Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Baieti, am gasit reteta ptr argintat cablajele. Iata despre ce este vorba:

Se amesteca urmatoarele componente fin mojarate:

- azotat de argint, 3g

- carbonat de calciu, 6.5g

- tartat dublu de sodiu si potasiu, 6g

- clorura de sodiu, 3.5g

Suprafata de argintat se curata foarte bine, se spala cu detergent si apoi cu alcool. Ptr reusita argintarii este nevoie de o suprafata perfect curata. Praful rezultat din amestecul substantelor se aplica cu o cirpa din bumbac curata si usor umezita. Se freaca cu cirpa suprafata care trebuie argintata si imediat trebuie sa se observe depunerea argintului. Dupa ce toata suprafata este argintata, circuitul se spala cu multa apa si apoi se usuca.

Reteta de aici este preluata din revista Radiocomunicatii si radioamatorism, pagina 8 si a fost descrisa de YO7TE.

Azi am dat un telefon la firma Laborex ( http://www.laborexro.ro/ ) si m-am interesat daca vind azotat de argint persoanelor fizice si pretul. Raspunsul a fost pozitiv, accepta si plata ramburs, numai ca pretul este de 33Eu/100g. Foarte scump dar si 100g este o cantitate destul de mare. De unde facem rost de azotat de argint ??? :shock:

OK, am preparat amestecul si da rezultate foarte bune; PROBLEMA este ca din oarece cauze, substantele reactioneaza intre ele si in amestec au inceput sa apara coloratii cafenii pina la negru(tinut in punga cu "clips" (punga din aceea ce se autoinchide-are un "mos-baba" pe deschidere))

Ar trebui cumva uscat amestecul?

Link spre comentariu

Gaseste si tu o cutie de plastic in care sa pui amestecul. Ceva gen NIVEA, se inchide bine si are si filet. Fereste-l de lumina si umezeala. Lumina descompune azotatul de argint. Iar umezeala afecteaza la granulatie. Amestecul s-a mai inchis la culoare si la mine dupa un timp dar nu a afectat rezultul. Unde ai gasit azotat de argint ?

Link spre comentariu

.. la mine este in punga cu clips de inchidere, cum am zis;am scuturat punga sa fie pulbere doar pe fundul ei, apoi am rulat-o sa nu prinda aer, am inchis-o, apoi totul am pus in cutie din plastic.Cutia sta intr-un dulap..mai "la dos" nu chiar in intuneric absolut..Azotat mi-a dat cineva care mai avea mai de demult-culmea ca-l tinuse bine si nu se descompusese

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Mie imi functioneaza bine metoda. Secretul este in a folosi o cirpa USOR UMEZITA doar, nu UDA..adica acel melanj doar sa se umezeasca si sa nu se dizolve. Am incercat mai multe stadii de umezire si cu umezire foarte slaba se obtine argintare foarte buna.A, revin cu o completare:In baia cu clorura ferica (300 ml) am adaugat o lingura de acid clorhidric; baia era neincalzita, totusi, reactia s-a produs mult mai repede.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Imi pare rau daca am sa deranjez pe cineva, dar o metoda mai simpla de UV ar fi un bec cu vapori de mercur caruia i se taie balonul exterior ramanand lampa interioara care poate fi folosita cu succes in UV.Becurile respective sunt folosite pe stilpurile CONEL-ului,atentie sunt din cate stiu doua modele cu VM(vapori de mercur) si cu sodiu, al doilea nu este bun

Link spre comentariu

Am o intrebare legata de gaurirea placilor FR4 (fibreglass)Am citit undeva pe net ca burghiele de tip HSS (standard pt. PCB, 0.6 - 0.8 - 1.2 mm) cica se tocesc dupa cateva gauri datorita diametrului si datorita materialului FR4 care roade burghiul. Nu stiu ce sa zic ... Voi ce credeti ?Tot acolo unde am citit ei recomandau burghiele din tungsten dar la pretul pe care le-am vazut la Farnell ... :shock: - dar erau totusi faine datorita faptului ca aveau partea de sus a burghiului mai groasa (pe la 2.5 mm) astfel incat oscilatiile la viteze mari sunt foarte mici (bineinteles cu o masina de gaurit fixa si cu o mandrina buna :d )Stie cineva in alta parte (in Romania :) ) unde gasesc burghie de 0.6, 0.8 si 1 mm :?: - sa fie de genu asta :!:

Doamnelor si domnilor am gasit sursa de burghie. Tocmai mi-a luat un prieten de la un magazin din Rm. Valcea 6 bucati cu diametre intre 0.4mm si 1.3mm (Nu a stiut exact ce sa cumpere deoarece el plecase sa isi ia o bormasina cu acumulatori la vreo 500 de mii si din greseala i-au fugit ochii pe ele 8) ). Vanzatoarea de acolo i-a spus ca singurii cumparatori sunt niste oameni care repara tembelizoare in Valcea. Pretul e super fain: 3 bucati la 10.000 lei (1 leu nou). Nu stiu ce sa va zic cat de bune sunt ca nu le-am testat inca :twisted: , dar sunt net superioare celor care le cumparam pana acum (1mm la 5000 lei). O sa revin cu informatii suplimentare si cu toata oferta... eventual un nr. de telefon al firmei(este o firma micutza si serioasa am inteles de la prietenul meu).
Link spre comentariu

pot sa fie shi aurite...de folosesti cablaj din figra de sticla se vor duce la fel de repedehss e o chestie de duritate..adica alea hss rezista la mai multe gauri ca alaea normale

Am inteles ideea. Dar cat costa un burghiu ca acela.. si la cate gauri rezista? Fac pariu ca daca imi iau 10 bucati cu 30 de mii ma tin la fel de mult ca unul HSS care costa o carca de bani. Pentru electronistii amatori eu zic ca este mult mai convenabil asa.
Link spre comentariu
Vizitator valentine146

ca sa nu va chinuiti prea mult cu becurile cu uv profesionale, cele mai bune si ieftine sunt lampile economice gen neon cu 3 bucle [cu convertizor electronic in dulie] care se gasesc pe piata , de firma sau made in China. Se folosesc 2 becuri de cate 30w, distanta fata de cliseu si cablaj va fi de 10-15 cm, si timpul de expunere va fi 20-25 minute. Eu am folosit cliseu in 2 ex., 2 folii suprapuse ,ca partile intunecate sa fie cat mai opace, dupa expunere cablajul va introdus in baia de hidroxid de sodiu[ SODA CAUSTICA}7 gr/1litru de apa, la 10-15 grade. cablajele au iesit perfect

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări