Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Tonerul se poate „îngroșa” prin diluare parțială. Se tamponează print-ul cu un diluant (unul banal, cum e cel folosit pentru vopsele pe bază de ulei) și ce se pierde din rezoluție (prea puțin) se cîștigă prin uniformizarea particulelor de toner. De asemeni, e utilă listarea pe calc și nu pe folie, pe calc se „lipește” mult mai bine tonerul.

Link spre comentariu
Vizitator Andry

Salutări,Şi mare aţenţie domnilor să nu o luaţi razna precum am făcut eu astăzi ( deşi vineri totul a decurs perfect ) : nu încălziţi soluţia SENO 4007 că vă developează până şi cele mai bine expuse cablaje.Din prostia-mi am pierdut aproape 3 ore şi am transformat o gramadă de cablaj cu fotorezist în cablaj simplu stratificat ( nu-i pierdere, s-o găsi ce să fac cu el prin metoda PNP ).Obişnuit fiind de la soluţia de corodare cu încălzeala, am aplicat-o şi developatorului. Prostie, mare prostie.

Link spre comentariu

Stiti un link care explica/arata cum sa folosesti o impriamnta laser pe post de laminator? Am o imprimanta laser mai mare(lexmark) si as putea folosii partea de coacere pe post de laminator. Pot regla distanta intre role si pot incazii rolele/una dintr-e role. cu un calogen legat la 220V. Aici as putea folosii un trica si comanda acestuia cu un optotriac si un microcontroller cu algoritm de pid. Nu as vrea sa mai investesc intr-un laminator pentru asta.Am gasit cateva rezulate promitatoare pentru asa ceva.In acelas timp mai fac si o cutie cu expunere cu led-uri, inspiratia din topicul atare.

Link spre comentariu

Am cautat destul pe google si pe alte forumuri. Dar lasa, asa o glumita mai trebuie ca ulterior spui ca nu ai facut nimic in acea zi.Nu m-as fi asteptat de la oamenii de aici...Daca nu ai de zis nimic constructiv, nu zi nimica.

Link spre comentariu

Şi mare aţenţie domnilor să nu o luaţi razna precum am făcut eu astăzi ( deşi vineri totul a decurs perfect ) : nu încălziţi soluţia SENO 4007 că vă developează până şi cele mai bine expuse cablaje.

Sa lamurim: eu am incalzit moderat solutia Seno 4007 si nu am avut probleme. Deci, ce ati facut? Ati incalzit-o la temperatura prea mare, sau ce?
Link spre comentariu
Vizitator Andry

Dacă moderat înseamnă până la 35°C atunci înţeleg, eu am obiceiul de a le duce binişor peste 50°C, de aceea am avut probleme.Şi încă una, pentru cei care printează la xerox-ul de lângă casă : rugaţi-o pe tanti să seteze ca suport pentru imprimare standardul A4 şi nu "Letter", m-am trezit azi că nu-mi pică pinii lui PCM2704 pe pad-uri . La desenele mai mari nu am avut probleme până acum, dar la această dimensiune dă cu virgulă.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Daca citesti cu atentie,producatorul mentioneaza ca peste 50C e de belea.Tanti de mult nu mai seteaza nimic,eu dau A4 si trimit pe net fisierul,ma duc dupa coala imprimata.@shebuE un forum public,fiecare-si da cu parerea...acu ca te simti adresant e alceva;ce e sigur ca nu poti impune cerinta personala (pe ciobaneste zis:porunca).

Link spre comentariu

Am cautat destul pe google si pe alte forumuri.

Dar lasa, asa o glumita mai trebuie ca ulterior spui ca nu ai facut nimic in acea zi.

Nu m-as fi asteptat de la oamenii de aici...

Daca nu ai de zis nimic constructiv, nu zi nimica.

O glumita, o glumita, dar daca tu nu ai cautat pe forum, s-a mai discutat despre asta cu siguranta.

Am facut gluma cu referire la ce apare cand dai click pe link-ul postat de userul @ratza, adica asta din poza:

post-17385-139829371202_thumb.jpg

Link spre comentariu

Stiti un link care explica/arata cum sa folosesti o impriamnta laser pe post de laminator? Am o imprimanta laser mai mare(lexmark) si as putea folosii partea de coacere pe post de laminator. Pot regla distanta intre role si pot incazii rolele/una dintr-e role. cu un calogen legat la 220V. Aici as putea folosii un trica si comanda acestuia cu un optotriac si un microcontroller cu algoritm de pid. Nu as vrea sa mai investesc intr-un laminator pentru asta.Am gasit cateva rezulate promitatoare pentru asa ceva.In acelas timp mai fac si o cutie cu expunere cu led-uri, inspiratia din topicul atare.

Vezi ceva si pe aici: viewtopic.php?f=37&t=70898
Link spre comentariu
Vizitator Andry

Daca citesti cu atentie,producatorul mentioneaza ca peste 50C e de belea.Tanti de mult nu mai seteaza nimic,eu dau A4 si trimit pe net fisierul,ma duc dupa coala imprimata.@shebuE un forum public,fiecare-si da cu parerea...acu ca te simti adresant e alceva;ce e sigur ca nu poti impune cerinta personala (pe ciobaneste zis:porunca).

Nu-i vorba că am aruncat instrucţiunile de folosire fără să le citesc, după cum spuneam prima oară când am folosit soluţia de developare ( acum 4 zile ) am folosit-o la temperatura camerei şi toate au mers strună, acum din grabă am băgat-o şi p-asta la înaintare pe aragaz şi-am pierdut o groază de timp. Nu am încălzit-o pentru a grăbi procesul, la o temperatură de 23-25°C se developează în aproximativ 30 secunde.Unde 'dai A4' şi cum trimiţi fişierul ? Ori că mergi cu el pe stick usb, ori că-l trimiţi pe mail ( banuiesc că nu-l trimiţi direct către imprimat, ca la o imprimantă shared ), dacă dânsa îl deschide cu Adobe Reader ( în cazul unui .PDF ) şi nu are setările corespunzătoare pentru a imprima, îţi imprima ca şi cum foaia suport ar avea 279.4mm * 21.59mm ( format Letter ), în loc de 296.9mm * 210mm ( dimensiunea unui A4 ). Iese un desen mai mic, cel puţin în cazul meu unul dintre cei 14 pini a unui SSOP28 rămânea fără pad.Repet, nu contează cum îl trimiţi tu, dacă dânsa îl imprimă cu alte setări ale imprimantei.
Link spre comentariu

Multumesc celor care au incercat sa imi raspunda.

Am gasit la imprimanta mea o optiune "simuleaza dublu pasaj" pe care am activat-o (imprimanta laser), de asemenea am selectionat "film" la tipul de hartie (cineva spunea ca printeaza cu viteza mai redusa asa -nu se pare), am observat o imbunatatire mai ales ca am eliminat planul de masa si am lasat doar traseele. Evident nu este solutia ideala dar deocamdata merge. Am imprimat pe o foaie care este se pare si pentru inkjet si pentru laser. Mai nou am gasit intr-un supermarket si folii de calc mult mai ieftine decat cele speciale pe care le-am cumparat eu. O sa incerc in curand sa repet experientele.

In ceea ce priveste incalzirea solutiilor am si eu o experienta amuzanta in sensul ca am incalzit clorura ferica in alt vas decat in cel de corodare. Dupa incalzirea la vreo 60° am turnat clorura calda in recipientul din plexiglas lipit cu epoxi (construit de mine). Acesta a crapat pe la imbinari, datorita dilatarii inegale si 2 litri de clorura au ajuns pe jos. Nu am reusit nici cu acid fluorhidric sa scot petele de clorura.

In final am cumparat o cuva de corodare de la Velleman, care a costat circa 130euro, pe care insa nu v-o recomand, este mai simplu de construit in casa. Mi-au dat un banal incalzitor de acvariu, maxim 32grade si o pompa de acvariu. Pentru banii astia ma asteptam la ceva mai profesional.

Exemplu:

( http://www.ronex.ee/index.php?product_i ... up_id=1471 )

Link spre comentariu
Vizitator Andry

Mai nou am gasit intr-un supermarket si folii de calc mult mai ieftine decat cele speciale pe care le-am cumparat eu. O sa incerc in curand sa repet experientele.

Am încercat astăzi cu foaie de calc cumpărată 'din cartier', am luat 5 foi pentru probe, 40 de bani coala A4. Am imprimat la setări standard cu o mulţifuncţională ink-jet Canon Pixma MP150 ( lowest end possible ), predecesoarea acesteia. La alte setări pentru tipul de hârtie sau calitate ieşea mai şters desenul. Am lăsat pagina pe birou aproximativ jumătate de oră ca să se usuce cerneala, după care am suprapus două desene şi am expus cablajul ( FR4 pozitiv de la Adela, distanţa între leduri şi placă ~ 35mm, LEDurile cu 140° dispersie - exact cablajul lui ElectroBob, între placă şi leduri un geam de vreo 3 mm grosime, nu e din acela cu ioni de fier într-ânsul, de are culoarea verde dacă-l priveşti dinspre cant ). Am vrut să-l las expus 6 minute dar prin minunata-mi uitare ( memorie de furnică, nu de elefant ) l-am scos dupa 16 minute de expunere. Developat 30 secunde, a ieşit perfect. După developare a urmat corodarea în persulfat de sodiu ( B327 ) şi stanarea circuitului ( nu apare în poză ).

Circuitul este pentru o placă de sunet prin USB cu DAC-ul PCM2704, deci în centru o capsulă SSOP28.( cablaj realizat de ratza, modificat de subsemnatul pentru a acomoda THD-urile ce le aveam pe acasă ).

Acum pe cai, sper să-mi iasă din prima lipirea PCM-ului!

post-30226-139829371615_thumb.jpg

post-30226-139829371626_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări