Vizitator Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 (editat) eu folosesc un dremel cu stand. inainte sa alegi ce sa cumperi pentru gaurire sa-ti amintesti ca: pcb-ul e din "sticla" si burghiul clasic de metal hss o sa dea fail-uri la greu. cateva gauri si apoi te rogi de el sa faca ceva..varful i se innroseste, cablajul se innegreste..totul corect. depinde si de PCB, de materialul acestuia. ai nevoie de burghiu din carbura, care este nu prea elastic, se rupe la orice inclinatie. asta inseamna ca tinandu-l in mana ai sanse super mari sa il rupi. nu e o avere dar costa destul cat sa simti fiecare burghiu rupt. sa nu mai punem ca daca ai pcb dual layer, dai gaura pe o parte si iesi pe langa pad-ul dorit... unghiul de 90º nu e tocmai un moft deci. asta daca nu cumva ai o mana precisa, si tot ce zic eu aici sunt baliverne. daca totusi lucrezi rar le un pcb, cred ca mai recomandat e sa folosesti un motoras de la o filetanta, cu un reductor pe post de mandrina, si-l ti in mana aproape ca pe-un stilou. Editat Februarie 28, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 (editat) O minibormasina multifunctionala poate fi utila si la altceva decat la cablaje.Cred ca scula din a doua poza poate fi folosita doar pentru gaurit nu si pentru alte operatii.Cat despre burghiele din carbura,se gasesc in general la magazinele de scule sau nu prea? Editat Februarie 28, 2017 de cipri_mury Link spre comentariu
manolo Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 Eu nu te cred ca ai sa cumperi un dremel ,oricum ce ai scris in acest topic e la categoria "spam" , deosebirea intre un burghiu hss si unul de carbura este enorma ,dar daca nu ai stand risti sa le rupi in draci ,pentru incepatori si cu posibilitati materiale reduse merge si o minibormasina ca cea prezentata mai sus cu burghie hss de calitate ,care daca ai o lupa de cap si o piatra abraziva pentru minibormasina se pot ascutii dinnou. 1 Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 (editat) O minibormasina multifunctionala poate fi utila si la altceva decat la cablaje.Cred ca scula din a doua poza poate fi folosita doar pentru gaurit nu si pentru alte operatii.Cat despre burghiele din carbura,se gasesc in general la magazinele de scule sau nu prea? Exista mini mandrine https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjlw5zU_7LSAhUEKMAKHYr_CkkQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.adelaida.ro%2Fmandrina-0-3-3.2mm-d1504.html&psig=AFQjCNG4ycwETB5_AJ3YwyDDOlGOE-zx7Q&ust=1488378256153730 .Mini-mandrina o conectezi la un motor de casetofon,si pui burghiu de 0,8mm;gaureste de nu are aer.Burghie gasesti la Mivarom -cauti la categoria "Accesorii masini electrice". Mai poti face si in felul urmator(asa faceam eu cu 20 de ani in urma):pe axul motorului de casetofon introduci o bucata de 1cm de izolatie,de la un conductor litat,iar in capatul celalalt burghiul.Apoi treci peste ele o clema de alama,de tipul ceror din sirurile de cleme,dar fara plastic.Strangi frumos surubelele,si merge brici. Editat Februarie 28, 2017 de Andrei Tabacaru Link spre comentariu
mars01 Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 (editat) Ciprian, depinde ce vrei sa faci: - daca vei face ocazional unele placute doar ca sa iti incerci ideile atunci nu are sens sa investesti prea multi bani: cumperi o chestie cam asa si folosesti burghie HSS (high speed steel). Dar nu o sa iti placa prea tare cand o sa vezi ca o sa schimbi burghiile ca pe ciorapi. - daca vrei sa te implici si sa incepi sa inveti cu adevarat electronica (sa iti faci propriul design etc) atunci merita sa iti cumperi un Dremel (sau ceva echivalent cum ar fi de ex un Handy) dar obligatoriu impreuna cu un stand de bormasina si sa folosesti burghie din Tungsten Carbide (asa numitele burghie din carbura). Teoretic, daca nu rupi intre timp burghiul - sunt foarte casante si nu tolereaza deloc flexari, mai ales cele sub 0.8mm - poti folosi un burghiu din carbura pentru cateva mii de gauri. Mii ... Aveau la un moment dat la AD Electrocom, facute de ei, niste stand-uri foarte solide. Eu mi-am cumparat asa ceva si am folosit cu succes pana in momentul cand mi-am cumparat CNC-ul. Intr-un final, montaje poti face si pe placi de test. Am facut si asa ceva Oricum iti recomand sa folosesti fara ezitare componente SMD. Majoritatea celor care mai folosesc componente majoritar TH (tru hole) sunt cei conservatori care asta au invatat, asta folosesc. SMD-urile sunt mai ieftine (de ex 100 de rezistori sunt cam 1.5lei adica un leu si jumatate) si daca ai probleme cu ochii, folosesti capsule mai mari 1206, SOIC, si/sau iti cumperi o camera cu suport (tot din China) si lipesti privind la monitor. In acest fel singurele componente TH (care necesita gauri) sunt eventuale socluri, conectori si semicoductori de putere. LE: pentru taiat PCB, nu Dremel. Daca vrei, faci cum ti-am mai spus: zgarii cu un zgarieci placa si o rupi pe marginea mesei. Daca placa are cine stie ce forme circu-romboidale atunci poti taia cu un pendular cu o panza cu dinti fini. Dar atentie mare la praful de sticla care se degaja din taierea sticlotextolitului. Este foarte toxic. Editat Februarie 28, 2017 de mars01 2 Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 (editat) mars01 Multumesc de apreciere .Este facut ne stind ce fel de toner este si ne cunoscand „proprietatile„ lui.(calitati si defecte) Editat Februarie 28, 2017 de pop_ady44 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 Eu nu te cred ca ai sa cumperi un dremel ,oricum ce ai scris in acest topic e la categoria "spam" , deosebirea intre un burghiu hss si unul de carbura este enorma ,dar daca nu ai stand risti sa le rupi in draci ,pentru incepatori si cu posibilitati materiale reduse merge si o minibormasina ca cea prezentata mai sus cu burghie hss de calitate ,care daca ai o lupa de cap si o piatra abraziva pentru minibormasina se pot ascutii dinnou. Io folosesc de ani buni burghie de carbura si am rupt extrem de putine, oricum este muuult mai economica folosirea acestora decit a HSS, care daca vrei gauri rotunde nu triunghiulare trebuiesc ascutite la fiecare 20 de gauri. Si desigur o masina de gaurit adevarata, de turatie mare, nu tot felul de improvizatii din motorase de casetofon! Exista mini mandrine https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjlw5zU_7LSAhUEKMAKHYr_CkkQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.adelaida.ro%2Fmandrina-0-3-3.2mm-d1504.html&psig=AFQjCNG4ycwETB5_AJ3YwyDDOlGOE-zx7Q&ust=1488378256153730 .Mini-mandrina o conectezi la un motor de casetofon,si pui burghiu de 0,8mm;gaureste de nu are aer.Burghie gasesti la Mivarom -cauti la categoria "Accesorii masini electrice". Mai poti face si in felul urmator(asa faceam eu cu 20 de ani in urma):pe axul motorului de casetofon introduci o bucata de 1cm de izolatie,de la un conductor litat,iar in capatul celalalt burghiul.Apoi treci peste ele o clema de alama,de tipul ceror din sirurile de cleme,dar fara plastic.Strangi frumos surubelele,si merge brici. Desigur, faceti orice numai sa nu dati banii pe scule adevarate! doar sintem amatori, nu?? si asta trebuie sa se vada in orice aspect al muncii noastre! Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 Pentru un electronist amator,care face un cablaj pe lună,soluția cu motor de casetofon este cea mai ieftină și bună. Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 2, 2017 Partajează Postat Martie 2, 2017 LE: pentru taiat PCB, nu Dremel. Daca vrei, faci cum ti-am mai spus: zgarii cu un zgarieci placa si o rupi pe marginea mesei. Daca placa are cine stie ce forme circu-romboidale atunci poti taia cu un pendular cu o panza cu dinti fini. Dar atentie mare la praful de sticla care se degaja din taierea sticlotextolitului. Este foarte toxic. Pana acum nu mi-am facut griji pentru praful rezultat din taierea cablajelor . Am folosit tot felul de cablaje : pertinax , FR(3-4) , poate si altele . Praful rezultat de la oricare dintre ele este la fel de periculos , sau sunt unele mai sigure decat altele din acest de vedere ? Link spre comentariu
mars01 Postat Martie 2, 2017 Partajează Postat Martie 2, 2017 (editat) Multumesc pentru interventie. Poate ca am exagerat cu "foarte toxic". FR2 (pertinax, hartie impregnata cu phenol formaldehyde resin, ) sau carton fenolic pare a fi relativ inofensiv desi pentru mine tot ce are legatura cu formaldehida este suspect. FR4 (structura de fibra de sticla imbibata cu rasina) cu datasheet aici, pe de alta parte este listat ca posibil cancerigen cand este asimilat sub forma de praf. Iar pentru mine, cand autoritatile (in care nu am incredere din principiu, cum nu am incredere in nimeni care in loc de oameni vede doar numere si riscuri) spun ca este posibil, deja se ridica un semnal de alarma. Pe de alta parte discutia de aici este interesanta. Oricum, mai bine precautie decat sa ne para rau ca nu am fost atenti. Imi cer scuze ca am proiectat o credinta personala ca un adevar verificat. Editat Martie 2, 2017 de mars01 Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Nici eu n-am fost tentat niciodata sa îndepărtez tonerul cu smirghel dar daca n-am avut altceva la dispozitie...Dar zilele acestea voi merge sa-mi cumpar acetona sau diluant.Mai trebuie sa-mi cumpăr si o minibormasina multifunctionala pentru tăierea si găurirea placutelor caci tăierea cu bomfaierul sau cu foarfeca de tăiat tabla este cam naspa iar găurirea cu ditamai bormasina cum am eu,nici nu mai zic. 1. 2. 3. 4. eu am deja un dremel, mă rog, o clonă chinezească "exactă" a originalului: pur şi simplu e prea mare pentru lucrări realmente de fineţe, şi lucrurile stau ceva mai bine cu prelungitorul ăla cu care vine în set. P.S. nu râdeţi prea tare de punctele alea! ce cumpăraţi voi pe bani buni din magazine sunt arătoase, şi atât! în rest, au aceleaşi motoraşe înăuntru, de regulă, chiar mai proaste decât alea, şi voi credeţi c-aţi cumpărat cine ştie ce superscule! un motor 775 pe ebay costă cam 9-10 dolari. faceţi calculul, şi faceţi-vă singuri idee ce fel de motor poate să aibă o "sculă ţapănă" pe care aţi dat mult sub banii ăştia. iar punctul 2 e exact asta, minus carcasa arătoasă: http://www.ebay.com/itm/1PC-Mini-Engraving-Pen-Electric-Carving-Pen-Machine-Graver-Tool-Engraver-Hot-New-/182161342345?hash=item2a69a97f89:g:-EoAAOSwMNxXVZDt @Andrei Tăbăcaru, şi de unde mai scoţi acum motoraşe de casetofon? acum 10-15 ani erau pe toate drumurile, inclusiv alea de 2,5-3 V, "de walkman"... acuma... doar dacă dai peste boomboxul lu' bunicu'! )))))) şi dacă dai peste unul cu regulator de turaţie inclus în carcasă, ai pus-o: te miri de ce se mişcă precum melcul! :P Link spre comentariu
cipri_mury Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) Dragute scule mai ales cele din videoclipurile 2 si 4. Editat Mai 16, 2017 de cipri_mury Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 cât priveşte biţii, un set de burghie de carbură, nu hss, costă pe ebay între 2 şi 4 usd. n-aveţi decât să căutaţi singuri "pcb carbide micro drill".evident, nu o să vedeţi aşa ceva la noi în magazine pentru că "nu se fabrică, domnu'!" sau "nu se cere, domnu'!", în schimb e plin de burghie HSS... cred şi eu, alea se vând cu 2 usd 50 de bucăţi! ))))))))))să nu te pună cucu' să faci "disc de tăiere" cum a zis ăla!fii deştept şi ia discuri de tăiat pentru dremel că se găsesc destule pe ebay, şi la preţuri modice, la un loc cu un set de minimandrine, cum a zis marele Savant (am şi eu 3 seturi din alea! că am motoraşe d-alea ca în punctul 2, o sacoşă! recuperate din diverse jucării "de aruncat". )) ), un motor 775, apoi bagă mare.nu folosi şmecheria lui Andrei Tăbăcaru, cu bucata de izolator şi conectorul de fire, că dezechilibrezi axul, şi "bate" ca nebunu', mai ales la turaţie mare... am încercat personal! de-aia am cumpărat minimandrine! şi mersi băieţii, de discuţii: vreau să folosesc metoda "presării" (că aia cu fierul de călcat nu mi-a ieşit niciodată!), şi cum nu am acetonă (facem un group buy? că am găsit, dar numai la butoi de 100 de litri! )))) ), voiam să folosesc alcool izopropilic, că din ăsta am... bine că am aflat la vreme că nu merge... o să iau mâine decarbusolv ăla, sau dizolvant... Link spre comentariu
cipri_mury Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Totusi cu rotita aceea de tabla (ultimul videoclip) se pot taia si pcb-uri (mai ales dublu strat)? 1 Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 pe naiba, poate dacă foloseşti tablă dintr-un pc fabricat înainte de 1990 ))dar dacă vrei să tai plastic sau placaj mai subţire, s-ar putea să meargă, deşi o să iasă nasoală rău tăietura!tot mai bine decât manual, însă! eu nu am pus linkurile ca să faci exact ce zice tipul, ci ca să-ţi faci idee că, realmente, poţi face singur ce ai nevoie, cu un minimum de componente de cumpărat.omul a folosit ce-a avut, dar când ştii că poţi cumpăra ceva mai serios decât o tablă ordinară... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum