Mircea Postat Noiembrie 30, 2015 Partajează Postat Noiembrie 30, 2015 Retrag afirmatia ca nu ar merge. Fabricantul confirma, dar nu recomanda. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 30, 2015 Partajează Postat Noiembrie 30, 2015 Nu siu ce se intimpla, dar parca lucram in universuri diferite cu Positiv 20! -daca placa este curatata bine, lacul nu are nici un motiv sa nu se aseze corect. -chiar daca apar variatii mici de grosime, nu este o catastrofa -filmul trebuie sa fie intr-adevar opac, eu folosesc doua folii suprapuse desi la o prima privire ar parea suficienta una -uscarea fiind mai indelungata, se recomanda sa se faca la intuneric sau lumina redusa. Pentru manipulare, eu lucrez la lumina naturala, fara radiatie solara directa desigur -pentru expunere, folosesc o lampa specializata de UV de 300W, de la 30-35 cm -se poate si la soare, 10 secunde in soare puternic de vara este suficient -developare, solutie de soda caustica din comete, 2 linguri cu virf la un PET de 2.5 litri de apa -nu trebuie prea multa atentie la developare, daca filmul a fost polimerizat corect, se poate lasa chiar minute in plus fara probleme! -lacul fotosensibil trebuie aplicat nu asa de subtire cum s-ar crede. In prospect scrie ca se pot acoperi 4 mp cu un tub, personal nu am reusit nici macar o jumatate de metru patrat dintr-un tub de 200 ml, intr-adevar iese scump! -o alternativa foarte buna este folosirea foliilor pnp blue, dar sint si astea scumpe. La ora asta, un pachet de 100 de coli costa 105 dolari, 65 de dolari transportul (se trimite numai prin curier rapid), 24% TVA, 2% taxa vamala, eventual drumul pina la posta cu asistenta vamala pentru cei care nu locuiesc in resedinta de judet! Tinind cont de faptul ca sint foarte grabit, neatent si dezordonat, si ca cu toate astea nu am ratat un cablaj cu fotorezist de multi ani, inseamna ca trebuie ca oricine sa-l poata folosi fara probleme! Link spre comentariu
cipri_mury Postat Noiembrie 30, 2015 Partajează Postat Noiembrie 30, 2015 Eu care as vrea sa ma apuc de metoda foto in curand nu m-am gandit nicio clipa la varianta cu Spray Positiv 20 tocmai din cauza ca majoritatea o descurajeaza considerand-o murdara si nesigura dar n-ai cum sa nu te obisnuesti cu ea daca exersezi.Daca ne gandim cate cablaje poti realiza cu un flacon de 200 ml iar apoi sa compari pretul flaconului si al placilor simple cu pretul unui numar de tot atatea placi cu photorezist... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 30, 2015 Partajează Postat Noiembrie 30, 2015 (editat) sa ma gandesc cate cablaje fac cu un spray ? hmm...pai..la cat dau pe langa, straturile prea groase(strici si revelatorul aici) , mai bate vantu..sau sa vopsesc intr-un mediu inchis ? pai de unde sa am mediu inchis, in afara de casa...sa vopsesc in casa ? si cand ma gandesc ca nu fac zilinic cablaje , timpul trece si parca parca deja expira..oare o mai fi bun ?.. si cand ma gandesc ca trebuie sa slefuiesc bine bine cablajul ala, si apoi ma uit la ce frumos se vad liniile in toate partile cum am frecat, si niciodata nu va mai fi ca in oglinda... mai...si mie imi place ieftin. dar e suficient 2 placi sa le ratezi , si nu-ti mai bate calculul... Ganditi-va doar, cam cat vopsiti voi cu un spray obisnuit de vopsea... cat ramane, cam ce se intampla in timpul...procesului ... sau ce ? doar eu sunt varza la vopsit cu sprayu ? @Marele Savant daca pui spray-ul ala in mana unui robot, o sa scoata ce zic ei, sa dea fara intrerupere, in mediu inchis, o vopsitorie... Editat Noiembrie 30, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
cipri_mury Postat Noiembrie 30, 2015 Partajează Postat Noiembrie 30, 2015 Eu doar dadeam cu presupusul.Dar dupa cum precizam,mai multi descurajeaza acesta metoda. Link spre comentariu
silviutu Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 mda, asta mă enervează şi pe mine!cred că o să scotocesc după "becuri cu lumină neagră", şi trec la cablaje deja acoperite cu fotorezist, că nu mai ţine! :( Ai dreptate !! eu am luat aceasta hotarare acum 15 ani. mi.am construit 2 sertare cu lampi uv 8w, De atunci nu mai am nici o problema cu executia cablajelor. folosesc cablaj presensibilizat bungard . rezista bine la soda caustica (20 Gr / Lt de apa) Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Ce lucru fain!Chiar aveti talent daca acea unitate de expunere uv este realizata de dvs.Felicitari!!! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Fabrica aia de positiv20 sigur nu produce numai pentru o mina de clienti, inseamna ca metoda este totusi valida. Daca nu ar fi cerere suficienta, ar renunta sa-l mai produca! Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Pai cu siguranta exista destui care prefera metoda cu Positiv 20 caci dupa mine iesi mai ieftin dar am scris deja despre asta intr-o postare precedenta din acest topic.Multi se plang ca nu le place metoda cu Positiv 20 ba din cauza ca se face murdarie,ba din cauza ca nu se depune stratul fotosensibil uniform pe placa,ba din cauza ca dupa aplicarea stratului fotosensibil acesta se umple de praf/scame etc.Eu n-am incercat pana acum nicio varianta a metodei foto si cand ma voi apuca cu siguranta voi apela la varianta cu placi care au stratul fotosensibil aplicat cel putin la inceput deoarece este cea mai recomandata pentru incepatori dar exersand pe parcurs si cu celelalte variante ale metodei foto te inveti daca esti atent dar si oleaca indemanatic. Link spre comentariu
silviutu Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Ce lucru fain!Chiar aveti talent daca acea unitate de expunere uv este realizata de dvs.Felicitari!!! Multumesc !!! Da m-am dus la un timplar si i-am spus sa-mi faca 2 sertare cu dimensiunile necesare dupa care i-am pus 3 balamale, am taiat niste tabla de aluminiu, am montat lampile, m-am dus si la giamgiu si mia taiat 2 geamuri de 4 mm si cam asta e. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Care este dimensiunea maxima a placii care poate incapea in interior?Obisnuiti sa lucrati cu placi dublu placate? Link spre comentariu
silviutu Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Care este dimensiunea maxima a placii care poate incapea in interior?Obisnuiti sa lucrati cu placi dublu placate? 420mm x 320mm. da fac si dubluplacat . Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) Am mai scris si eu pe aici, metoda foto nu e chiar asa de scumpa comparativ cu cea prin transfer, am incercat-o si nu mi-placut de acea de citiva ani folosesc exclusiv metoda foto cu placi avind stratul fotosensibil aplicat din fabrica, am incercat sa aplic eu stratul insa nici acesta nu ma multumit, nu se depune uniform, scame, mizerie, miros si mai scump decit placile gata aplicate. Am trecut si prin incercari cu diverse sursa de lumina de la simplu bec, metoda buna de altfel pentru placi mici, am facut si o cutie cu tuburi florescente, aceasta avea o problema cu tuburile, se tot ardeau si lumina nu prea uniforma, intr-un final am trecut la leduri UV, acum ca sa rrduc totul la un sfat cit mai scurt, treceti pe metoda foto cu placi din fabrica, lumina de la un bec pentru inceput mai tirziu leduri, hirtie de calc ca este mai ieftina decit folia transparenta, soda caustica sau Mr Musculo si o sa aveti rezultate excelente. Editat Ianuarie 18, 2016 de nickrvl Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) @ silviutu Din moment ce v-ati facut unitate de expunere uv cu lampi pe ambele parti banuiesc ca introduceti placa numai odata cu ambele folii fixate.Dar nu exista o smecherie prin care toate gaurile sa vina la fix pe ambele parti ale placii?Asa ceva se poate observa si in primul dintre videoclipurile ce le-am postat mai sus si cu toate ca nu vad nimic deosebit acolo din acest punct de vedere,ma gandesc ca totusi foliile au sanse mai mici sau mai mari sa nu ramana ambele 100% acolo unde le este locul fara sa existe vreo smecherie.Se poate si sa ma insel ca n-am incercat asa ceva pana acuma dar acest lucru imi cam starneste curiozitatea. Editat Ianuarie 18, 2016 de cipri_mury Link spre comentariu
silviutu Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Da numai o data expun. . foliile le asez una peste alta cu mare grija contra unei surse de lumina dupa care le capsez cu chestia aia care capseaza hirtii. da, poate se deplaseaza cate o data dar asa o zecime nu mai mult. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum