Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Salut!Imi poate spune cineva daca se poate realiza cablaj prin metoda foto si cu un bec economic? Eventual vreau sa il cumpar de la Mivarom. Este mai bine sa iau leduri sau merge si becul?

Solutia cea mai buna este sa folosesti tuburi UV ("black light bulb") de 6-8W, 3 bucati la pretul de 6lei/buc., si ai terminat povestea.
Link spre comentariu

Adica folosind un "SET 4x NEOANE BECURI 9W pentru Lampa Uv Germania Cod 9W manichiura pedichiura gel uv = 27 lei" se poate construi, intr-o cutie adecvata, un device pentru cablaje foto ?!

Link spre comentariu

Sau le poti lasa la soare...

Off TopicCel mai sigur este la soare. :ras: Am facut acum ani de zile un cablaj expus la soare, film facut in tipografie, a iesit super.Am sa caut cablajul si am sa-i fac o poza.
Link spre comentariu

Daca ai gasit la pretul ala n-ar fi rau sa spui si unde. Eventual o adresa.

Se gasesc pe Maica Domnului la magazinul ELWEST.@fratello: De ce, vrei sa-ti faci unghiile ? Credeam ca vrei sa expui cablaje!!
Link spre comentariu

Pai discutia anterioara era despre "aparatele de uscat gelu' de pe unghii" ... Deci merg acele tuburi UV sau nu ?! Sau tot cu LED-uri e "sfant" ?! Multumesc !

Tuburile de care vorbeam sunt BLB (black light bulb), din cele folosite (poate nu si in prezent) in lumina ambientala din discoteci si nu au nicio legatura cu lampile de uscat gelul de unghii. Eu folosesc aceste (si aceleasi) tuburi din 2004 si pana acum sunt foarte multumit de rezultate, fapt care m-a determinat sa nu incerc varianta cu LED-uri. Ca urmare nu-ti pot spune daca solutia cu LED-uri "este sfanta" sau nu, fiecare alege sa foloseasca ce considera (sau ce spun altii) ca este mai eficient.

Ca idee, tuburile fluorescente (si cele UV) dau o radiatie luminoasa mai uniforma pe unitatea de suprafata decat un caroiaj de leduri.

Si pentru cei care mai fabuleaza pe tema utilizarii lampilor fluorescente normale pentru expunerea cablajelor cu fotorezist, vizualizati spectrul tubului fluorescent normal si al celui BLB (UV)

post-40487-13982972729_thumb.jpg

post-40487-139829727298_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu folosesc momentan un bec economic spirala (CFL), de 32W lumina rece. Distanta de expunere e cam de 25cm, timpul undeva la 30 min. cu becul instalat intr-o lampa de birou cu abajurul orientat deasupra cablajului. Experimentand se stabileste distanta si timpul optim. Mi s-a intamplat sa sub-expun, deci dupa developare sa nu se indeparteze tot fotorezistul, ramanea o pelicula subtire si nu se coroda, cu atentie am repus filmul pe cablaj si am mai expus cateva minute. Mai nasol e la supra-expunere cand se duce tot, tot....Am facut cablaje cumparate cu fotorezistul deja pe ele dar cele mai multe le-am facut eu cu positiv20.Asta vara mi-am cumparat 4 tuburi Philips sa-mi fac o cutie de expunere dar inca nu m-am apucat....Actinic BL 8W/10FAMDescriere familie produsLămpi fluorescente tubulare cu vapori demercur la presiune scăzutăCaracteristici• Emisie de radiaţie UV-A cu undă lungă în domeniul 350 - 400 nm• Raportul UV-B/UV-A este mai mic decât 0,1% (UV-B: 280 - 315 nm)• Lămpile R (reflectoare) au un reflector intern de 200°Utilizare• Procese de fotopolimerizare• Reprografie• Capcane pentru insecte

Link spre comentariu

Eu folosesc momentan un bec economic spirala (CFL), de 32W lumina rece. Distanta de expunere e cam de 25cm, timpul undeva la 30 min. cu becul instalat intr-o lampa de birou cu abajurul orientat deasupra cablajului. Experimentand se stabileste distanta si timpul optim. Mi s-a intamplat sa sub-expun, deci dupa developare sa nu se indeparteze tot fotorezistul, ramanea o pelicula subtire si nu se coroda, cu atentie am repus filmul pe cablaj si am mai expus cateva minute. Mai nasol e la supra-expunere cand se duce tot, tot....

Si nu te plictisesti asteptand atat timp? La instalatia de expunere pe care mi-am confectionat-o timpul de expunere este de 4 minute, la o distanta de 2.5-3cm si asta la o putere insumata a tuburilor de 18W.Problema subexpunerii o poti rezolva (nu insa intotdeauna) prin supra developare sau, daca fenomenul apare doar intr-o zona a placatului, prin verificare planeitatii lui si indreptare (asta o faci INAINTE de expunere).
Link spre comentariu

Nu ma plictisesc pt. ca fac altceva util in timpul respectiv... am in plan sa-mi fac o cutie de expunere, dupa cum am spus mi-am cumparat tuburi, soclurile pt alimentare, am vazut pe forum si schema unui temporizator ramane doar sa-mi gasesc timp si chef de lucru...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator weidezaun

O masina de gaurit cu coloana de putere mica (300 Watt Einhell)), burghiu de 2...3mm cu capatul cilindric taiat (scurtat), inaltimea mesei reglata la 1...1,5 mm de la varful burghiului prins in mandrina si ghidezi placa cu mana.O masa cu deplasare in cruce se merita doar daca are cursele x si y mai mari de 100 mm. Mesele proxxon 27100 si 24106 permit deplasari de vreo 40 mm intr-o directie, daca ai o placa mai mare trebuie schimbata pozitia placii si trebuie aliniate traseele deja executate cu cele pe care le vei face. Nu merita. Masa proxxon 20150 hai ca mai merge.masa G-5757 (PROMA-CEHIA) e super.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări