manolo Postat Februarie 2, 2015 Partajează Postat Februarie 2, 2015 Relativ simplu,sub jet de apa calduta si periuta de dinti cu putin dtergent de vase. Link spre comentariu
ywar2 Postat Februarie 2, 2015 Partajează Postat Februarie 2, 2015 Relativ simplu,sub jet de apa calduta si periuta de dinti cu putin dtergent de vase. Nu merge, daca insist prea mult sterg traseele, prea putin, ramine hirtie sau ce o fi, iar la corodare protejeaza cablajul. Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Februarie 4, 2015 Partajează Postat Februarie 4, 2015 eu nu mai folosesc hartie foto pentru cablaje. iau o coala obisnuita de hartie , tiparesc cablajul dupa care pun peste tiparitura o bucate de ORACAL641 sau 651 taiata ceva mai mare decat tiparitura si mai tiparesc odata dupa care merg la fel - fier de calcat- racit in apa rece si ridicare o hartiei sub apa si e gata de corodat. Cu metoda asta iese in proportie de 90% si linia de la DIMENSION pe care o da EAGLE. Oracal am gasit la firmele de publicitate la preturi modice poate chiar gratis. pe youtube se gaseste un tutorial pentru metoda asta si de acolo am inspirat, nu mai am link-ul ca-l puneam. Succes! Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 7, 2015 Partajează Postat Februarie 7, 2015 (editat) Vreau sa incerc si eu metoda foto si am cateva nelamuriri. Probabil s-a mai discutat pe aici, dar nu am cum sa stau sa citesc toate cele 166 de pagini ca innebunesc. Asa ca v-as ruga daca puteti sa-mi raspundeti si mie la cateva intrebari simple (pt voi care stiti). Pentru inceput in legatura cu UV-box-ul: 1.) Cate neoane sa folosesc ? Vreau o suprafata de expunere cat o coala A4. Eu am 6 neoane UV de 8W, 365nm. Lungimea neonului este exact cat o coala de hartie A4, deci e perfect. Dar pe latime cate neoane sa pun pentru a ma incadra intr-o coala A4 ? Ele intra si toate 6 cu distanta intre ele de vreo 1cm... dar or fi prea multe ? Eu le-as pune pe toate ca sa fie lumina cat mai uniforma pe toata foaia... 2.) Sa pun staniol pe peretii interiori ca sa fie ca un reflector ? 3.) La ce distanta trebuie sa pun cablajul fata de neoane in cazul meu ? 4.) Cat timp sa las la expunere ? Daca las prea putin stiu ca nu iese cablajul dar daca las mai mult are ceva ? Eu, dupa mintea mea, zic ca n-ar trebui sa aiba nimic pt ca partea expusa se va expune bine si se va distruge stratul ala protector iar partea care e acoperita de toner nu va primi UV oricat ai expune... nu ? Deci n-ar trebui sa aiba nimic daca il lasi mai mult. 5.) Cu ce sa presez filmul pe cablaj ? Nu mai imi aduc aminte sigur dar parca am auzit eu odata cum ca un geam obisnuit blocheaza radiatiile UV. E adevarat ? Vad prin tutorialele de pe net ca lumea pune geamuri si d-asta ma mir... Unul zicea ca teoretic nu trece UV-ul prin sticla normala dar practic s-a dovedit ca trece nitel. Conteaza grosimea geamului ? Nu exista alt material dur si transparent prin care sa treaca sigur UV-ul ? 6.) Daca se zice ca nu trebuie sa te uiti in surse de lumina UV ca iti strica ochii, atunci cum dracu verific daca s-a aprins neonul sau nu ? Editat Februarie 7, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 (editat) La majoritatea intrebarilor i-ti raspunzi singur, testind. Ca sa-ti faci totusi o idee, eu (si nu numai) am folosit o data o cutie de scaner, am pus neoane obijnuite/normale 6 buc dedesubt, astfel ai idee oarecum de distanta, ca si timp de expunere cam 5min parca, lumina trecea prin geamul original al scanerului. Acum am o cutie metalica ca sa fie mai grea in care am leduri UV, asez pe masa un geam gros pentru planeitate, cablajul cu fata in sus pe geam, peste el pun "matrita" (hirtie de calc), deasupra pun din nou un geam de 3mm peste care asez cutia mea metalica, astfel sint ferm convins ca matrita se lipeste de cablaj, expunere 4 minute. Daca sa aprins "neonul" se vede oricum, cutiile nu sint atit de etanse, tot mai scapa un pic de lumina. Banuiesc ca ai observat neoane UV prin unitati alimentare, ma refer la cele pentru "curentat" insecte, ai ramas orb? au "efect" daca stai holbat la ele ceva timp, bine, acum sint tipuri si tipuri de neoane insa totusi nu sint lasere, o fractiune de secunda privindule nu-ti afecteaza vederea. Editat Februarie 8, 2015 de nickrvl Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 Nu sint lamurit. Intrebarile raman valabile. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 (editat) Totul se face prin tatonare, prin metoda ,,încercare și eroare,,. Rezultate sigure ,,din prima,, se pot obține doar ,,clonând,, un aparat deja realizat, testat și verificat mult timp. Tuburile de 8W ,,black light,, sunt surse relativ slabe de UV (0,25% UV-A , UV-B) și puterea eficace în ultraviolet e de circa 1,3W., deci sigur nu sunt prea puternice toate 6. Sticla cea mai permeabilă la UV este sticla de cuarț, cele mai ,,opace,, fiind sticlele de la măștile de sudură binențeles. Ideea e să folosești o sticlă cât mai transparentă și mai subțire posibil. Referitor la pericolul de expunere, e relativ redus, lămpile astea fiind folosite și în discoteci, pentru efecte de fluorescență.Oricum, dacă nu vrei să te bronzezi artificial, nu sta cu ochii în ele pe timpul expunerii. Cea mai puternică sursă de UV (și cea mai periculoasă) este tubul cu descărcare în înaltă presiune din interiorul lămpilor cu vapori de mercur. Dar utilizarea lui presupune mai multe precauții, conține mercur (toxic la inhalare în caz de spargere) se încălzește foarte puternic, și este fragil, nu trebuie atins cu mâna direct, grăsimea depusă va ataca sticla la încălzire. Editat Februarie 8, 2015 de validae Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 (editat) Pai daca tuburile care sint special facute pentru UV nu emit destul UV atunci care mai emit ? Alea cu lumina normala ? Totusi nu pot sa experimentez pana nu fac cutia, si ca sa fac cutia trebuie sa stiu la ce distanta sa pun cablajul fata de neon. Editat Februarie 8, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
briobit Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 Eu de exemplu am folosit sticla de la imprimante/multifunctionale ca este foarte subtire ~ 1,5 mm si nu am avut probleme, dar la fel cum spun colegii am testat diferiti timpi pentru expunere/developare, concentratia solutiei de soda, eu scoteam folia albastra de pe cablaj la lumina rosie dupa care faceam expunerea la UV (realizata pe leduri) Eu am facut o placa de test cu leduri si incercam asa cu ea sa vad unde am lumina uniforma sa nu ramana zona de umbra. Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 Nu sint lamurit. Intrebarile raman valabile. "Mai" raspunsuri ca acestea nu o sa primesti si oricum nu o sa te lamureasca pina ce nu "faci" si cu asta basta. Fiecare si-a facut "cutia" cum sa priceput la care difera distante, tipuri de surse de lumina, dimensiuni etc astfel poti citii tot topicul si nu o sa te ajute, ce este important deja stii, se preteaza tuburile tale la "ars" cablaje fara dar si poate, doar eu ti-am dat exemplu mai sus unde am folosit tuburi "normale", prin sticla, tot eu am scris mai sus, trece lumina atit de la acele neoane cit si de la ledurile mele UV, distanta de asemenea o poti aproxima ca nu-ti cere nimeni tolerante nici macar de mm, ce informatii i-ti lipsesc? daca o sa raspunde-m 100, 100 de raspunsuri diferite o sa ai, fa cutia si gata, restul tatonezi... Sau vrei o cutie de scaner cu temporizator si cred ca unde au mai ramas doua neoane la interior? dar cu bani.... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Prin plexiglas trece UV-ul ? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 (editat) Are proprietăți similare sticlei la grosimi de 3mm și filtrează radiațiile UV sub 300nm. Unele sorturi de plexiglas (sticlă acrilică) cu anumite adaosuri chimice pot filtra și până la 400nm. Deci nu-i mai breaz ca sticla la capitolul atenuare UV. Cum am spus mai sus, numai sticla de cuarț are cea mai mică atenuare, dar nu vei găsi ușor. Eu zic să pui lămpile alea 6 (că tot le-ai luat) una lângă alta pe un format A4 de tablă de aluminiu (sau un panou acoperit cu staniol) și să pui fotorezistul la circa 5cm de tuburi. Faci o expunere de 20 minute și te lămurești.Cu un scanner defect se poate face o cutie de expunere excelentă, ai și geamul subțire necesar. Editat Februarie 10, 2015 de validae Link spre comentariu
one Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 (editat) 1.) Cate neoane sa folosesc ? Cate vrei, cu cat numarul este mai mic, va trebui sa stai la distanta mai mare ca lumina sa fie uniforma. Cu cat numarul este mai mic, expunerea va dura mai mult. Intrebare ajutatoare: de cate becuri este nevoie ca sa iluminezi o camera? 2.) Sa pun staniol pe peretii interiori ca sa fie ca un reflector ? Da. 3.) La ce distanta trebuie sa pun cablajul fata de neoane in cazul meu ? La o astfel de distanta astfel incat sa ai o iluminare uniforma. 4.) Cat timp sa las la expunere ? Trebuie sa experimentezi. Eu am folosit o fasie de cablaj si la fiecare 10 secunde opream si mutam putin un carton care acoperea placa. Dupa developare am numarat de cate ori am mutat cartonul. Uite aici o idee. 5.) Cu ce sa presez filmul pe cablaj ? Pui filmul pe sticla, apoi cablajul si apoi un alt geam cu o greutate deasupra. geam obisnuit blocheaza radiatiile UV. E adevarat ? Este adevarat ca radiatiile de orice tip sunt PARTIAL absorbite de orice material transparent, deoarece transparenta perfecta o are doar vidul. Intrabare ajutatoare: Este adevarat ca geamul blocheaza sunetele ? Unul zicea ca teoretic nu trece UV-ul prin sticla normala dar practic s-a dovedit ca trece nitel. Vezi intrebarea cu sunetele. Conteaza grosimea geamului ? Nu exista alt material dur si transparent prin care sa treaca sigur UV-ul ? Ai primit raspuns: da, conteaza grosimea. Daca pui termopan clar ca o parte se pierde pe drum, nici quartz nu cred ca ai la indemana deci foloseste un geam subtire. Daca se zice ca nu trebuie sa te uiti in surse de lumina UV ca iti strica ochii, atunci cum dracu verific daca s-a aprins neonul sau nu ? Si daca te uiti la TV de la 10cm poti sa iti strici ochii dar daca in cutie faci o mica gaurica si o acoperi cu un material plastic, cantitatea de UV ajunsa in exterior este relativ mica. Ma indoiesc insa ca vei face o cutie perfect inchisa. Eu am o cutie cu 4 tuburi de 8W , distanta pana la placa este cam de 3.5 cm, sticla este de 4mm. Timpul de expunere este cam 140 secunde cu placi Bungard. http://www.gie-tec.com/downloads/m_140007_1_en.pdf Am mai inceput si o cutie cu led-uri, dar intre timp am cumparat-o pe asta gata facuta si nu am mai continuat. Ma astept ca timpul de exepunere cu led-uri sa fie mai lung, iar cu tuburi de discoteca deosebit de lung. Editat Februarie 10, 2015 de one 1 Link spre comentariu
nico_2010 Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 1. Cate neoane sa folosesc? Poti folosi 4, 5 sau 6, cu conditia ca iluminarea sa fie uniforma. Puterea declarata (8W) nu este totuna cu puterea radiata in UV (acesta din urma este de circa 1.25 - 1.3W). Ca exemplu, instalatia pe care o folosesc eu are 4 tuburi de 6W (in realitate 4 x 1.25W) tipul "blacklight", egal distantate si montate intr-un tablou de sigurante automate. 2 Pot pune staniol pentru cresterea eficientei iluminarii? Da si iti recomand sa lipesti staniolul nu pe fundul cutiei ci pe un carton pe care il indoi repetat (a.i. atunci cand il desfasori sa ai o succesiune de V-uri alternate) si il montezi sub tuburi. 3.La ce distanta sa pun cablajul fata de neoane? Undeva in jur de 2-4cm acolo unde ai iluminare uniforma. 4. Cat timp sa las la expunere? Asta vei determina prin incercari succesive. Iti recomand un timer digital de bucatarie si unul sau mai multe straifuri de PCB fotosensibilizat. Desenezi o succesiune de linii cu grosime variabila ( de la 0.1mm la 1.5mm) pe care o printezi pe o folie de retroproiector adecvata imprimantei tale. Tai bucati din cablaj pe care scrii timpul de expunere ( de exemplu 1minut .. 6 minute, din 30 in 30 de secunde sau din minut in minut), le expui apoi le developezi Tmpul de expunere perfect este cel aferent cablajului care a iesit foarte bine (toate liniile vizibile si ne"zdrentuite" pe margini). 5 Cu ce presez filmul pe cablaj Cu capacul cutiei sau, in cel mai rau caz cu o alta foaie de geam mai groasa. Aici fac o paranteza: la cutia mea de expunere folosesc sticla ordinara de 3mm grosime si este OK. Nu am incercat sa folosesc tuburi de neon normale pentru expunere din cauza cantitatii reduse de radiatii UV (este ca si cum ai expune cablajul la soare si ai avea pretentii ca in 3-5 minute sa fie gata) si a lipsei de timp, asa ca poti uita varianta asta. Ce am remarcat este faptul ca nu ai pomenit nimic de developare, care este un proces la fel de important ca si cel de expunere. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 2 Pot pune staniol pentru cresterea eficientei iluminarii?Da si iti recomand sa lipesti staniolul nu pe fundul cutiei ci pe un carton pe care il indoi repetat (a.i. atunci cand il desfasori sa ai o succesiune de V-uri alternate) si il montezi sub tuburi. Nu inteleg. Ce am remarcat este faptul ca nu ai pomenit nimic de developare, care este un proces la fel de important ca si cel de expunere. Deocamdata sint la construirea UV-Box-ului. O sa intreb si de developare mai tarziu... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum