Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Faine chiar daca parca se observa ceva punctulete prin cablajul din stanga spate.Un bec economic Philips de 11W este bun pentru metoda foto?Daca da cam cat trebuie sa las distanta de la bec la placa 20-30 cm?Iar expunerea cam cat trebuie sa dureze 5-6 minute?Cand ma voi apuca de aceasta metoda ramane de vazut dar macar sa stiu procedeele de la cineva cu experienta in asa ceva.

Nu stiu daca vei reusi suprafete mari cu un singur bec. Eu am pus 2 de mai putin de 11W, la 6-7cm de placuta, dureaza 5-5m30 sa expuna. Trebuie testat caci depinde de la PCB la PCB. Numai o folie de retoproiector pusa.
Link spre comentariu

Cel putin pentru inceput nu va fi vorba despre suprafete mari dar vreau in schimb sa incerc a realiza cablaje de postat aici cum mi s-a cerut mai sus.Am vrut sa incep cu metoda markerului dar mai multi useri de aici m-au sfatuit sa trec direct la cea a transferului de toner si i-am ascultat  dar aceasta nu este deloc prietenoasa cu mine caci mai mult toner ramane pe hartie decat se transfera pe placa chiar daca hartia este lucioasa.Cred ca nu reusesc sa reglez bine temperatura fierului de calcat,nu stiu.Am mai scris nu odata pe acest forum ca am incercat respectiva metoda dar n-am fost prea explicit si unii poate au inteles ce au vrut sau poate n-am vrut eu sa precizez chiar tot,asa cum fac acum.Deci sper ca se intelege de ce vreau sa trec pe metoda foto care oricum ma tentat tot timpul.Recunosc ca pana acum am asamblat doar montaje cu cablajul facut de fabrica iar mai multi poate veti rade ca vreau sa incerc metoda foto.Pana la urma nu imi este rusine sa recunosc aceste lucruri deoarece sunt incepator si n-am pe nimeni alaturi care sa ma ajute.Eu puteam sa pun aici poze cu cablaje care sa arate super si sa spun ca sunt realizate de mine dar oare cine ma credea?Cat despre cablajele lui @GeoMar imi plac foarte mult si n-am scris nimica din rautate ci doar ce am vazut in poza.Daca am suparat cer mii de scuze.Dar indiferent ce se va scrie depre mine tot nu o sa renunt  caci imi place electronica foarte mult.

Link spre comentariu

s-au foloseste lampa asta , este speciala pentru asa ceva . 3,9 euro.

Nu vreau lampi UV caci trebuie masuri de securitate. Prefer becurile economice caci nu dauneaza ochilor in mod accidental.@cipri, probabil 10x15cm. Depinde si de bec, distributia luminii. Nu exista o solutie universala.De notat ca expune 8 minute.
Link spre comentariu

...

Cat despre cablajele lui @GeoMar imi plac foarte mult si n-am scris nimica din rautate ci doar ce am vazut in poza

...

Asa cum am precizat, acele cablaje erau acoperite de mine cu fotorezist si cat m-am straduit eu (pulverizat un straf fin uniform, centrifugarea placii, etc) nu iese calitativ stratul de fotorezist, poate nu imi iese mie ok, la altcineva poate sa iasa ok.

De aceea si eu prefer cablaje gata acoperite cu fotorezist, cu toate ca iesi mai scump, cu positiv 20 iesi mai ieftin si iti poti face dimensiunea placii la cat este necesat, nu esti conditionat de marimile cablajului "stas" (100/75mm , 100/160mm, etc) din care raman destule resturi/straifuri. 

Link spre comentariu

Asa cum am precizat, acele cablaje erau acoperite de mine cu fotorezist si cat m-am straduit eu (pulverizat un straf fin uniform, centrifugarea placii, etc) nu iese calitativ stratul de fotorezist, poate nu imi iese mie ok, la altcineva poate sa iasa ok.

De aceea si eu prefer cablaje gata acoperite cu fotorezist, cu toate ca iesi mai scump, cu positiv 20 iesi mai ieftin si iti poti face dimensiunea placii la cat este necesat, nu esti conditionat de marimile cablajului "stas" (100/75mm , 100/160mm, etc) din care raman destule resturi/straifuri. 

Ma bucur ca nu v-ati suparat.Apropo,metoda cu film negativ ati incercat-o?Parca cu putin timp in urma spuneati ca v-ati comandat film din acela albastru.

Link spre comentariu

Ma bucur ca nu v-ati suparat.Apropo,metoda cu film negativ ati incercat-o?Parca cu putin timp in urma spuneati ca v-ati comandat film din acela albastru.

NU prea am avuttimp liber pentru "exersat", deocamdata incerc sa "lipesc" filmul pe cablaj, cu fierul de calcat NU am reusit ok.

Link spre comentariu

o intrebare pentru @GeoMar

am vazut dea lungul timpului cablajele facute te tine si sunt impecabile

tu ce ai folosit ??? hirtie de calc sau folie retroproiector__??????

am cumparat 160 de leduri UV dar inca nu am confectionat UVBOX-ul__adevarul este ca e prea scump in regim diy

trebuie perfectionata metoda toner-transfer , este rapida si ieftina

1---calitatea hirtiei

2--- inlocuirea tonerului

cine stie poate descopera cineva o noua smecherie

Link spre comentariu

NU prea am avuttimp liber pentru "exersat", deocamdata incerc sa "lipesc" filmul pe cablaj, cu fierul de calcat NU am reusit ok.

Probabil ca trebuie laminator PCB,dar nu sunt nici pe departe persoana potrivita care sa va dea asemenea sfaturi.Oricum mult succes!!!!!!!!

Link spre comentariu

Mie nu imi este suficient de clar, cum reusiti voi cablaje cu expuneri de 5 minute de la 30cm cu lampi de mica putere?? Personal, atit pentru placi presensibilizate cit si pentru cele facute de mine cu positiv20 expun 5 minute de la 30-35 cm, dar cu lampa dedicata de UV de 300 de watt! Si ies absolut OK. Developarea in soda caustica 10 grame la litru -fabrica recomanda 7 grame, dar pare cam lenesa la concentratia asta asa ca pun 10.

In foto, un cablaj facut prin transfer toner. Gaurile de 1 mm sint cam urite pentru ca am folosit ultimul spiral si este foarte uzat, restul gaurilor sind date cu burghiu de carbura de 0.6mm.

post-175039-0-21191300-1453284612_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări