Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Asa este, am vazut eu gresit, e pentru corodare.

Dar la o punga de SENO 4007 de 22g cata apa pun ? Trebuie facuta o anumita cantitate minima de solutie sau ajunge doar cat e nevoie ca sa se scufunde cablajul in ea ? Se mai poate refolosi ? De cate ori ?

Pai daca fac developarea la lumina zilei nu se expune si partea care nu trebuie, adica cea cu traseele ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Intodeauna scrie pe eticheta, chiar si-n poloneza si tot o sa-ti dai seama, asta ca si cantitate de apa.

Se poate refolosii.

De cite ori? depinde de suprafata/cantitatea de fotorezist deja developat. O sa-ti dai seama cind incepe sa nu mai fie bun, incet incet o sa se prelungeasca timpul de developare si calitatea....

Developarea o fac in baie unde cele citeva minute necesare procesului nu supraexpune si restul suprafetei. Nu am incercat sa o tin cu zecile de minute sa vad ce se intimpla si nici la lumina solara nu am incercat.

Cred ca imparti prea mult firul in patru, ai incercat totusi sa faci un cablaj de curiozitate? poti expune cu un simplu bec economic, suprafete/cablaje mici...

Link spre comentariu

Nustiu cum sa va explic ca sa ma intelegeti...

Eu cand ma apuc sa fac ceva ma intereseaza modul profesional, stiintific in care se face acel lucru, nu cum il face "nea Ion" pe genunchi, sau chestii de genul "merge si asa". Deci vreau sa stiu toata teoria inainte sa ma apuc de treaba, vreau sa am materialul original dupa care imi fac masuratorile. Ca oricum nu o sa-mi iasa mie 100% ca in teorie, dar daca copiez proiectul dupa niste date luate la mana a doua nu o sa-mi mai iasa nimic. Si asa e destul de complicata metoda asta foto, trebuie studiata bine.

Asa ca nu va suparati pe mine, ca vreau sa stiu...

Link spre comentariu

@Dudikoff: Nu stiam ca vrei sa faci o naveta spatiala, ca in acest caz probabil iti puneam la dispozitie toate studiile (sau link-urile catre acestea) care trateaza subiectul.

Eu "developez" cablajele in tava la lumina unui bec de 60W dispus in tavanul baii si nu are nimic. Nu mai spun ca de la birou pana in baie mai am ceva de mers si asta la lumina zilei si/sau lumina artificiala si nu am nicio jena sa plimb cablajul fara a-l proteja.

Continutul pungii de SENO il dizolvi in 500ml apa calda (pentru rapiditatea procesului). Nu iti recomand sa folosesti imediat solutia, exista riscul de a ramane cu un cablaj "curatat" complet de fotorezist.

Cantitatea de solutie folosita la developare este corelata cu dimensiunile tavii de developare (cu cat este mai mare tava, cu atat mai multa solutie vei folosi). Timpul de developare depinde de cat de proaspata este solutia si de suparafata de developat.

Link spre comentariu

Pai cine te impiedica sa studiezi? din ce probleme ridici se pare ca nu o prea faci si mai este o vorba teoria ca teoria dar practica ne omoara ,se pare ca nu ai fost la palatul pionerilor.

Link spre comentariu

...

Eu "developez" cablajele in tava la lumina unui bec de 60W dispus in tavanul baii si nu are nimic. Nu mai spun ca de la birou pana in baie mai am ceva de mers si asta la lumina zilei si/sau lumina artificiala si nu am nicio jena sa plimb cablajul fara a-l proteja.

Continutul pungii de SENO il dizolvi in 500ml apa calda (pentru rapiditatea procesului). Nu iti recomand sa folosesti imediat solutia, exista riscul de a ramane cu un cablaj "curatat" complet de fotorezist.

Cantitatea de solutie folosita la developare este corelata cu dimensiunile tavii de developare (cu cat este mai mare tava, cu atat mai multa solutie vei folosi). Timpul de developare depinde de cat de proaspata este solutia si de suparafata de developat.

Ai perfecta dreptate @nico_2010, si eu "manipulez" cablajul cu fotorezist la lumina artificiala a camerei - tub neon 36W ( sau la lumina zilei, NU direct sub razele soarelui) si nu am avut neplaceri.

Daca solutia cu SENO este calda, pur si simplu NU ai timp de reactie ca sa scoti cablajul din ea, se developeaza super repede, am ramas cu cateva cablaje "chele" din aceasta cauza.

Eu pun in tava solutie ca sa pot acoperi cablajul, pun cablajul in solutie, se developeaza, il scot, iar solutia (visinie) o "depozitez" intr-o sticla destinata acestui lucru.

La fiecare cablaj pun revelator proaspat, rar am refolosit.

Link spre comentariu

Frumoooooos, elegant, cat de cat... Posted Image Dar pacat ca are sursa in C... Oricum mersi, e buna de inspiratie.

L-ai facut si tu ? E al tau site-ul din link ?

P.S: vreau sa-mi fac o lampa normala, nu science fiction. Nustiu ce aveti toti cu lampa mea...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Frumoooooos, elegant, cat de cat... Posted Image Dar pacat ca are sursa in C... Oricum mersi, e buna de inspiratie.

L-ai facut si tu ? E al tau site-ul din link ?

P.S: vreau sa-mi fac o lampa normala, nu science fiction. Nustiu ce aveti toti cu lampa mea...

Eu doar am dat de el si m-am gandit ca ar putea sa fie util la ceva :) Mai ales ca pe site e si proiectul de timer cat si proiectul de lampa uv in carcasa de scaner/copiator canon parca :)

p.s. : era doar o gluma cu lampa science fiction

Link spre comentariu

Daca cutia ta se foloseste in pozitia in care ai facut fotografiile, as spune ca nu este varianta optima.

Ideal ar fi fost sa fie inversata, adica sa ai tuburile fluorescente, apoi un geam si peste, un capac. Asta pentru ca, pentru a tine presat filmul pe placa, ai nevoie sa exerciti o forta de apasare. In cazul tau, presupun ca peste placa si film vei pune o bucata de sticla.

In plus, cred ca va fi dificil sa apreciezi daca nu cumva filmul s-a deplasat fata de placa in timp ce le introduceai in "pestera".

Cred ca lumina rosie nu este necesara, este mai utila in camera, unde vei manevra placa, iar intensitatea acesteia pare destul de mare.

Link spre comentariu

Filmul il fixez cu scoci de cablaj iar geamul il va tine destul de presat. Stiu ca se  face si invers, cu neoanele jos, dar mi-a placut mai mult asa.

Voi face si in camera lumina rosie.

Intensitatea luminii rosii din cutie se poate face si mai mica, dar ce conteaza cat de intensa e ? ca doar cablajul nu e sensibil la lumina rosie...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nu e o regula generala cu ordinea de asezare a filmului si cablajului, personal le asez astfel, geam pe masa, cablajul cu fata in sus, film (hirtie de calc) cu fata in jos, alt geam de 3mm si peste toate cutia de expunere, fiind metalica asigura o presare buna a filmului pe cablaj, rezultate? excelente. Fara complicatii cu lumini rosii si altele.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări