Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Nu stiu ,se prea poate sa contina si soda caustica dar e optimizata pt acest scop ;oricum ,e sub forma de granule si nu fulgi iar dizolvarea se face in apa calda .

Link spre comentariu

pe pliculetul de Seno scrie NaOH-frei (nu contine soda caustica). Cu siguramta merge folosita soda ca revelator dar proportiile trebuiesc bine stabilite.poate are cineva o "reteta" de SENO-4007 si ce fel de soda a folosit (fulgi / pulbere / pentru defundat conducte)

Link spre comentariu

SENO 4007 nu e tot soda caustica, ce formula are?

mishu_g folosesti spray pozitiv?

Nu, nu mai folosesc spray pozitiv, acum prefer folia fotonegativ.

Mi se pare mai usor de folosit (pana te prinzi cum se aplica pe cablaj cobori cam multi sfinti dar dupa aceea e ok)

ceva asemanator cu asta http://www.mgchemicals.com/tech-support/instructional-guides/dry-film-resist-416dfr-instructions/

doar ca eu sar peste secventa cu laminatorul pentru ca am constatat ca filmul se incalzeste suficient cand este expus la uv pentru a adera obraznic de tare la pcb

Ma gandeam la un moment dat sa fac un tutorial pentru ca am senzatia ca in Romania nu se prea foloseste acest procedeu dar nu stiu daca sunt persoane interesate.

Mihai

Link spre comentariu

Cu folia negativa am facut si eu dar nu am fost multumit de rezultat,probabil din cauza aplicarii ei cu fierul de calcat :nas:

Daca aplici folia fara sa o mai incalzesti nu se ridica la developare?

Developatul cu ce il faci, cu soda calcinata (carbonat de sodium Na2CO3) cam ce dozaj si in cata apa ?

Filmul folosit de mine este DUPONT http://www2.dupont.com/Imaging_Material ... series.pdf

Link spre comentariu

...Ma gandeam la un moment dat sa fac un tutorial pentru ca am senzatia ca in Romania nu se prea foloseste acest procedeu dar nu stiu daca sunt persoane interesate.Mihai

Persoane interesate ar fi. Dar de unde din Romania, se pot achizitiona, atat folia pentru trasee cat si folia pentru soldermask. :da
Link spre comentariu
Aceasta este folia negativa folosita la cablaje?

Ma gandeam la un moment dat sa fac un tutorial pentru ca am senzatia ca in Romania nu se prea foloseste acest procedeu dar nu stiu daca sunt persoane interesate.Mihai

Ar fi minunat un tutorial.....
Link spre comentariu

...Ma gandeam la un moment dat sa fac un tutorial pentru ca am senzatia ca in Romania nu se prea foloseste acest procedeu dar nu stiu daca sunt persoane interesate.Mihai

Persoane interesate ar fi. Dar de unde din Romania, se pot achizitiona, atat folia pentru trasee cat si folia pentru soldermask. :da
Pentru soldermask, nu folosesc folie pt ca desi aspectul este foarte reusit pretul este cam mare ... pentru solder mask folosesc lac UV luat de pe unde apuc (e-bay de obicei) La un moment dat am vazut si pe la noi pe forum ca avea cineva la vanzare.Mai am ceva cablaje de facut si daca am timp ma straduiesc sa fac un tutorial.
Link spre comentariu

Cu lacul UV ala verde de pe ebay e ceva mai greu de lucrat.. eu diluasem in alcool tehnic doua serinci de alea , si aplicam prin pulverizare pe suprafete , dar nu iese neted , iese uniform , cat de cat.. vascozitatea la care e el in serinci banuiesc ca e perffecta pentru aplicarea serigrafica , adica pe un plan cu o racleta , in asa fel incat sa raman cat mai omogena pelicula. dar dupa aia exista problema aplicarii filmului peste lac , acesta se va lipi de el si vor iesi si bule de aer.. era de vanzare lac gata preparat verede pentru intarire la UV dar in spray-uri , si mi se pare ca era tot marca Bungard. cel mai de calitate soldermask este cel aplicat prin serigrafie , sau cel aplicat ca folie si activat pe urma de lumina UV. Maxente zicea sa postez un link , dar nu o pot face deoarece se considera reclama. eu am sunat la unele firme de pe-acilea din tara , care sunt distribuitori directi Bungard si e vorba ca folia de soldermask verde e la rola de 25m lungime si 30,5 cm latime. problema este ca e destul de scumpa, si ajunge undeva la 200E o rola. calculasem eu cum ca ar fi rentabil un group buy , deoarece dintr-o rola din asta ies vreo 90 de folii A4 ,iar un pret de aproximativ 2E nu cred ca e prea mult pentru o asemenea folie. problema e ca trebuie aplicata cu laminor cald.

Link spre comentariu

Cu lacul UV ala verde de pe ebay e ceva mai greu de lucrat.. eu diluasem in alcool tehnic doua serinci de alea , si aplicam prin pulverizare pe suprafete , dar nu iese neted , iese uniform , cat de cat.. vascozitatea la care e el in serinci banuiesc ca e perffecta pentru aplicarea serigrafica , adica pe un plan cu o racleta , in asa fel incat sa raman cat mai omogena pelicula. dar dupa aia exista problema aplicarii filmului peste lac , acesta se va lipi de el si vor iesi si bule de aer.. era de vanzare lac gata preparat verede pentru intarire la UV dar in spray-uri , si mi se pare ca era tot marca Bungard. cel mai de calitate soldermask este cel aplicat prin serigrafie , sau cel aplicat ca folie si activat pe urma de lumina UV. Maxente zicea sa postez un link , dar nu o pot face deoarece se considera reclama. eu am sunat la unele firme de pe-acilea din tara , care sunt distribuitori directi Bungard si e vorba ca folia de soldermask verde e la rola de 25m lungime si 30,5 cm latime. problema este ca e destul de scumpa, si ajunge undeva la 200E o rola. calculasem eu cum ca ar fi rentabil un group buy , deoarece dintr-o rola din asta ies vreo 90 de folii A4 ,iar un pret de aproximativ 2E nu cred ca e prea mult pentru o asemenea folie. problema e ca trebuie aplicata cu laminor cald.

Pe lacul pt soldermask scrie clar "NU SE DILUEAZA" !!!Daca ai rabdare poti sa il aplici foarte frumos cu o racleta si apoi ai doua variante:1. il lasi sa se usuce la intuneric si fara praf cam 8-10 ore dupa care pui filmul si il expui (aici ai sanse foarte mari ca un fir de praf obraznic sa se lipeasca de lac !!!!) procedeul este ... zic eu cel mai bun2. Aplici un strat subtire de lac si pe folie si apoi pui folia peste cablajul lacuit cu recleta; apoi cu un rulou procurat de ex dintr-un cilindru presor de fax, imprimanta matriceala etc netezesti folia peste cablaj -> rezulta unsandwich cablaj - soldermask lac - folie relativ uniform3. expunere4. spalare surplus lac5. ... in functie de rezultat :da sau :jytuiyu
Link spre comentariu

am incercat si metoda uscarii in timp la intuneric si a mers dar rezultatele nu sunt calitativ satisfacatoare ; am incercat si metoda aplicarii direct pe film si pe urma pe cablaj dar orice scule de presat as avea nu iese stratul uniform si ezista pericolul "prinderii" bulelor de aer ..

Link spre comentariu

am incercat si metoda uscarii in timp la intuneric si a mers dar rezultatele nu sunt calitativ satisfacatoare ; am incercat si metoda aplicarii direct pe film si pe urma pe cablaj dar orice scule de presat as avea nu iese stratul uniform si ezista pericolul "prinderii" bulelor de aer ..

Da, este adevarat ca obtinerea unui strat de soldermask foarte uniform este destul de dificila insa costurile sunt mult mmai mici fata de metoda cu folie.Eu am reusit sa scap de bulele de aer fara probleme prin aplicarea progresiva a filmului cu ajutorul ruloului.Daca am rabdare suficienta pentru a lasa lacul la uscat problema bulelor dispare.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări