give a man a fish" din "Give a man a fish and you feed him for a day, teach a man how to fish and you feed him for a lifetime".

Ce m-ar interesa este o sursa de unde pot sa imi procur un film similar.

Din pacate Romania sta prost la tot ce nu e din gama constructii de case/locuinte, centrale termice de apartament si ce mai e prin categoria aceasta. Din astea gasesti de toate dar totul se termina pe aici.

Ce n-as da sa avem si noi ceva cum este Walmart sau Home Depot la americani ...

Cum vrei. eu nu pot sa te oblig.  treaba e ca firma asta care fabrica folia nu mai este, s-a dus cu criza asta. dar am sa trec pe la furnizorul de unde am luat eu folia sa vad ce mai are pe acolo. 

Eu pot sa.ti dau cu placere pentru ca nu stiu daca intr-o zi nu o  sa-si schimbe propietatile folia asta.  

http://www.imasgrafica.com/it/prodotto/Dry-Film-Plus/594 

De la astia am luat eu.

Editat de mircea calin
Link spre comentariu

Adevarat dar noroc cu internetul chiar daca uneori astepti si o luna de cand faci comanda pana soseste.Apropo,au precizat unii de pe acest forum(poate si dvs) ca film negativ photorezist si folie soldermask nu se gasesc in Romania dar eu  am vazut ceva pe tme.

http://www.tme.eu/ro/details/bun-ten-resist-25/materiale-pentru-producerea-pcb/bungard/tentingresist-15mil-304mm-x-25m/

http://www.tme.eu/ro/details/bun-soldermask-25/materiale-pentru-producerea-pcb/bungard/soldermask-30mil-305mm-x-25m/#

Link spre comentariu

..

.Apropo,au precizat unii de pe acest forum(poate si dvs) ca film negativ photorezist si folie soldermask nu se gasesc in Romania dar eu  am vazut ceva pe tme.

Da ai dreptate, are la TME dar si pretul este pe masura si retine ca pretul afisat este fara TVA la TME

Este mai ieftin la "pretenii" chinezi :   http://www.aliexpress.com/item/5-meter-30cm-Photosensitive-dry-film-instead-of-thermal-transfer-production-PCB-board-photosensitive-film-longth/1783412168.html?spm=2114.031010208.3.22.3U3dlN&ws_ab_test=201526_3,201527_3_3_2_1_5_4,201409_5

La 7,85 USD, (adica cam vreo 33RON)  iti iei 5 m de film negativ fotorezist, partea proasta este ca astepti vreo 20-35 de zile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări