Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Daca metoda functioneaza(inca am rezerve) ,apreciez ca cilindrul rezista la ~10 treceri...un cilindru e 25 lei =>2,5lei/cablaj.Oare de ce nu incearca nimeni metoda?Eu am HP4 si nu dispun de cilindri uzati pt teste.Metoda cu ink mi se pare potrivita,cuptorul poate fi inlocuit cu un fier de calcat fixat cu talpa in sus,conteaza ca cerneala sa fie incazita la sute de grade, pt a se fixa.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

eu sunt si mai curios daca o imprimanta laser poate imprima pe un material conductor, trecand peste obstacolele mecanice si termice.la inkjet e mai plauzibila treaba dar tot nu cred ca renteaza atata timp cat exista metode mai simple,ieftine si sigure in exploatare.

Cred ca este perfect posibil. Cei de la Glunz&Jensen au adaptat o imprimanta Epson sa scuipe emulsie de placa tipografica pe placi de aluminiu. Emulsia respectiva este oleofila si hidrofuga. Deci orice zeama pe baza de apa nu va adera la ea. Totodata prezinta durabilitate mecanica destul de buna (rezista la 20.000 de comprimari ale unui cilindru imbracat in cauciuc). Cat despre durabilitatea chimica rezista la aceleasi 20.000 de inmuieri cu solutie in amestec de apa cu alcool izopropilic (8-12% alcool).Daca fac rost de un cartus se baga cineva la un test? :nas:
Link spre comentariu
wally_gatter

eu sunt si mai curios daca o imprimanta laser poate imprima pe un material conductor, trecand peste obstacolele mecanice si termice.la inkjet e mai plauzibila treaba dar tot nu cred ca renteaza atata timp cat exista metode mai simple,ieftine si sigure in exploatare.

Cred ca este perfect posibil. Cei de la Glunz&Jensen au adaptat o imprimanta Epson sa scuipe emulsie de placa tipografica pe placi de aluminiu. Emulsia respectiva este oleofila si hidrofuga. Deci orice zeama pe baza de apa nu va adera la ea. Totodata prezinta durabilitate mecanica destul de buna (rezista la 20.000 de comprimari ale unui cilindru imbracat in cauciuc). Cat despre durabilitatea chimica rezista la aceleasi 20.000 de inmuieri cu solutie in amestec de apa cu alcool izopropilic (8-12% alcool).Daca fac rost de un cartus se baga cineva la un test? :nas:
eu am doua imprimante canibalizate , un hp si un canon , m-as baga la test daca as avea cartusul si solutia..
Link spre comentariu

Buna venit pe forum! Totusi... In cele peste 100 de pagini ale acestui topic s-adiscutat si rasdiscutat despre solutia prezentata. Daca nu aveti rabdare sa cititi,mai bine va abtineti de la a posta lucruri deja stiute. Cu exceptia incepatorilor, nucred ca exista cineva care sa nu cunosca metoda transferului cu toate calitatile siinconvenientele ei.

Link spre comentariu

Ce fel de acetona folositi pentru realizarea protectiei cablajelor cu sacaz diluat?eu am folosit acetona pentru unghii si nu iese deloc bine, face un fel de bule (asa cum apa se separa de ulei). Cred ca acetona mea contine apa si nu face o solutie omogena care sa se intinda intr un strat uniform de protectie. In sticluta se observa cum se separa solutia de sacaz si apa daca nu se mai agita compozitia.Cele mai bune rezultate le am avut cu diluant, dar dureaza mult pana la uscare cam 1 zi sa se usuce bine.

Link spre comentariu
Vizitator ionut musat

Ce fel de acetona folositi pentru realizarea protectiei cablajelor cu sacaz diluat?eu am folosit acetona pentru unghii si nu iese deloc bine, face un fel de bule (asa cum apa se separa de ulei). Cred ca acetona mea contine apa si nu face o solutie omogena care sa se intinda intr un strat uniform de protectie. In sticluta se observa cum se separa solutia de sacaz si apa daca nu se mai agita compozitia.Cele mai bune rezultate le am avut cu diluant, dar dureaza mult pana la uscare cam 1 zi sa se usuce bine.

Foloseste alcool izopropilic. Se gaseste la toate magazinele de componente electronice. Dar cea mai buna metoda de protectie este folosirea unui lac.
Link spre comentariu

Sau incearca sa acoperi cablajele cu spray FLUX (cu sacaz), ies super. :da Un spray este undeva intre 25-40 ron, depinde de magazin, dar se merita.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dai cu lac de circuite transparent pentru protectie si nu te mai chinuiesti sa faci "soldering mask" ... si asa ai ce lucra la el , si nu prea merita decit la placi cu minim 50 de componente ,si asta pentu "estetica" mai mult.

@ovy_pas - incearca acetona farmec cu eticheta galbena , este destul de tare pentru a dizolva o cantitate mare de sacaz si iese o pelicula destul de neteda , se intareste intr-o ora la 30 grade , gata pentru lipire piese fara probleme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări