Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Timp de expunere relativ mare

Operațiuni -  expunere,developare cu revelator Seno, corodare, îndepărtare fotorezist cu soluție de sodă caustică.

4 minute si 30 secunde nu prea e un timp chiar asa de mare, in cazul meu atit dureaza, cu leduri, developarea se poate face cu soda caustica sau Mr Musculo in cazul meu cu rezultate uimitoare si extrem de ieftin, fotorezistul  daca chiar trebuie eliminat se poate cu diluant "ordinar".

.........

Am încercat și combinația : acid citric+ apă oxigenată + sare de bucătărie -......

Acum intreb eu, de unde apa oxigenata si in ce concentratie? si acid citric de asemenea.....

Link spre comentariu

La mine timpul de expunere e 10 minute la un cablaj normal. Folosesc folie de calc și mai am una deasupra ledurilor pentru uniformizarea luminii. Pentru cablaje cu clearance foarte mic (conector FFC pas de 0,5 mm, clearance 0,2 mm a trebuit să expun 20 de minute ca să iasă perfect. Am renuntat la developarea cu soda caustică pentru ca nu sunt rezultate constante, uneori supradevelopează. Cu Seno e mai sigur si o pungă pentru 0,5 l îmi ajunge un an. Mr Musculo folosesc pentru îndepărtarea fotorezistului, îmi place că ambalajul e etanș, nu absoarbe umezeală.

Apă oxigenată de la farmacie, la 100 ml pun 2 plicuri mici de sare de lămâie (acid citric pur) și o lingură de sare. Probabil ar fi nevoie de o concentrație mai mare la apa oxigenată. Se poate obține din pastile de perhidrol. Am văzut metoda pe un site rusesc (google translate :rade: ). Detalii aici:

http://radiokot.ru/lab/hardwork/62/

Link spre comentariu

Probabil ca ai ledurile prea rare sau/si pentru ca ai si a doua folie de calc, eu tot pe calc imprim si e ok.

Intrebam despre apa oxigenata tocmai pentru concentratie, daca nu ma insel cea din farmacie are 2%.

Cu MrMusculo merge excelent developarea, "secretul" consta in dozarea precisa, folosesc un cintar de bucatarie electronic si dupa mai multe teste a rezultat cantitatea de 4 grame la 1/2 litri de apa, simplu si eficient si ieftin, plecind de aici, de unde iei totusi seno? pentru ca nu mai comercializeaza "nimeni" catre noi, din cite stiu eu....., intreb decuriozitate pentru ca tot cu Musculo o sa developez de acum inainte, incearca si tu si o sa vezi ca o sa te "impresioneze".

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

deschizi in adobe acrobat si ai un buton ca un aparat foto (snapshoot tool), apesi pe el, selectezi cat e scris pe pagina, deschizi wordul si edit > lipire speciala (paste special) > bitmap, apoi faci imaginea cat coala de A4 si o printezi

am folosit aceasta metoda pentru a taia marginile unui pdf si la tiparire am avut surpriza sa descopar ca in afara de ceea ce am vrut sa tiparesc , s-au imprimat niste ...puncte .

http://i60.tinypic.com/eipo4g.jpg

Ce trebuie sa fac sa nu mai apara aceste puncte ? 

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

2. Film fotorezist negativ.

Avantaje:

relativ ieftin (8,5$ rola de 30cm x 5m)

Precizie buna

Calitate mult mai bună decât la transferul de toner

Dezavantaje:

Mai multe operațiuni - decupare folie, desprindere strat protecție, lipire pe cablaj (pretențioasă, să nu rămână bule de aer sau particule de praf), expunere, desprindere al 2-lea strat de protecție, developare cu soda calcinată 1-2%, corodare, îndepărtare fotorezist cu soluție de sodă caustică.

Grosime minimă a traseelor și clearance de 16 mil.

Se gaseste si in Romania asa ceva??

Editat de The_Reaper
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ma gadesc la un fel de trafalet ceva, poate ajuta mai bine la aplicare

Asta e... suntem in cercetare, ideea e ca nu vreau sa fiu dependent 100% de cablajele alea de la Bungard

Ai mai reusit ceva cu acea vopsea?

Am incercat si eu sa diluez putina cu un diluant si nu a mers, parca nu se dilua si cand o intindeam pe pcb nu prindea, 

Tu cu ce ai diluat?

Link spre comentariu

Putin off topic cred.

Cu ce se curata clorura ferica de pe haine? ca trebuie sa existe ceva.

Sper ca inca n-ai folosit foarfeca .

Dupa cite-mi aduc minte se poate curata cu acid oxalic. Atentie e toxic !!!!!

Link spre comentariu

Pentru placi de dimensiuni mici merge, trebuie reglata distanta fata de cablaj pentru o expunere uniforma si testati diferiti timpi de expunere. 

Editat de GeoMar
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru a folosi metoda cu film fotorezist negativ este necesar ca mastile (folii de retroproiector la imprimanta cu jet) sa fie printate inversat (traseele transparente iar restul opac). Intrebarea mea este : Cum obtinem asa ceva dintr-un pdf normal ?  (diferite proiecte de pe net unde avem acces doar la pdf.) Multumesc

P.S. dar in Eagle , s-ar putea asa ceva?.

Si o alta inttrebare in legatura cu developarea fotorezistului negativ in loc de soda calcinata ,soda de rufe (carbonat de sodiu) se poate folosi bicarbonat de sodiu?

Editat de RETY
Link spre comentariu

cand  dai print  la pdf cauta in optiuniile imprimantei acolo sigur ai optiunea mirror

eagle sigur are si el dar acum nu sunt la pc ca sa iti dau raspunsul corect

Nea Ady, nu il ajuta cu nimic optiunea mirror de la printare.

Poate daca exista (la vreun program) optiunea "Negative".

El are nevoie de un cablaj "inversat" din punctul de vedere a culorii traseelor.

Vrea traseele cu alb si restul cablajului cu negru, asta trebuie la metoda fotorezistului negativ. 

Ce folosim noi curent este fotorezist pozitiv (spray Positiv 20). 

Link spre comentariu

Se poate transfera desenul  cu o imprimantă virtuală setată cu ieșire pe bmp, apoi cu Paint ( sau , probabil, și cu alte editoare ) se dă Invert Colors.

Atenție la factorii de scalare , să nu altereze dimensiunile. Eu personal am trecut din .pdf în .bmp și invers fără erori .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări