Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Pentru ce optati la corodarea PCB'urilor:Clorura ferica sau Persulfat de amoniu?

Ce avem la indemana... :d Citeste pe net diferentele intre ele si compara si preturile si o sa ajungi la o concluzie destul de generala: Persulfatul: bun, transparent, pentru cei care nu vor sa se murdareasca si pentru cei care au bani; Acid: Nici mama nu face rost de el si e periculos, Clorura ferica: scarboasa, pateaza, este cam toxica, dar e cea mai ieftina.
Link spre comentariu

eu am incercat metoda imprimarii pe foi obisnuite nu a mers,pe foi de calc nu a mers ,pe folii de retroproiector nu a mers,am gasit o foaie de hartie veche prin casa(de vreo 20ani)si a mers.am sa incerc sa gasesc semireglabilul care spune baloq sa vad ce iese,adica daca o avea semireglabil ca e o imprimanta noua

Link spre comentariu

Am luat persulfat de sodiu, dar are o mica problema: trebuie incalzit daca nu vrei sa mori de batranete langa el asteptand sa-si faca treaba. Asa ca e nevoie sa-i fac o mica instalatie de corodare, cu un incalzitor de acvariu si poate chiar cu un aparat de facut bule prin apa (tot de acvariu).

Link spre comentariu

cand eram mai mic faceam corodarea prin electroliza in solutie de piatra vanata,iar vopsirea o faceam cu oja.acum nu stiu persulfatul de sodiu o fi tot una cu piatra vanata(am stat prost la chimie).lipeam un fir de placa cablaj iar celalalt fir la o sita din alama ,le bagam pe amandoua intr-un vas si alimentam la 9-12v.se intampla de multe ori ca si firul de cupru care era lipit pe cablaj se coroda inaintea circuitului.

Link spre comentariu

Ieri am facut pt prima data cablaj la imprimanta.Am tras desenul pe doua tipuri de hartie: una pe o coala cerata pe care erau lipite etichete si alta pe un carton lucios. Imprimanta setata pe maxim de contrast si calitate.Am ajuns acasa si am inceput cu hartia cerata. Dupa ce am calcat-o cu fierul de calcat vreo 2 min am desprins-o si surpriza! S-a transferat tot tonerul de pe hartie pe cablaj dar fiind depus in cantitate mare (sau s-a topit ceara -nu stiu) tonerul s-a imprastiat pe cablaj. Am curatat placuta si am incercat acum cu cartonul lucios. Calitate profesionala!!! A ramas toner pe hartie, dar s-a imprimat si pe cablaj!Apoi am corodat cu clorura. Super cablajul! Au iesit toate detaliile.Imprimanta HP1000 fara sa umblu la ea, cartusul reincarcat de cateva ori!Acum am sa incerc iar cu hartie cerata, dar setez imprimanta cu mai putin toner...

Link spre comentariu
Vizitator pcristi

eu folosesc hartie pentru xerox de 80g/mp pe care tiparesc cablajul cu ajutorul unei imprimante laser canon, toner incarcat de n ori si vreau sa-ti spun ca ies niste cablaje extra. singura problema e ca dupa ce presez hartia pe placa de cupru cu fierul de calcat, trebuie sa las in apa cca 1 ora tot ansamblul pentru a se inmuia hartia. cablajele astfel obtinute si corodate cu clorura ferica au un aspect super si sunt de o calitate foarte buna.

Link spre comentariu

la mine cum am spus nu merge pe un samsug ml-1520.am desfacut-o sa vad semireglabilul de care spune baloq.are 4 semireglabili ,care sunt denumiti pe placa prescurtat sau initiale..urmatoarele: 1.MHV 2.THV 3.DEV 4.INDEX CINE A MAI REPARAT IMPRIMANTE SAU A FACUT SERVICE ce inseamna prescurtarile respective? care este cel ce regleaza cantitatea de toner depusa? ca nu as vrea sa o dau peste cap ,numai ce am platit prima rata. multumesc anticipat

Link spre comentariu

Se mai pot folosi folii de transfer pentru textile, pentru imprimat petricouri sau sepci. Singura diferenta este la timpul de incalzire, folia areun strat de plastic care se depune peste toner si se rigidizeaza peste eldaca se tine fierul de calcat prea mult.Dar cu putina grija se poate exfoliafolia de plastic dupa ce se raceste cablajul.

Link spre comentariu

am gasit semireglabilul,am dat la max tonerul,dar tot nu reusesc sa imprim decat in proportie de~50-60%.care sa fie cauza?la mine cuptorul incalzeste la 180grade.este oare prea mult,poate trebuie o temperatura mai mica.are cineva ideee despre aceasta temperatura

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Adriann

Se mai pot folosi folii de transfer pentru textile, pentru imprimat petricouri sau sepci. Singura diferenta este la timpul de incalzire, folia areun strat de plastic care se depune peste toner si se rigidizeaza peste eldaca se tine fierul de calcat prea mult.Dar cu putina grija se poate exfoliafolia de plastic dupa ce se raceste cablajul.

Pina acum am gasit o singura hirtie care functioneaza ireprosabil.http://www.hi-end.ro/discutii/viewtopic.php?t=8639Adrian
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări