Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Ce temperatura avea developerul ?15min e mult dar daca ai o masca sanatoasa merge .Developarea se produce in trepte ,in sensul ca prima data se pica imaginea dar tot mai ramane o pelicula subtire intre trasee . Pt indepartarea acesteia ,'maseaza' usor placa cu varful degetului pe cand aceasta e in solutie .

Link spre comentariu

Developerul avea temperatura camerei, masca zic eu era destul de opaca tinand cont ca era formata dintr-o bucata hartie de calc (nedata cu ulei) + inca doua folii retroproiector.Am mai incercat cu un timp de 25 minute si se pare ca a iesit ok pini, nu mai sunt lipiti, insa s traseele sa-u subtiat, acum nu mai incerc, o sa incerc luni la 20 minute si o sa masez usor cum ai spus, sa vad ce se intampla...Multumesc.

Link spre comentariu

costyy86 asa se intampla cand solutia de soda caustica + apa este ''noua'', asa am patit si eu, fiind prea concentrata dizolva si din traseele nedorite

Dupa cateva ''rodari'' incepe sa mearga bine solutia

In cazul tau mai pune apa in solutia care o ai deja ca sa o subtiezi si developarea merge mai lenta si usor de controlat, poti folosii o pensula mica pentru a indeparta usor stratul in cazul in care mai ramane

Eu printez numai pe foaie calc neceruita sau uleioasa, o cumpar de la papetariile locale si o printez cu imprimanta cerneala setata pe best (maximum dpi) apoi o las sa se usuce la soare sau la o sursa de caldura nu prea mare

Expunerea e ok, la mine a stat sub becuri economice si 25 minute

Link spre comentariu

O sa incerc sa expun 20 minute, am expus 15 respectiv 25 minute si se pare ca 15 minute este prea putin si 25 prea mult, deci incerc 20 minute dupa care o sa pun in solutie de developat si dau cu pensula.....

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pun si eu un cablaj facut prin transfer de toner cu hartie cretata,corectat pe alocuri cu markerul.Cablajul l-am dat cu sacaz amestecat cu diluant, dar nu cred ca a iesit cum trebuie solutia, a iesit cam groasa.

Posted Image

Link spre comentariu

Si eu am reusit sa fac cablaje foto..

Expunere 25 minute printr-o folie retroproiector si una calc suprapuse,la distanta de 12-15cm cu un bec economic de 15W.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Mam apucat si eu de asa zisele PCB-uri create cu ajutorul metodei foto.Inca sunt in dubi cu cateva ideii, asa ca cer ajutorul vostru.Vreau sa fac o camera de lucru pentru a crea PCB cu metoda foto (am acea camera), insa in camera respectiva nu am geam, fereastra sau alta sursa de lumina externa, deci cu becul stins, intuneric bezna. Si dupa ce am cercetat eu eticheta la POZITIV 20 , am observat ca scrie ca e sensibil doar la UV, Asa este? daca este asa vreau sa folosesc un NEON de 18W ROSU pe post de lumina, sa vad ce fac dar fara sa afectez lucrarea.(gen cum se foloseste in camera de developat filme) Este o idee buna? Am acest neon, defapt am mai multe culori, printre care si UV si de mai multe marimi. Pentru expunere vreau sa folosesc neoane UV de 4W, vreo 4 bucati sau chiar 8, dar nu stiu sigur daca sunt prea multe sau nu.Detin tot ce e necesar pentru a face asta, dar nu vreau sa ma arunc cu capul in gard din prima fara sa stiu ca gardul este firav sau solid.Numai bine.

Link spre comentariu

Mam apucat si eu de asa zisele PCB-uri create cu ajutorul metodei foto.Inca sunt in dubi cu cateva ideii, asa ca cer ajutorul vostru.Vreau sa fac o camera de lucru pentru a crea PCB cu metoda foto (am acea camera), insa in camera respectiva nu am geam, fereastra sau alta sursa de lumina externa, deci cu becul stins, intuneric bezna. Si dupa ce am cercetat eu eticheta la POZITIV 20 , am observat ca scrie ca e sensibil doar la UV, Asa este? daca este asa vreau sa folosesc un NEON de 18W ROSU pe post de lumina, sa vad ce fac dar fara sa afectez lucrarea.(gen cum se foloseste in camera de developat filme) Este o idee buna? Am acest neon, defapt am mai multe culori, printre care si UV si de mai multe marimi. Pentru expunere vreau sa folosesc neoane UV de 4W, vreo 4 bucati sau chiar 8, dar nu stiu sigur daca sunt prea multe sau nu.Detin tot ce e necesar pentru a face asta, dar nu vreau sa ma arunc cu capul in gard din prima fara sa stiu ca gardul este firav sau solid.Numai bine.

Eu iti recomand led-uri albeNu emit UV si nici nu iti scoti ochii pe (semi)intunericEu lucrez in atelier cu led-uri albe si nu am treaba.
Link spre comentariu

Am leduri albe, dar "reci" e ok? Normal ledurile nu emit in spectrul 400nm-900nm?

Nu iti ramane altceva de facut decat sa faci un test pe o bucatica de cablaj.O sensibilizezi, o lasi sa stea 10-15 min si apoi developezi.Ca si idee, eu am doua led-uri de 10 W orientate spre tavan.Inainte aveam un metru de banda cu led-uri orientata spre un perete.In acest fel, lumina este difuza si poti lucra bine.Cu lacul pentru solder mask la fel procedez, tot la lumina led-urilor mai ales ca la soldermask ai nevoie de lumina.
Link spre comentariu

O sa fac teste cu ledurile. Actual am si spoturi cu leduri de 1W, in total 4W pe spot, as putea sa folosesc 2 sa vad ce rezolv. Am uitat ca am si lanterna cu led-uri albe si o pot conecta la incarcator si o pot folosi.Foarte buna idee miai dat.Mersi. :da

Link spre comentariu

Buna..! :101 O intrebare :jytuiyu :Cand mi-am facut primul meu pcb prin metoda pnp" nu am putut sterge tonerul cu acetona!Ce solutie imi recomandati sa folosesc pentru curatarea tonerului de pe placa?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări