nico_2010 Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Pe mine ma surprinde utilizarea becurilor economice (de 11W) la o distanta atat de mare (30cm) si pentru un timp atat de scurt. Cantitatea de UV emisa de astfel de tuburi este ridicol de mica, comparativ cu cea emisa de tuburi UV (cele tip "black light", si in niciun caz actinice = germicide). Undeva pe aici am postat un grafic cu lungimile de unda emise de un tub cu neon (si din categoria asta fac parte si becurile economice) si, comparativ unul cu radiatiile UV emise de un tub UV... nu se compara. Eu folosesc (si am mai scris asta) 4 tuburi "black light" de 6W fiecare, timp de expunere 4-5 minute la o distanta de 2.5 - 3 cm pentru cablaje presensibilizate si ies OK. Link spre comentariu
fratello Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 (editat) Rezultate perfecte am obtinut cu : - pagini din catalogul TME (sic !) ; - imprimanta laser setata pe FULL (rezultate identice cu HP1012, Samsung ML 2165) ; - cablaj frecat "oglinda" cu praf de curatat si burete abraziv ; - fier de calcat setat spre maxim (BBC), calcat uniform 4-5 minute. Spark : "trebuie perfectionata metoda toner-transfer , este rapida si ieftina 1---calitatea hirtiei 2--- inlocuirea tonerului". Editat Ianuarie 20, 2016 de fratello Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 La citiva cm pare OK, dar sa expui cu 10W de la 35 de cm personal am dubii asupra rezultatelor. Sau poate asa se explica faptul ca unii colegi au reticente la utilizarea spray-ului! La toner eu folosesc un fier de calcat cu talpa ca in foto, adica are aplicat un material care creeaza niste mici ondulatii. Pare mult mai bine transferul decit la fierul cu talpa dreapta-lucioasa! Link spre comentariu
costi_b Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Eu am folosit așa ceva: http://www.aliexpress.com/item/5M-3528-UV-120pcs-m-Non-Warterproof-White-PCB-Ultraviolet-led-strip-395nm-3528-SMD-Purple/1850475455.html Distanța circa 8 cm, hârtie de calc, un strat, 4 minute 30 sec. pentru cablaj Bungard cu fotorezist, 1 minut 30 sec. pentru film negativ. Ies ok cablaje cu trasee de 0,2 mm și distanțe intre trasee tot așa. La aceste dimensiuni e singura soluție, nu se pot face (eu nu pot) trasee și distanțe așa mici cu transfer de toner. Un exemplu (nu neapărat cel mai reușit): https://goo.gl/photos/iydfx55fCoTorCPB9 Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 o intrebare pentru @GeoMar am vazut dea lungul timpului cablajele facute te tine si sunt impecabile tu ce ai folosit ??? hirtie de calc sau folie retroproiector__?????? am cumparat 160 de leduri UV dar inca nu am confectionat UVBOX-ul__adevarul este ca e prea scump in regim diy ... Am folosit hartie de calc, nu stiu densitatea, dar am sa ma uit pe pachet si am sa-ti spun. UV-Box cu LED-uri UV 120 grade am si eu, vezi aici http://www.elforum.info/topic/83924-realizare-cablaj-metoda-foto/?p=913436 , cablaj foto cumparat (Bungart) expunere undeva pe la 5 minute. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Un cablaj facut astazi dupa amiaza cu positiv20 aplicat cu mina. Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Iese bine daca folosesc hartie de calc?Nu de alta dar unii spun ca pentru rezultate cat mai bune si mai sigure se recomanda ceva folie transparenta speciala care este scumpa.Am un bec economic Philips de 11W,este bun?Cred ca va trebui sa-mi iau si o veioza cu brat flexibil pentru a regla distanta de la bec la placa cat mai bine. Cu hirtie de calc Ies cablaje excelente. Atentie la distanta dintre sursa de lumina si cablaj, e foarte important ca aceasta sa fie la fel pentru fiecare cablaj in parte. Si timpul de asemenea. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Sincer, personal folosind folie transparenta pentru inkjet nu am constatat ca ar fi foarte pretentioasa expunerea. Poate din cauza ca folosesc lampa puternica de 300W iar folia are o opacitate foarte mare?? Atit la laser cit si la cerneala folosesc cartuse/toner originale nu refill. Extrem de scump, un toner de ml2165w ultima data a fost cam 300 de lei, dar asta e! Link spre comentariu
spark Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 @marele savant__cablajul arata super bine , trasee fine nu prea aveti la acest exponat dar , expunerea si corodarea este super am vopsit si eu cu tot felul de spray-uri < adezivi instant , rasina epoxidica ,vopsea cauciucata ( perflom) etc dar a pus capac la toate pozitiv 20 , nu iese uniformitate la pulverizare am intrebat pe cineva care vopseste cu pulberi in mediu electrostatic ,, si a spus ca :: sa nu fie curenti de aer in incapere :::::temperatura constanta 20-22 gradeC::::si ultima distanta cap pulverizare pcb sa fie mai mare chiar daca se face un pic de risipa Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 21, 2016 Partajează Postat Ianuarie 21, 2016 Uitase-m de ce nu mai folosesc folie transparenta, am imprimanta laser iar acea folie se stringe/cuteaza usor, se stringe si hirtia de calc dar nesemnificativ. Tonerul este unul "ordinar" iar cartusul a fost incarcat si reincarcat de nu stiu cite ori. Iar la spray am renuntat de asemenea tot de mult, am spus in posturile din urma de ce. Astfel se pot obtine cablaje de acest gen fara emotii, adica metoda foto buna si destul de ieftina. Metoda are si un dezavantaj, timpul, acum lucrez cu o perioada de timp de 5min, se pot face cablaje si la 3 min si 40sec dar ies mult mai bine la 5 min, adica mai sigur, dar "problema" aceasta cu timpul nu ma deranjaza chiar de loc in aceasta perioda de timp i-mi aranjez si pregatesc solutille, tavita si ce mai trebuie.... Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 21, 2016 Partajează Postat Ianuarie 21, 2016 (editat) Pe mine ma surprinde utilizarea becurilor economice (de 11W) la o distanta atat de mare (30cm) si pentru un timp atat de scurt. Cantitatea de UV emisa de astfel de tuburi este ridicol de mica, comparativ cu cea emisa de tuburi UV (cele tip "black light", si in niciun caz actinice = germicide). Undeva pe aici am postat un grafic cu lungimile de unda emise de un tub cu neon (si din categoria asta fac parte si becurile economice) si, comparativ unul cu radiatiile UV emise de un tub UV... nu se compara. Eu folosesc (si am mai scris asta) 4 tuburi "black light" de 6W fiecare, timp de expunere 4-5 minute la o distanta de 2.5 - 3 cm pentru cablaje presensibilizate si ies OK. Asta cu distanta de 30 cm de la sursa de lumina la placa cand folosesti becuri economice de 11W a fost doar o intrebare de a mea.Dar se pare ca distanta trebuie sa fie clar mai mica undeva la 6-7 cm iar expunerea dureaza cam 5 minute,cel putin asa preciza @thunderer care foloseste varianta respectiva.Cat despre tuburile "black light" foarte rar am vazut unitati de expunere uv cu asa ceva majoritatea fiind cu cu tuburi obisnuite.In ceea ce priveste timpul de expunere mi se pare ca este cam mult 4-5 minute daca vorbim de tuburi "black light" deoarece eu am vazut pe youtube folosindu-se tuburi obisnuite si durata era cam de 1m 30s. Editat Ianuarie 21, 2016 de cipri_mury Link spre comentariu
danpin Postat Ianuarie 21, 2016 Partajează Postat Ianuarie 21, 2016 (editat) cipri_mury Ce intelegi tu prin tuburi obisnuite? Cate unitati de expunere ai vazut tu in viata ta? Daca nu am scrie pe un forum si te-asi auzi vorbind asi zice despre tine ca esti un guraliv, un vorbaret, asa pot sa-ti spun ca esti un ...scriitor (sau postac). Editat Ianuarie 21, 2016 de danpin Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 21, 2016 Partajează Postat Ianuarie 21, 2016 Cat despre tuburile "black light" foarte rar am vazut unitati de expunere uv cu asa ceva majoritatea fiind cu cu tuburi obisnuite.In ceea ce priveste timpul de expunere mi se pare ca este cam mult 4-5 minute daca vorbim de tuburi "black light" deoarece eu am vazut pe youtube folosindu-se tuburi obisnuite si durata era cam de 1m 30s. Un exemplu de unitate de expunere cu tuburi BL(B) (comercial): http://kinsten.co/eq/kvb30d/. Alte exemple (homemade): http://www.electronics-homemade.com/UV_exposure.html http://hcygrizzly.blogspot.ro/2014/06/pcb-uv-exposure-box.html http://www.atm-workshop.com/light-box.html Timpul este normal pentru acest mod de iluminare. Odata cu cresterea puterii sursei UV scade timpul. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 21, 2016 Partajează Postat Ianuarie 21, 2016 ...deci e o nebuloasa, asa cum spuneam eu folosesc o lampa dedicata, cu oglinda de 300 de w si expun5-6 minute. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 21, 2016 Partajează Postat Ianuarie 21, 2016 (editat) cipri_mury Ce intelegi tu prin tuburi obisnuite? Cate unitati de expunere ai vazut tu in viata ta? Daca nu am scrie pe un forum si te-asi auzi vorbind asi zice despre tine ca esti un guraliv, un vorbaret, asa pot sa-ti spun ca esti un ...scriitor (sau postac). In ceea ce priveste tuburile ma refeream la cele cu lumina alba iar unitati de expunere uv recunosc ca n-am vazut pana acum pe viu dar aici pe internet...o droaie. Sunt si guraliv/vorbaret cand este cazul. Editat Ianuarie 21, 2016 de cipri_mury Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum