Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Baieti, am gasit reteta ptr argintat cablajele. Iata despre ce este vorba:

Se amesteca urmatoarele componente fin mojarate:

- azotat de argint, 3g

- carbonat de calciu, 6.5g

- tartat dublu de sodiu si potasiu, 6g

- clorura de sodiu, 3.5g

Suprafata de argintat se curata foarte bine, se spala cu detergent si apoi cu alcool. Ptr reusita argintarii este nevoie de o suprafata perfect curata. Praful rezultat din amestecul substantelor se aplica cu o cirpa din bumbac curata si usor umezita. Se freaca cu cirpa suprafata care trebuie argintata si imediat trebuie sa se observe depunerea argintului. Dupa ce toata suprafata este argintata, circuitul se spala cu multa apa si apoi se usuca.

Reteta de aici este preluata din revista Radiocomunicatii si radioamatorism, pagina 8 si a fost descrisa de YO7TE.

Azi am dat un telefon la firma Laborex ( http://www.laborexro.ro/ ) si m-am interesat daca vind azotat de argint persoanelor fizice si pretul. Raspunsul a fost pozitiv, accepta si plata ramburs, numai ca pretul este de 33Eu/100g. Foarte scump dar si 100g este o cantitate destul de mare. De unde facem rost de azotat de argint ??? :shock:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator Kimnotyze

Va rog frumos, spune-ti-mi si mie cum imi rezolv problema legata de spray-ul positif:Am o placa pe care am gaurit-o inainte sa-i aplic stratul de spray, pt. ca e dublu placata. Problema e ca spray-ul se "indeparteaza" din jurul gaurilor, in rest se aplica uniform. Treaba asta se intampla si cand aplic un strat mai subtire dar si cand aplic unul mai gros. Placa e foarte bine degresata si frecata cu TIX, iar gaurile sunt perfect la nivel si nu exista aschii sau alte minuni. Am observat ca si apa se indeparteaza din jurul gaurilor.Cum sa fac sa rezolv problema si sa-mi iasa pad-urile ?

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

M-am gandit si eu ca e vorba de un fenomen fizic....Am reusit pana la urma sa acopar pad-urile, am aplicat un strat putin mai gros si am miscat placa in toate directiile, dupa care cu un betisor de plastic am aplicat manual vopsea pe gaurile unde nu se intindea.Treaba e ca am consumat pana acum 2 tuburi de spray, unul de 100 si unul de 200mL si nu mi-a iesit cablajul. Placa este dublu placata si are dimensiunea de aproape 20x20cm. De fiecare data ori imi iesea numai o fata, ori o supraexpuneam, ori nu reuseam sa acopar toate gaurile cu spray. Am investit deja prea mult, aproape 750000.... cu banii astia cred ca puteam sa ma duc la o firma sa-mi faca cablajul :(

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Exista placi dubluplacate gata tratate cu fotorezist?Iar daca exista, voi putea sa o gauresc inainte de expunere? Eu nu prea cred.... Cum as putea sa suprapun exact cele doua filme (fata si spatele) fara sa dau gauri?

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Multumesc, am sa fac o comanda zilele astea.

Am observat ca pentru acele cablaje este necesar un film negativ.... asta inseamna ca se reduce riscul unei supraexpuneri ? Presupun ca se lucreaza mult mai usor cu cablajele astea gata tratate cu lac fotosensibil...

Hai sa va spun cum fac eu cablaje unicat, de complexitate mica spre medie, chiar si dublu placat:

Este o metoda destul de migaloasa, impune multa rabdare si atentie si niste maini de ceasornicar. Dupa ce punctez si gauresc placa, aplic pe o bucata de sticla o banda adeziva transparenda si lata (scotch lat).

Apoi, folosit cutter-ul si o rigla din film foto, masor si tai fasii avand latimea traseelor. Apoi tai din fiecare fasie, lungimea de traseu ce-mi trebuie si o aplic cu grija pe placa. Pad-urile le fac folosind un fel de sula de metal cu diametru mic. PAD-urile patrate le tai cu cutter-ul.

Prima oara cand m-a invatat un profesor universitar metoda asta, am zis ca-i nebun, dar apoi am incercat si mi-a placut. E extrem de dificila si iti trebuie multa rabdare, dar ies cablaje de nu-ti vine sa crezi si nu exista nici un risc la corodare. Acum ca am mai multa experienta, pot sa fac cablaje de complexitate ceva mai mare si pot chiar sa trag trasee printre pinii integratelor fara probleme (dar e mai greu de aplicat banda pt. ca-i foarte subtire). Ahh.. si sa nu uit: dupa ce se aplica fasia de banda adeziva, trebuie presata putin, mai ales pe margini, ca sa se lipeasca cum trebuie.

Pentru indepartare, dupa corodare, se spala in apa calda.

Pentru ca am investit 750.000 in doua tuburi de spray positif si nu am reusit sa fac cablajul asta 20x20 deja gaurit, am sa-mi pun ambitia si o sa-l fac cu scotch, chiar daca o sa stau toata noaptea. Am sa va arat rezultatele daca reusesc sa fac rost de aparat foto.[/b]

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Inca nu mi-am revenit din soc :shock: Respectele mele sincere, personal n-as avea rabdare sa fac asa ceva nici daca viata mea ar depinde de asta. Prefer la orice ora cutia de expunere.Am gasit persulfat de sodiu :twisted: Dupa ce am cautat ca disperatul. Am gasit si metasilicat de sodiu pentahidrat, da e cam scump (46 euro fara TVA la 1kg). Persulfatul ala de sodiu trebuie incalzit pentru rezultate optime, asa ca imi trebuie un vas de sticla sau de plexiglas, de forma unui acvariu, dar cu latimea mult mai mica (max. 10 cm, de preferat 5). Aveti idee unde gasesc asa ceva? Ca NU am de gand sa-l construiesc si pe asta ...Daca vrea cineva sa se bage la metasilicat, sa-l facem fifty-fifty, astept cu interes. In principiu nu se poate comanda decat de catre persoane juridice, dar cred ca pot sa rezolv asta.

Link spre comentariu
Vizitator byteworks

Metoda lui Kimnotyze provine de fapt din niste autocolante dedicate, cu trasee, paduri etc, produse comerciale. Am vazut din astea la facultate pe vremuri, probabil ca din lipsa de resurse metoda a ajuns ca mai sus.

Link spre comentariu

Bun, cu autocolantu e alta treaba, iti taie aparatul traseele si n-ai nici o treaba. Si mie imi place metoda aia, dar nu am un cutter-plotter, nici nu am reusit sa gasesc unul care sa faca ce vreau eu in Bucuresti, asa ca zic pas deocamdata. Dar de aici pana la a te apuca sa lipesti tu bucatele de scotch ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări