Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Dupa parerea voastra care metoda ar fi mai avantajoasa si calitativa in acelasi timp?1.O imprimanta Inkjet mai de calitatea pentru cablaje foto2.O imprimanta laser pentru cablaje foto...3.o imprimanta Epson pentru cablaje fara fotorezist..care sa imprime direct pe cablaj..

Link spre comentariu

Dupa parerea voastra care metoda ar fi mai avantajoasa si calitativa in acelasi timp?1.O imprimanta Inkjet mai de calitatea pentru cablaje foto2.O imprimanta laser pentru cablaje foto...3.o imprimanta Epson pentru cablaje fara fotorezist..care sa imprime direct pe cablaj..

Eu am cumparat luna trecuta de la o firma imprimanta HP laserjet2300 si cu hirtia mentionata ies foarte bine,si cu cablaje normale,fara fotorezist.
Link spre comentariu

Am si eu doua probleme si apelez la cei avizati daca ma pot descurca.Eu folosesc Express PCB un softulet destul de simplu dar cu care m-am obisnuit.Intrebare: Cum pot extrage fisierele Gerber dintr-un proiect editat cu Express PCB.Si a doua intrebare, nu reusesc sa printez in mirror fata cand lucrez un cablaj dublu placat.Ar trebui sa o faca softul automat pentru planul de fata. Toate cele bune,Mircea.

Link spre comentariu

Nu ma simt obligat sa raspund,si eu am invatat de la alti si din propriile incercari.Acum de vreo luna mi-am cumparat si eu imprimanta pentru cablaje.Eu am facut un cablaj dublu strat in felul urmator prin transfer toner:-o suprafata am printat nomal-a doua suprafata in miror(la tiparire trebuie sa fie functia miror)-dupa transpunerea unei suprafete am luat doua repere,adica,in diagonala am dat doua gauri unde urmeaza sa fie componente si sa coincida cu cea de a doua suprafata.Pentru fisare am folosit doua ace de gamalie pina a inceput sa se prinda tonerul.Sper sa fiu destul de explicit.Spor la munca.

Link spre comentariu

Intrebare: Cum pot extrage fisierele Gerber dintr-un proiect editat cu Express PCB.

Se poate incerca in felul urmator:

- se face din Express PCB - Export DXF mechanical drawing...

- apoi cu programul LinkCAD se poate face conversia din .dxf in gerber

Si a doua intrebare, nu reusesc sa printez in mirror fata cand lucrez un cablaj dublu placat.

Ar trebui sa o faca softul automat pentru planul de fata.

Din cate stiu eu, Express PCB "nu stie" sa printeze mirror.

Asta se poate rezolva printand intr-un fisier pdf (folosind pdf995, de exemplu - cu acesta se poate seta printarea fisierului mirror)

Eu am facut un cablaj dublu strat in felul urmator prin transfer toner:

-o suprafata am printat nomal

-a doua suprafata in miror(la tiparire trebuie sa fie functia miror)

-dupa transpunerea unei suprafete am luat doua repere,adica,in diagonala am dat doua gauri unde urmeaza sa fie componente si sa coincida cu cea de a doua suprafata.Pentru fixare am folosit doua ace de gamalie pina a inceput sa se prinda tonerul.Sper sa fiu destul de explicit.

Eu procedez in felul urmator la dublu placat:

- pun cele doua fete printate (bineinteles una normal, cealalta mirror) "fata in fata" - aliniate perfect in lumina, le lipesc cu scoci, apoi introduc cablajul pregatit (lustruit, curatat, etc...) intre ele, exact ca intr-un plic, dupa care procedez la "calcat" pe rand cele doua fete. Cu putina atentie, ies perfect aliniate cele doua fete.

Link spre comentariu

Am si eu doua probleme si apelez la cei avizati daca ma pot descurca.Eu folosesc Express PCB un softulet destul de simplu dar cu care m-am obisnuit.Intrebare: Cum pot extrage fisierele Gerber dintr-un proiect editat cu Express PCB.Si a doua intrebare, nu reusesc sa printez in mirror fata cand lucrez un cablaj dublu placat.Ar trebui sa o faca softul automat pentru planul de fata. Toate cele bune,Mircea.

Daca nu ma insel... trebuie sa selectezi cablajul desenat si apasat undeva sus unde sunt 2 iconite una cu 2 sageti su o dunga rosie si celalanta cu 2 sageti cu dunga verde.... aia rosie e normal si cea verde este miror..... nu mai stiu exact ca nu mai folosesc demult programul asta dar parca asa imi amintesc....
Link spre comentariu

Vreau sa fac un cablaj prin metoda foto...am imprimanta inkjet lexmark, am incercat sa printez pe folie transparenta de retroproiector..dar nu s-a "agatat" prea bine de ea, nu am gasit folie inkjet doar laser...probabil deacea..si nici nu pot pune doua una peste alta, deoarece sa spun doar 20-30% este acoperita folia de cerneala, ar trebui sa pun multe ca sa se acopere total...si am imprimat pe o foaie de calc..este cu mult mai bine...problema a mai ramas sursa de lumina...am vazut undeva ca merge si cu bec mat...dar cum nu am gasit (cica nu se mai fabrica) am spoturi de 40W..daca as pune doua ar functiona?...spoturile arata ce cel de mai jos...si tinand cont ca ar posibil sa pun doua folii pentru opacitate mai mare...cam ce timp ar trebui pentru expunere?

Si apropo de "sticla" care se pune peste folie pentru a tine-o lipita de cablaj..ce e mai bun sticla sau plexicul?

Multumesc.

Posted Image

Link spre comentariu

Pune-te in locul unui bucatar ,caruia i s-a terminat sarea...mancarea nesarata nu are gust asa ca trebuie sa puna ceva- zahar,ca de ala are.Expune cu un begc economic,alb rece. Filmul poti sa-l faci la un copycenter ,dar merge si in calc.Cablaj cu fotorezist,pt rezultate optime.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări