Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Am o imprimanta HP Laserjet 5L, pe care o folosesc la cablaje, in generalfoto, insa de curand cartuysul s-a golit si oricum avea facut refil nu imprima ok, am cumparat alt cartus nou, dar desi sustinea ca e original nu cred, nu imprima nici asta ok.Daca imprim pe coala de retroproiector imprima mai mult gri, chiar daca pun 2 folii nu rezolv nimic. Daca imprim pe foaie de calc e mai bine, dar tot nu ies traseele fine, poate si din cauza rezolutie maxime de 600x600 dpi.Ma bte gandu sa imi aiu alta, ce imi recomandati? un model mai nou sau ceva second mai vechi?, ce folositi, sunteti multumiti?

Link spre comentariu

Esti multumit? cand afci cablaje foto ce coala folosesti, folosesti doar una singura sau suprapui?La mine la trasee subtiri gen 0.25mm , 0.15mm ies marginile sdrentuite cu toata ca pun 2 coli suprapuse.

Link spre comentariu

La margini care nu sunt drepte .... se poate ajunge si daca timpul de expunere este mai mare sau la developare se utilizeaza solutie mai concentrata de soda caustica si care "ciupeste" din margini.As sugera sa incercati sa reduceti putin timpul de expunere si s-ar putea sa vedeti imbunatatiri.Eu asa pateam cind utilizam un bec din acela cu mercur, de la iluminat stradal, la care i-am indepartat sticla exterioara. Fiindca era prea puternic, "trecea" prin toner sau daca puneam 2 coli suprapuse datorita grosimii celor 2 coli tot franjura marginile. Am redus timpul de expunere si cablajele au rezultat mult mai "aratoase".Acum folosesc 2 tuburi de neon de 8W cu UV si e destul de bine la cablaje mai mici, la ce;e mai mari ar fi nevoie de cel putin inca unul ca sa asigure lumina uniforma pe toata suprafata cablajului.

Link spre comentariu

La margini care nu sunt drepte .... se poate ajunge si daca timpul de expunere este mai mare sau la developare se utilizeaza solutie mai concentrata de soda caustica si care "ciupeste" din margini.As sugera sa incercati sa reduceti putin timpul de expunere si s-ar putea sa vedeti imbunatatiri.Eu asa pateam cind utilizam un bec din acela cu mercur, de la iluminat stradal, la care i-am indepartat sticla exterioara. Fiindca era prea puternic, "trecea" prin toner sau daca puneam 2 coli suprapuse datorita grosimii celor 2 coli tot franjura marginile. Am redus timpul de expunere si cablajele au rezultat mult mai "aratoase".Acum folosesc 2 tuburi de neon de 8W cu UV si e destul de bine la cablaje mai mici, la ce;e mai mari ar fi nevoie de cel putin inca unul ca sa asigure lumina uniforma pe toata suprafata cablajului.

Eu folosesc un bec economic de 15W,am folosit diferiti timpi, pana la-m gasit pe cel mai bun, dar eu spun ca imprimanta e cam de vina, nu prea imi place calitatea imprimari,daca nu e secret,ce imprimanta folositi si pe ce suport imprimati?Multumesc.
Link spre comentariu

Imprimante: acasa un samsung ML1640 ..nu mai tin mine (scuze) ...din cele ieftine, la servici un HP. La setari se scoate modul economic care face economie la toner, se poate creste si contrastul. Tiparesc pe hartie de calc. (mi-am adus aminte de inca o chestie ... hartia se pune astfel incat partea cu toner sa fie pe cablaj ... se elimina acel spatiu dintre toner si cupru, spatiu foarte mic e adevarat, egal cu grosimea hartiei, care s-ar obtine daca se pune tonerul spre sursa de lumina si intre toner si cablaj ar fi hartia.)Cu rezultate foarte bune (a trebuit sa reduc si timpul de expunere) merge si tiparitul pe folie de retroproiector, din aceea pt imprimante laser (a se verifica obligatoriu ... daca primiti pt imprimante cu jet de cerneala aveti toate sansele sa va stricati imprimanta laser).La coala de calc am un timp de expunere de aproximativ 3 minute (depinde de distanta pina la sursa de lumina, de intensitatea sursei de lumina ...), la 2 tuburi de neon de 8W (sunt neoane UV!).Mi-am mai adus aminte ca am obtinut franjuri si cind nu am presat bine calcul pe cablaj, la inceput am fost sigur ca e bine presat dar dupa ce am incercat alta varianta (adica am utilizat sistemul de la servici) si am vazut ca nu mai am probleme, mi-am confectionat un alt sistem de presare.

Link spre comentariu
Vizitator angelo_ctin

Salut, eu am facut cu hartie foto Aro(Metro) de 180g si au iesit foarte bine tinand cont ca nu am mai facut cablaje niciodata cu acest mod pnp. Hartia este inkjet si nu am avut probleme imprimando cu laser. Folosesc o imprimanta ML1640 dar le-am imprimat si la xerox si nu au patit nimic. Am folosit fier de calcat cu aburi la max.tinand apasat vreo 8 min. iar dupa ce sa racit(eventual tinut in frigider) am pus cablajul in apa si cand sa inmuiat hartia am inceput sa o frec cu degetul(cu multa rabdare). :da

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Pentru executarea cablajelor folosesc o imprimanta hp2420d cu toner original,iar ca hârtie am folosit hârtie foto de la librarie care era ok .De ceva vreme am avut norocu sa găsesc hârtia magica ORACAL 651 de la un băiat care a lipit pe geam la birouri folie adezivă imitație geam sablat ,hârtia pe care era folia este oracal 651 si chiar face minuni.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Felicitari, au iesit super cablajele. :aplauze Hartia suport de la autocolant (ORACAL 651) se imprima pe partea lucioasa, unde era autocolantul, se calca pe cablaj, apoi se pune 5-10 minute la rece (frigider/congelator), dupa aceea se dezlipeste singura de pe cablaj, cel putin asa procedez eu cand fac rapid vreun cablaj cu acest tip de hartie.Tot secretul la acest tip de hartie este imprimanta, care trebuie sa depuna un strat ceva mai gros de toner, altfel planurile mai mari de masa au de suferit (se pot corecta cu marker permanent) si reglarea temperaturii cuptorului imprimantei, pentru o aderenta buna a tonerului la suprafata lucioasa (in special la trasee finute 0,2-0,5 mm).

Link spre comentariu

Temperatura, timpul de calcare si forta de apasare la calcat, se experimenteaza.Eu tot fier de calcat cu abur, nu mai gasesti fara, temperatura undeva pe la o treime, max jumate si calcat vreo 2-4 minute.Si nu uita sa experimentezi un cablaj cu introducerea la rece, in frigider sau congelator.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator tatulea

Salut!Imi poate spune cineva daca se poate realiza cablaj prin metoda foto si cu un bec economic? Eventual vreau sa il cumpar de la Mivarom. Este mai bine sa iau leduri sau merge si becul?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări