Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Am trecut la 3 folii suprapuse si nu mi au mai aparut punti de emulsie fotosensibila intre pinii integratelor dar suprapunerea acestora cere rabdare.Redusesem timpul de la 75  la 60 de secunde dar nu rezolvasem prea mult Totusi dupa 5-7 minute la developare mai raman urme usoare intre traseele apropiate  ca o pelicula foarte fina, vizibila doar la o lupa puternica  si deci inca nu pot coroda  Nu i-mi dau seama deocamdata cum pot rezolva acest impediment. Sanatate forumisti !

Editat de RETY
Link spre comentariu

Am trecut la 3 folii suprapuse si nu mi au mai aparut punti de emulsie fotosensibila intre pinii integratelor dar suprapunerea acestora cere rabdare.Redusesem timpul de la 75  la 60 de secunde dar nu rezolvasem prea mult Totusi dupa 5-7 minute la developare mai raman urme usoare intre traseele apropiate  ca o pelicula foarte fina, vizibila doar la o lupa puternica  si deci inca nu pot coroda  Nu i-mi dau seama deocamdata cum pot rezolva acest impediment. Sanatate forumisti !

Fa teste mai intai pe straifuri de cablaj pentru a stabili durata de expunere si apoi durata de developare. Altfel dai rateuri si ajungi sa crezi ca metoda foto nu este buna.

Spre exemplu, eu folosesc un singur film, tiparit pe o imprimanta laserjet Xerox, timp de expunere 5 minute si durata de developare maxim 1 min. (solutia de NaOH usor incalzita si nu proaspata).

Probleme pot apare fie daca timpul de expunere este prea mic (nu se va developa bine cablajul si raman punti), fie daca developarea se face intr-o solutie prea slaba (nu se face developarea completa si rama punti) sau prea concentrata (nu prea mai ramane nimic), fie aplicarea neuniforma a presiunii pe cablaj la contactul cu filmul (raman zone subexpuse, sau si mai rau - functie de calitatea sursei de UV - apar zone dublate).Metode de corectie nu pot fi aplicate decat in primele doua cazuri. In primul caz (subexpunere) incerci o supradevelopare, in al doilea caz (dvelopare in solutie mai diluata) incerci o incalzire suplimentara a solutiei si cresterea duratei de developare. Pentru restul situatiilor nu sunt metode de corectie.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 5 săptămâni mai târziu...

Am incercat si eu astazi metoda cu tonerul si nu am reusit. De 6 ori chiar...

Tonerul nu se lipeste complet de placa, majoritatea traseelor se iau cu totul cand le curat cu apa.

Temperatura este mare (folosesc un fier de calcat vechi, care se incinge bine), iar hartia este de 200g.. Am incercat si temperaturi mai mici fara succes.

Placa este slefuita inainte cu burete abraziv si curatata cu alcool izopropilic.

Link spre comentariu

Incearca contrast mai pe negru inainte de imprimare. Eu degresez placa cu Ciff sau alte produse de bucatareala, apoi dau cu alcool izopropilic. De regula, folosesc hartia de la etichetele scolare si merge bine. 

Link spre comentariu

Mai revin si eu cu un mic update la realizatul cablajelor cu vopsea foto negativa luata din China

In ultima vreme incepusem sa abandonez ideea de a mai folosi aceasta vopsea ca nu imi iesea deloc aplicarea ei uniforma, apoi userul @RETY mi-a aratat un clip in care un individ pune cablajul la ''centrifugat'' dupa ce aplica vopseaua si se pare ca iese ! https://youtu.be/q8ludS_A3xo

Pe aceasta cale ii multumesc pentru idee lui @RETY 

Cam asa e cablajul meu

Posted Image 

In realitate arata mai bine cablajul decat in poza ca e facuta cu telefonul

Mai am de ajustat pe ici pe colo la masa mea de developare, dar in rest incepe sa imi intre in mana metoda

Am observat ca se indeparteaza dificil stratul de vopsea dupa ce am corodat cablajul

Nu merge deloc cu acetona nici chiar cu nitrodiluant

Am indepartat cu soda caustica dizolvata in apa ceva mai concentrata dar chiar si asa dureaza pana se inmoaie vopseaua

Link spre comentariu

Daca are talpa dreapta, nu cu rizuri merg si alea,conteaza tonerul si suportul ,daca ai toner prost poti calca si cu fier din fonta pe carbuni, o zic din experienta.

Cu fier cu gaurele scot trasee de 0,2mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări