Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutii pentru executarea circuitelor imprimate

Vizitator fumil

Postări Recomandate

Vreau sa va descriu citeva metode pe care le-am folosit de-a lungul timpului si care au mers mai mult sau mai putin bine. In functie de ce bani dispuneti, de complexitatea circuitului si de numarul de exemplare dorit ar cam fi urmatoarele:1. serie si/sau complexitate mare (trasee sub 0.5 mm, gauri metalizate, etc) - apelati la o firma specializata :-));2. serie mare/complexitate medie - apelati la o firma care face imprimari serigrafice, n-o sa va coste mult, dar nici n-o sa va faca gauri (nici metalizate nici normale);3. serie mica/complexitate medie - fotorezist (spray positiv), lampa cu ultraviolete , folie transparenta (transparency,transparent film for inkjet or laser printer), -> developer (NaOH)->clorura ferica->gata cablajul :-)4. unicate a) placa cu gaurele la 0.1" (breadboard, testboard).Dureaza ceva mai mult executarea conexiunilor intre componente (traseele trebuie facute unul cite unul cu wirewrap sau alt conductor subtire izolat) dar poti sa asezi piesele cum doresti si nu mai trebuie circuit imprimat;b) daca totusi vrei sa faci un circuit imprimat (puah, scirboasa ocupatie), foloseste o carioca (marker) special.Atentie! Nu merge orice fel de marker. Eu nu mai sunt in tara de aproape doi ani, dar cind eram am gasit la Vitacom Electronics un marker Stabilo care mergea binisor (in sensul ca rezista satisfacator la clorura ferica). Acum sunt in vest si am gasit aici, pentru situatiile simple in care nu merita sa mai fac comenzi sau film pt. fotorezist, niste markere TDK pentru scris pe CD-uri. Daca aveti norocul sa gasiti asa ceva si in Romania nu ezitati, sunt excelente!P.S. Cu folie press&peel nu am reusit niciodata nimic :((Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator fumil

ce s-a intamplat cand am intrat prima data aici nu am vazut topicul .....am dat restart si a aparut.....asta dupa ce am pus unu asem tor .... :oops: oricum care e treaba cu UV ?

Daca dispui de ceva mai multi bani iti recomand cu caldura metoda foto. Iti trebuie: o lampa cu ultraviolete -eu am una de la Mega Electronics (UK). Nu stiu daca se gasesc in Romania; daca nu se gasesc, intra la ei http://www.megauk.com si uita-te la products/uv exposure units -poate ai vreo idee cum s-o construiesti; apoi mai ai nevoie de un spray cu "fotorezist"- se gaseste in Romania sub marca de "POSITIF", un developer (solutie de NaOH),un program CAD pentru PCB (ex. Orcad), o imprimanta cu jet sau laser si folie transparenta pentru facut filmul. Calitatea PCB obtinute este exceptionala.Daca te hotarasti sa faci investitia da-mi un mesaj si-ti dau mai multe detalii (timpi de expunere, developare,etc). Bafta!
Link spre comentariu
Vizitator Vasile

OFF topic Fumil a pus topicul la offtopic si eu cand l-am vazut l-am si mutat aici, acum sunt doua topicuri cu acelasi subiect...continuati voi in care credeti ca-i mai bine.

Link spre comentariu
Vizitator RazvanP

mai am si io o intrebare: cu ce se da peste cupru pt a nu oxida (de preferat sa se poata lipii pe ea)

Este foarte bun sacazul in acetona si ieftin. Hint: acetona se volatilizeaza mai rpd decat alti dizolvanti, cum ar fi alcoolul, nitro, etc. Poti insa folosi un spray numit FLUX, il gasesti la Vitacom si e vreo 80k lei.
Link spre comentariu
Vizitator RazvanP

de unde pot lua folie PnP ? ? ?

Poti sa faci si fara astfel de folie. Eu am testat cu rezultate bune imprimarea layout-ului de PCB pe o coperta de revista. Trebuie sa fie un pic mai groasa decat hartia obisnuita si FOARTE IMPORTANT, sa fie lucioasa si fara imbotituri sau colturi indoite, ca se blocheaza in imprimanta. Nu te deranjeaza ca are culori sau chipul vreunui ministru sau manelist, este doar un suport. Apoi o intorci cu tonerul pe placa de Cu pregatita si urmezi procedeul descris de dl. Anderco.
Link spre comentariu
Vizitator RazvanP
Folie poti lua de AICI :lol:

Program pentru PCB este Protel, de fapt e singurul care poate sa deschida corect un fisier PCB pentru ca sunt facute cu... protel

Personal sunt foarte multumit de Proteus. E foarte mic, poate simula, genereaza toate fisierele pentru cablaj.

Link spre comentariu
Vizitator RazvanP

Hartia foto are un strat de gelatina, care nu stiu cum se comporta la caldura. Dar mai mult ma tem ca tonerul va intra in gelatina de pe hartia foto, ceea ce nu e bine, caci doar o parte o vei transfera pe PCB. Oricum e mai scumpa. ...sau vrei doar sa testezi participantii la forum?!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări