Blacksmith Postat Februarie 26, 2015 Partajează Postat Februarie 26, 2015 Da, e complicat rau sa pui 2 leduri rosii.... )) Ok, vreau sa va intreb altceva, in legatura cu stratul fotosensibil de pe cablaj. Am auzit ca solutia aia de developare e destul de puternica si distruge numai decat stratul expus la UV si ca trebuie sa fii atent sa o scoti imediat ce s-a terminat developarea. Dar dupa ce o scot ce fac ? Daca o bag intr-un alt vas cu apa e de ajuns, se opreste developarea ? Sau sa o pun la chiuveta sub jet ? Pot sa o ating cu mana ? Link spre comentariu
one Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Solutia de developare este soda caustica. Daca este prea slaba, se va developa prost, la fel si daca este prea concentrata. Trebuie gasita concentratia optima pentru o developare in 2-3 minute (agitand solutia). Eu folosesc cam 5 pastile de NaOH la 200ml apa calda. Astept sa se dizolve pastilele, apoi introduc placa. Este importanta miscarea continua a cutiei cu solutie, ca sa "spele" suprafata placii si sa indeparteze fotorezistul desprins. Eu folosesc manusi de protectie din nitril, de laborator, dar la concentratia utilizata atingerea accidentala nu este atat de periculoasa, doar sa va spalati repede. Daca la deget este o mica rana, provoaca durere, ca si alcoolul sau acetona, diluantul. Am reusit sa iau cu mana chiar si pastilele de NaOH pur, insa nu recomand sa incercati asta. Recomand utilizarea manusilor si a ochelarilor de protectie. Nu ati vrea sa va sara in ochi vreo picatura. Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 (editat) Da, e complicat rau sa pui 2 leduri rosii.... )) Ok, vreau sa va intreb altceva, in legatura cu stratul fotosensibil de pe cablaj. Am auzit ca solutia aia de developare e destul de puternica si distruge numai decat stratul expus la UV si ca trebuie sa fii atent sa o scoti imediat ce s-a terminat developarea. Dar dupa ce o scot ce fac ? Daca o bag intr-un alt vas cu apa e de ajuns, se opreste developarea ? Sau sa o pun la chiuveta sub jet ? Pot sa o ating cu mana ? Total si absolut inutile, sa tot spus, chiar si numai doua...., de leduri rosii e vorba. In timpul developari fotorezistul diluat se vede ca o ceata rosiatica, agiti pina ce nu se mai observa ca se desprinde fotorezist, poti da si cu degetul peste placa, nu se desprinde, dupa asta eu il clatesc in apa rece inainte de a-l baga la corodat nu atit ca sa "neutralizez" soda ci mai ales sa nu contaminez solutia de corodat. Atentie la ochi intradevar. Editat Februarie 28, 2015 de nickrvl Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 (editat) Daca expun complet un cablaj fotosensibil la UV, si il bag in clorura ferica direct, fara sa-l developez, se inlatura stratul protector ? Editat Februarie 28, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
GeoMar Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Daca expun complet un cablaj fotosensibil la UV, si il bag in clorura ferica direct, fara sa-l developez, se inlatura stratul protector ? NU. Dupa expunere se developeaza in SENO sau solutie diluata de soda caustica, se clateste cu apa apoi se pune la corodat in clorura ferica. Doar ce au explicat colegii anterior procedeul, incearca totusi si citeste/rasfoieste acest topic, cu siguranta gasesti raspuns la intrebarile tale. Link spre comentariu
manolo Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Da ,dar doar in acid florihidric.Vezi ca are geo o nota in subsol. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 (editat) NU. Pai foarte bine atunci ! Inseamna ca dupa ce am developat pot sa aprind lumina. Editat Martie 1, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Nu. Lumina normala. Link spre comentariu
GeoMar Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Despre lumina .... eu unul manevrez cablajul pentru expunere, developat, corodat, totul la lumina camerei, un tub fluorescent de 36W. Bine, nu stau cu cablajul dupa indepartarea foliei de protectie direct la lumina si nu timp infinit, cateva secunde nu cred ca afecteaza asa tare. Cel mai bine pune mana si testeaza pe bucati mici de cablaj, timpii de expunere si concentratiile solutiilor. Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Nu. Lumina normala. Ai spus ca nu citesti tot topicul ca e foarte lung, eu cel putin l-am citit, dar tu nu citesti nici ce sa postat de la tine pina aici? toata lumea spune ca nu se fereste de lumina ca doar nu este film foto ultrasensibil. Cele citeva secunde sau zeci de secunde cit dureaza pina baci cablajul la developat sint nesemnificative, in cazul meu dupa ce se termina expunerea pun cablajul de o parte cu fata in sus, i-mi string cutia si o pun la loc si deabia dupa merg in baie pentru developare. Acum intelegi de ce e in plus acea lumina rosie? Si inca o data, inca nu ai facut niciun cablaj pina acum? ce mai astepti? experimenteaza si te adaptezi dupa necesitati. Link spre comentariu
mirceacra Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 Cum pot printa negativ un cablaj in .pdf?? Am o folie fotosensibila la UV ce se lipeste pe cablaj insa e negativa. Link spre comentariu
GeoMar Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 Cum pot printa negativ un cablaj in .pdf?? Am o folie fotosensibila la UV ce se lipeste pe cablaj insa e negativa. Uite aici cum se procedeaza http://www.elforum.info/topic/12-solutii-pentru-executarea-circuitelor-imprimate/?p=1112578 Link spre comentariu
mirceacra Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 Si ar trebui tăiat doar cablajul sa Nu scoți toata pagina neagră..dar se mai pastreaza dimensiunile? Link spre comentariu
RETY Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 (editat) Cu parere de rau am incercat sa printez negativ (dupa modificarea documentului in pdf-preferinte ,etc. ) dar iese ca originalul se pare ca modificarea are efect doar in ,, view'' adica la citire. LE aici e cam stufoasa treaba dar pare a fi o solutie : http://www.instructables.com/id/Killer-PCBs/step2/Create-Artwork/ poate careva se prinde mai repede ) Editat Martie 17, 2015 de RETY Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum