Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Am citit pe undeva, mai de mult, ca se poate accelera corodarea daca se utilizeaza un catalizator (daca nu ma insel era vorba de apa oxigenata sau tablete de Perogen). A incercat cineva?

Este suficient sa incalzesti clorura cam la 50°, numai ca trebuie sa stai cu ochii pe ea, altfel te trezesti ca s-a corodat de tot placa :finga:
Link spre comentariu

In urma reactiei apare hidroxidul feric, care are diverse utilizari dar probabil te referi la identificarea fero-bacteriilor, care se dezvolta dupa catva timp pe acest compus rezultat, care are o consistenta gelatinoasa.O alta varianta ar fi masurarea concentratiei de fier din apa. În conditii de pH acid o parte din Fe2+ se oxideaza prin biocataliza, datorita prezentei unor bacterii fier-oxidante de tipul Thiobacillus ferroxidans. La pH mai mare de 5 oxidarea anorganica este mult mai rapida încat bacteriile joaca un rol minor. Fe3+ rezultat precipita în namolurile de fund ca oxid feric hidratat sau ca hidroxid feric Fe(OH)3 cu aparitia de ape sau depuneri de culoare rosie. Precipitatele fierului sunt floculante, stresante pentru pesti sau alte vietuitoare acvatice. În timp flocoanele se cimenteaza pe fundul apelor facandu-le improprii depunerii icrelor. În timp acestea pot acoperi branhiile pestilor provocand moartea prin asfixie. În apele putin aerate prezenta H2 S determina formarea sulfurii feroase negre (FeS) ducand la formarea de namoluri minerale negre.

Cand ma gandesc ca in liceu am trecut la chimie pentru ca mama era colega cu profesoara.... Prin clasa a X-a, la o teza, dintr-o reactie la care participau 3g H2, mi-au rezultat 5T de apa... produs secundar. Am luat un 5 pentru gestul umanitar ca m-am gandit la popoarele africane :supz: Oricum, jos palaria, One.
Link spre comentariu

Nu am fost extraordinar la chimie, dar la vremea respectiva mi-a placut.Recunosc ca nu m-am gandit la utlizarea clorurii ferice la statiile de tratarea a apei si de aceea m-am grabit cu judecata.Am scris mesajul la care ai facut referire dupa ce am mai deschis putin cartile si am recitit. Nu mi-a picat fisa de prima data, altfel nu mai contraziceam.Oricum mi-am cerut scuze, din intamplare am intalnit un om care stia ceva si m-am grabit sa il asociez cu aceia care habar nu au.

Link spre comentariu

One, sa nu ma intelegi gresit, nu am fost ironic. Chiar mi-a placut explicatia, chiar daca o parte nu am inteles (mai ales partea cu flocularea, dar suna frumos). Oricum, la chimia organica am fost bata, spre disperarea mamei, care nu intelegea de ce nu-mi place o materie asa frumoasa. Atunci am intrebat-o si eu de ce nu intelege electronica :supz: (mama a fost biolog).

Link spre comentariu
Vizitator mkl

Cam asta ar fi solutia mea pentru trasfer de toner - rezultata ca urmare a unui experimet si a unui accident:- experimentul: am testat mai multe tipuri de hartie, de la PnP pana la hartie de copt. Cele mai bune rezultate insa le-am obtinut cu hartia suport pentru autocolant, printand pe fata cerata.- accidentul: hartia s-a blocat in cartus, pe tambur, inainte de a intra in cuptor. Rezultatul a fost un desen care s-a imprimat perfect pe cablaj. Tot tonerul s-a lipit de cupru (chiar s-a lipit serios pentru ca l-am dat jos cu buretele de sarma) iar hartia pur si simplu a cazut de pe cablaj, nici macar nu am folosit apa sau alt dizolvant.Citind topicul am gasit ambele metode, atat folosirea hartiei cerate cat si evitarea cuptorului. Separat amandoua functioneaza, dar impreuna rezultatele sunt excelente, similare daca nu chiar superioare hartiei PnP.Si totusi sunt nemutumit :smt012 Daca am de transferat un desen pe o placa de textolit, de ce intra in ecuatie si o foaie de hartie, fie ea si transparenta? Imprimarea trebuie facuta direct pe cablaj, folosid (cel mai la indemana) o imprimanta cu jet usor modificata. Totul e sa gasesc o imprimanta usor de modificat si care foloseste tusuri insolubile in apa. Daca nu exista asemenea tusuri la ink-jet sunt sigur ca pot refila un cartus cu cerneala de maker permanent. Pentru ca eu fac un cablaj din an-in-paste efortul mi se pare exagerat, dar pentru un meserias...

Link spre comentariu

Nu cred ca merita investitia. O astfel de imprimanta este f. scumpa si tipareste numai pe anumite tipuri de cd-uri. Si nu cred ca vei putea imprima cablaje, decat daca le faci exact de forma si dimensiunile unui cd. Iar ca sa o modifici (am impresia ca nu are miscare de translatie) cred ca e f. complicat.Mai usor cred ca modifici un plotter.

Link spre comentariu

Ai dreptate, m-am grabit cu afirmatia, am judecat numai din prisma mea. Daca lucrezi mai mult si eventual faci si o afacere din asta, merita (bafta celor care fac o afacere din electronica :drinkers: ). La mine e la nivel de hobby, asa ca merg si metode mai rudimentare.

Link spre comentariu

Am avut mai demult Canon BJC-250 (NU i250, atentie)La asta mergea sa reglezi distanta capului fata de foaie si puteai sabagi si carton de 1,5 mm. Deci un cablaj ar merge la fix.Ramane problema capului care nu stiu daca vafunctiona cu altceva in afara de cerneala de imprimanta. Eu am incercatodata sa bag altceva, un tus special si am aruncat cartusul

Link spre comentariu
Vizitator mkl

La imprimantele pentru cd nu poti scoate cablaje cu o raza mai mare de 6cm, deci un patrat cu latura de 8,6. Si asta pentru un pret piperat.

Nu, nici o clipa nu m-am gandit la imprimante pt cd-uri, ideea e sa se modifice sistemul de alimentare cu hartie la o imprimanta ieftina, care nu face mofturi la refill.

Din start sunt excluse imprimantele cu alimentare din tava sau cele care scot printul in partea superioara pentru ca au mecanismul prea complicat. M-am uitat printr-un Xerox xj6c si m-am lasat pagubas, desi in privinta consumabilului imprimanta asta e ideala, cred ca merge si cu crema de ghete :d.

Imprimanta ideala pentru asa ceva stie sa traga si hartie perforata (pentru facturi) dar acestea sunt cam rarute la ink-jet. Un start bun ar fi Canon i250, dar nu stiu cum se comporta la refill.

Hmm, acu daca stau sa ma gandesc, la mine mica modificare inseama eliminarea carcasei, load-tary nou paralel cu capul de imprimare si marirea distantei dintre tambur si cap ca sa accepte placi de textolit. Eh, da suntem la diy ce drq. :death:

edit: Daca se poate regla atat de mult distanta, atunci problema e aproape rezolvata. Cat priveste cerneala, ma gandesc ca poate merge si cu cea originala. Dupa imprimare sa fie tratat chimic/fizic astel incat printul sa devina insolubil.

Link spre comentariu

Canon i250 trebuie modificata. Ies mai ieftin daca imi recumpar vecheaBJC-250, asta are din fabrica posibilitatea de a incarca hartie prin spatefara sa o indoaie. Pur si simplu bagi un stratificat A4 si il tipareste. Dacacineva e priceput la cerneluri sa ne spuna cu ce putem reumple cartusulcu burete...

Link spre comentariu

Am o imprimanta laser Samsung ML-1610 pe care din pacate am ales-o din cauza pretului redus(2,7 mil ROL) si as vrea sa-i modific cantitatea de toner aplicata si ma cam pierd prin ea. Are 4 semireglabile:MHV(Main High Voltage), THV(Transfer High Voltage), INDEX, DEV. Am incercat sa rotesc semireglabilul THV si pe foaie mi-a scris "internal error". L-am adus in pozitia initiala si merge. Stiu ca a scris cineva(nu mai tin minte) ca si-a reglat imprimanta. Vreau sa-l intreb cum a facut asta.Problema e ca-mi ies cablajele superficial corodate. N-am incercat niciodata sa imprim pe hartie de autocolant dar merge excelent pe hartie din revista Chip(scuze pt reclama).

Link spre comentariu

Folie transparenta imprimanta laser. Asa arata un cablaj de pe care tocmai s-a indepartat folia si poza foliei asa cum a ramas ea dupa folosire. Mai trebuie sa fac citeva corecturi cu markerul la planul de masa si la clorura ferica cu ea !!!Ce program pot folosii ptr a imprima la scara 1:1 si de a aseza pe aceeasi coala mai multe cablaje, pozele lor practic. Folosesc Corel dar ma gindesc ca poate gasesc unul mai mic si mai putin stufos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări