Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Poate puneti si zurgalai,sint prize programabile si costa f.putin ,nu inteleg la ce e buna o super complicatie la o biata cutie de expunere si la final nici sa nu iasa un cablaj ca lumea.

Link spre comentariu

Absolut ,dar ceva util ,nu ceva gen ciucurasi de aur,am o cutie de expunere (care zaxe prafuita de citiva ani) dotata cu un releu de timp omron de pot regla si 1/10 sec ,primit cadou,altfel o priza programabila venea in dotare,scopul este sa faci cablaje ,nu sa ma dau mare cu ce cutie am.

Link spre comentariu

Subscriu la ce a spus Manolo... un timer realizat cu binecunoscutul 555 si fixat timpul cu un potentiometru semireglabil este mai mult decat suficient. Mai ales ca veti utiliza intotdeauna acelasi timp de expunere, pentru aceeasi marca de placi. Pentru timere se gasesc diverse kit-uri de montaj, le faci in 10 minute.

Altfel, pentru a face cutia de expunere va trebuie o alta cutie de expunere ca sa faceti cablajul pentru PIC.

Dupa ce veti avea cutia de expunere functionala, puteti sa o faceti si sa cante ca sa nu va plictisiti cat timp expune.

Link spre comentariu

Am fost astazi in oras si am luat o coala transparenta A4. Nu stiu nimic altceva despre ea. Omu ala care mi-a dat-o nu se pricepea ce fel de coala e. Nu se stie daca e de retroproiector sau altceva. Am bagat-o in imprimanta (laser), i-am dat sa traga si mi s-a blocat coala in imprimanta. Abia am desfacut-o ca era lipita. Bine ca nu mi s-a stricat imprimanta.

Deci intrebarea e: Voi ce coala folositi pentru film ?

Am inteles ca trebuie coala de retroproiector.

Credeti ca asta o fi buna ? http://www.viamond.ro/papetarie/10464377/filme-transparente-artter-laser-pentru-imprimante-laser.html

Mai mi-a zis cineva ca foliile astea vin lipite pe o coala de hartie normala, ca sa poata sa o traga imprimanta. E adevarat ?

Link spre comentariu

Folia transparenta poate fi pentru imprimata inkjet (are o solutie de fixare a tusului pe fata granulata) si pentru imprimanta laserjet (este lucioasa pe ambele fete).

Iti alegi folia functie de imprimanta pe care o ai. Nu le incurca - cum de altfel ai facut - ca vei avea probleme cu imprimanta.;

Eu, unul, folosesc folii din ambele tipuri numai de la firma Xerox

Link spre comentariu

Am fost astazi in oras si am luat o coala transparenta A4. Nu stiu nimic altceva despre ea. Omu ala care mi-a dat-o nu se pricepea ce fel de coala e. Nu se stie daca e de retroproiector sau altceva. Am bagat-o in imprimanta (laser), i-am dat sa traga si mi s-a blocat coala in imprimanta. Abia am desfacut-o ca era lipita. Bine ca nu mi s-a stricat imprimanta.

Deci intrebarea e: Voi ce coala folositi pentru film ?

Am inteles ca trebuie coala de retroproiector.

Credeti ca asta o fi buna ? http://www.viamond.ro/papetarie/10464377/filme-transparente-artter-laser-pentru-imprimante-laser.html

Mai mi-a zis cineva ca foliile astea vin lipite pe o coala de hartie normala, ca sa poata sa o traga imprimanta. E adevarat ?

ceva asemanator foloseam la imprimanta laser cand lucram la o tipografie pentru pregatirea placilor la tiparul offset, e exact acelas procedeu pzitiv(vezi cum se face cu spray POSITIV20), doar bagam folia in imprimanta ca pe o coala obisnuita de hartie, in functie de imprimanta poti sa setezi temperatura cuptorului imprimantei sa fie ceva mai mica, dai la tipul hartiei ceva de genul GLOSSY sau foto

Link spre comentariu

@nickrvl: pune o lingurita rasa de Mr.Muscle (87%NaOH) la 1/2kg apa calda (pentru a se dizolva mai repede).

Faci un cablaj de test si daca este prea concentrata solutia mai adaugi putina apa. Vezi ca daca folosesti imediat solutia calda si e prea concentrata se duce tot.

Se pare ca Mr Muscle este "inlocuitorul" lui SENO 4007. Mersi frumos pentru "indiciu"  @nico_2010

Astazi am achizitionat si eu un plic Mr Muscle granule de 70grame, urmeaza sa testez pe cablaj foto sa vad cum developeaza.

Asa arata plicul meu si m-a costat exorbitanta suma de 3,59 RON.

Posted Image

Posted Image

Se vede ce scrie la CONTINUT: hidroxid de sodiu (SODA CAUSTICA)

Posted Image

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

@GeoMar: Concentratia de NaOH este de peste 87%.

Iti recomand sa pui 1/2 lingurita in 500ml apa calda pentru a se dizolva, iar la utilizare apa trebuie sa fie calduta (nu e sanatos sa bagi degetele).

Faci testul de developare cu straifuri de PCB. Daca mai e nevoie adaugi putina substanta, daca este prea multa adaugi putina apa.

Nu am o reteta precisa, insa odata stabilita concentratia necesara iti ajunge pentru circa 20 de PCB-uri 75 x 100 mm dubla fata.

Link spre comentariu

Mersi pentru sfaturi @nico_2010, stiu ca nu este "sanatos" sa bagi degetele in solutie, sincer in SENO mai bagam degetele, le curata brici. :rade:

Testele am sa le fac pe resturi de cablaj foto.

Stiu ca in principal conteaza concentratia si temperatura solutiei.

Am sa testez concentratia, in general stiu despre ce este vorba, am realizat destule cablaje prin foto, nu am testat inca dublu placat, dar cred ca am sa incerc, sa vad cum fac sa  aliniez perfect fetele intre ele.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

... nu am testat inca dublu placat, dar cred ca am sa incerc, sa vad cum fac sa  aliniez perfect fetele intre ele.

Foloseste banda dublu adeziva pentru fixarea filmului aferent celor doua fete (atentie cum le pui) lasand margini suficiente pentru a lipi banda adeziva.

Apoi, pe interiorul fiecarui film lipesti cate o fasie subtire de banda dublu adeziva, celalalt strat de protectie urmand sa-l indepartezi in momentul in care filmele sunt aliniate si deja ai cablajul pregatit pentru expunere (asta este pentru fixare in pozitia corecta). Dupa cateva incercari pe cablaje lisite de importanta te vei obisnui.

LE: Daca bagi degetele, in timp le curata de amprente... devii un hot perfect (Hi !)

LLE:

Asta din imagine asa a fost facut.

post-194122-0-15608400-1423841183_thumb.jpg

Link spre comentariu

Se pare ca Mr Muscle este "inlocuitorul" lui SENO 4007. Mersi frumos pentru "indiciu"  @nico_2010

Astazi am achizitionat si eu un plic Mr Muscle granule de 70grame, urmeaza sa testez pe cablaj foto sa vad cum developeaza.

.................

Acelas plic am folosit, merge peste astepteri: http://www.elforum.info/topic/12-solutii-pentru-executarea-circuitelor-imprimate/?p=1052665

O mentiune, praful este foarte hidrofil, plicul odata desfacut chiar daca se prinde/etansaza bine, dupa prima "doza", devine o mizga cel putin la mine, poate totusi nu l-am inchis eu bine la loc dar asta sa intimplat, o sa vad la urmatoarea ..............

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Mersi pentru sfaturi @nico_2010, stiu ca nu este "sanatos" sa bagi degetele in solutie, sincer in SENO mai bagam degetele, le curata brici. :rade:

Testele am sa le fac pe resturi de cablaj foto.

Stiu ca in principal conteaza concentratia si temperatura solutiei.

Am sa testez concentratia, in general stiu despre ce este vorba, am realizat destule cablaje prin foto, nu am testat inca dublu placat, dar cred ca am sa incerc, sa vad cum fac sa  aliniez perfect fetele intre ele.

in primul rand solutia la cat e de diluata nu face foarte rau, am un prieten la o tipografie si de 15 ani de cand lucreaza cu solutie de developat placile pentru tipar offset(tot pe baza de soda caustica e) nu foloseste mai deloc manusi si nu are nimic, nu zic neaparat sa bagi mana... . Pentru treaba cu aliniatul gaurilor incearca inainte de a tipari cablajul trage o data suportul - hartia sau filmul- prin imprimanta pentru ca se strange un pic la caldura, asa faceam in tipografii pe vremuri cand foloseam calc sau filme pt laser si erau pentru policromii

Link spre comentariu

In legatura cu solutia de developare....

Vreau sa iau un pliculet din ala special pt developare cu presulfat de sodiu. Cei de la magazin zic ca la un plic de 100g se pune 500ml de apa. Asa trebuie ?

Iar dupa ce am facut solutia si am facut o developare pot sa pastrez solutia sa mai developez si alta data sau trebuie aruncata ?

Developarea trebuie facuta tot la intuneric ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări