Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Eu chiar nu inteleg de ce tot incercati atatea variante. Folia de retroproiector mi se pare cea mai ok chestie. E transparenta, vezi perfect cum o asezi, nu lasa reziduuri pe placa dupa ce o dezlipesti......................................

Pe mine nu ma multumit prea tare "folia" pentru imprimante laser (folie retroproiector) intodeauna sa cutat si la suprafete mari se stringe micsorind "cablajul" de acea ramin inca la metoda foto, as vrea sa incerc si eu acest "ORACAL" insa se pare ca momentan nu e disponibil in cantitati mici poate daca punem mina de la mina si cumparam un sul.....
Link spre comentariu

Am incercat si eu folia de retroproiector, se tranfera mai bine tonerul, dar cu mici intreruperi, tot mai trebuie retusat cu merkerul, pana la urma o sa incerc metoda foto, care da cele mai bune rezultate.

Link spre comentariu

Nu toti au acces la folie si apoi e scumpa :rade: ,oracal 651 e mai ieftin (~4euro/mp) da' cat iese dintr-un mp !Oricum ,se cauta calea spre realizarea cablajelor cat mai ieftin (eventual sa vina cineva sa te plateasca sau si numai curentul ...) . Cu cat ai cumparat topul de folii ? Banuiesc ca iese mai mult de un leu pe bucata.

Eu am la munca, dar pe net am gasit preturi variind intre 39 lei si 78 lei topul de 100 buc, A4, pentru laser. Zic eu destul de ieftin. Asta daca ai acces la laser. Daca nu, xerox.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Am incercat si eu folia de retroproiector, se tranfera mai bine tonerul, dar cu mici intreruperi, tot mai trebuie retusat cu merkerul, pana la urma o sa incerc metoda foto, care da cele mai bune rezultate.

Pt foto ,masca cea mai ok e cea tiparita negru din culori . Stratul de toner e mai grosut pt ca sant 4 straturi subtiri suprapuse -3 culori (C,M,Y) culori si negru . Daca printezi negru ,acasa pe ceva imprimanta domestica ,printeaza de cablajul de 2 ori si suprapune desenele exact(la lumina .Fixarea in aceasta pozitie se face cu superglue .
Link spre comentariu

Pt foto ,masca cea mai ok e cea tiparita negru din culori . Stratul de toner e mai grosut pt ca sant 4 straturi subtiri suprapuse -3 culori (C,M,Y) culori si negru . Daca printezi negru ,acasa pe ceva imprimanta domestica ,printeaza de cablajul de 2 ori si suprapune desenele exact(la lumina .Fixarea in aceasta pozitie se face cu superglue .
Nu am nicio problema cu "imprimatul", indiferent de metoda, mai ales foto, "problema" am cu suportul, folie transparenta de retroproiector, se "scalimbeaza" la calcare si chiar si la imprimare chiar daca abea perceptibil in asa fel incit nu sint multumit de rezultat si de acea prefer inca metoda foto pe care de altfel o aplic cu succes dar datorita costurilor parca as trece la metoda prin transfer dar numai daca si cind o deveni accesibil acel "ORACAL" care promite......
Link spre comentariu

Pana la urma hartia aia cerata ce seamana cu fosta hartie de calc sau cum ii zicea aleia de se folosea la proiectare mai demult e hartia de retroproiector?E semitransparenta,semana la textura cam cu aia de foloseste nevasta-mea la prajituri,folie de copt ii zice,doar ca e alburie.

Link spre comentariu

hartia de calc seamna cu foaia termorezistenta de copt (doar ca e mai alba), foaia de retroproiector este transparenta si din plastic, hartia cerata este suportul pentru autocolante sau abtibilduri.

Link spre comentariu

Mie cel mai bine mi-a iesit cu suportul de la autocolanta,doar ca tiparesti de 10 ori pana iese bine o data :sparge:

Asta pentru ca este prea lucioasa hartia suport de autocolant.

O varianta folosita de mine, dat cu smirghel fin (parca de 600 sau 800) usor peste hartie, partea lucioasa, inainte sa imprimi.

De iesit iese bine cu hartia suport de autocolant, treaba este sa nu se miste cand calci si imprimarea din prima pe ea, fara "defecte".

Dupa calcarea cablajului, incearca sa pui cablajul cu tot cu hartie, in frigider/congelator 5-10 min. :da

...

parca as trece la metoda prin transfer dar numai daca si cind o deveni accesibil acel "ORACAL" care promite......

Am reusit totusi sa procur Oracal 651, o bucata(40cmx1m) pentru test , de la un prieten, ramane sa testez sa vad rezultatul.

post-17385-139829601397_thumb.jpg

post-17385-139829601402_thumb.jpg

post-17385-139829601421_thumb.jpg

post-17385-139829601431_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am mai incercat si eu sa mai fac un cablaj folosind folia de pe spatele autocolantului, rezultatul fiind la fel ca pana acum, slab.Tonerul sare de pe coala... apoi cand se despride 50% ramane pe coala 50% pe placa, traseele fiind si ele cam subtiri. :speriat

Link spre comentariu

Am mai incercat si eu sa mai fac un cablaj folosind folia de pe spatele autocolantului, rezultatul fiind la fel ca pana acum, slab.Tonerul sare de pe coala... apoi cand se despride 50% ramane pe coala 50% pe placa, traseele fiind si ele cam subtiri. :speriat

Dupa ce imprimi cablajul pe hartia suport de autocolant, trebuie manevrata cu putina atentie, tonerul intradevar "sare" destul de repede dupa ea.Daca nu reusesti tot transferul tonerului, probabil calci prea putin, nu incalzesti uniform suprafata sau nu este degresat suficient de bine cablajul iar tonerul nu se lipeste .
Link spre comentariu

Cred ca la calcat este problema, acum am calcat mai putin, tonerul nu s-a transferat tot si nici pe placa nu s-a fixat bine sare imediat. Pana acum mi-a iesit bine cu hartia cretata, s-a transferat perfect traseele fiind mai groase dacat acestea care vreau sa le fac acum.

Posted Image

Cred ca o sa mai ingros traseele si o sa revin la hartia cretata, cu care am avut rezultate bune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări