vasile eugen Postat Octombrie 26, 2016 Partajează Postat Octombrie 26, 2016 (editat) Salutare.Sunt interesat daca ma poate ajuta cineva cu o schema de sursa model DR30H2.Este vorba de de cea din linkul: http://www.hanny.com.cn/gb/av_power/dr30h1.asp Va multumesc. Editat Octombrie 26, 2016 de vasile eugen Link spre comentariu
vasile eugen Postat Octombrie 27, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2016 Se poate inchide subiectul.Era pe principil ca la surse atx cu TL494 si sursa auxiliara pentru 5V. Link spre comentariu
lucian14 Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 Salut, am si eu o singura intrebare asa ca postez aici ca sa nu deschid un topic nou, sper sa nu supar pe nimeni. In urma unei manevrari gresite am facut scurt pe iesire la alimentatorul unei lampi cu led. L-am demontat si am vazut ca e cu un integrat MP4021 care comanda un MOS 5N60 (de 5A). Schema reala pare a fi una din cele din datasheet, o atasez alaturi. S-au ars mosfetul, siguranta si rezistentele din serie cu mosfetul (doua in paralel in cazul meu). Pe sursa (driver) scrie: 12W, output: DC16-20V 560mA(+-20mA) Intrebarea e daca pot inlocui mosfetul cu un bipolar 13005 pe care intamplator l-am gasit prin sertare? Macar cateva zile pana am drum prin oras. Asta in speranta ca nu s-a dus si integratul. Multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 Nu poți, schema are altă configurație pentru bipolari. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 31, 2016 Partajează Postat Octombrie 31, 2016 Cauta tot mosfet ( de minim 600V ) si schimba direct si integratul, greu de crezut ca a scapat. Link spre comentariu
dan cod Postat Octombrie 31, 2016 Partajează Postat Octombrie 31, 2016 da si dupa configuratia sursei sanse de 90% ca si CIul sa fie ciupit. Link spre comentariu
lucian14 Postat Octombrie 31, 2016 Partajează Postat Octombrie 31, 2016 Da, ati avut dreptate, am schimbat mosfetul si piesele arse si nu functioneaza. Am sa comand un integrat nou. Link spre comentariu
lucian14 Postat Decembrie 4, 2016 Partajează Postat Decembrie 4, 2016 Va mai cer ajutorul intr-o problema care am crezut ca e foarte simpla dar m-am impotmolit. Vreau sa ridic tensiunea de la un alimentator de laptop Dell la 24V (19,5V 4,62A initial). L-am desfacut si dupa componente am gasit intamplator pe net schema, link-ul e mai jos. Am inteles cam cum functioneaza secundarul, circuitul TSM103 are 2 comparatoare care comanda 2 optocuploare, unul e pentru reglajul tensiunii (divizorul de tensiune R300/R302) si celalalt pentru curent, probabil la depasirea pragului blocheaza sursa. Ce am facut pana acum: am schimbat conzii din secundar cu unul altii la 50V. Am pus in paralel cu R302 diverse rezistente astfel: cu 50K creste tensiunea la 21V, cu 33K creste la 22,1V, cu mai putin nu mai merge. Cu 22K creste la cca 23V dar intra in protectie dupa 1-2 secunde (in gol) si nu se reseteaza decat dupa intreruperea alimentarii. Ce-as mai putea face? Se intampla ceva in primar, nu am gasit mai nimic despre circuitul LTA201, si nici nu prea am experienta, nu sunt electronist, nu m-am ocupat de surse in comutatie desi citind le-am inteles oarecum principiul de functionare. De rebobinat traful – exclus, mai bine il las la 22V, e cat de cat OK, am tras 3A, imi ajunge. Ca o observatie, interesanta redresarea cu mosfeti, probabil pentru reducerea pierderilor. http://320volt.com/wp-content/uploads/2013/08/pa-1900-schematic-dell-adapter-schema-l6561-lta201p-tms103aid.png Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 4, 2016 Partajează Postat Decembrie 4, 2016 Pentru că zici că nu prea ai experiență o să-ți zic un lucru : nu se poate , în general , modifica o sursă doar din divizor pentru a da orice tensiune .Acest lucru este general valabil dar este cu atât mai mult aplicabil surselor în comutație cu izolare . Cine înțelege lucrul ăsta are șanse să devină electronist ( amator , mă rog ) . Cine nu , nu . Nu am studiat în amănut schema sursei tale dar s-ar putea ca ceea ce vrei să eviți - rebobinarea trafului - să fie singura soluție . Sau , mă rog o schimbare masivă a schemei . Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 4, 2016 Partajează Postat Decembrie 4, 2016 Nu stiu daca exista pdf pentru LTA-ul ala, eu nu l-am gasit nici cu google nici cu bing, dar vad acolo un pin 7 ce pare a fi o monitorizare daca ma iau dupa niste imagini aparute la cautare, si daca este asa atunci infasurarea aia care este in faza cu secundarul de interes, creste proportional cu el, posibil prea mult si acea monitorizare intervine, adica o fi vreun OVP ceva... Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 4, 2016 Partajează Postat Decembrie 4, 2016 De la 19 la 24v ar trebui sa se poata fara s bobina traftul. Ce spune Udat este adevarat dar mici modificari ale tensiunii în general se pot face numai ca de obicei trebuie umblat si la protecții (la supratensiune in cazul tau). Daca nu ai experienta riști să o distrugi. Link spre comentariu
lucian14 Postat Decembrie 4, 2016 Partajează Postat Decembrie 4, 2016 (editat) Sunt constient ca nu poti obtine variatii mari fata de tensiunea la care a fost proiectata sursa insa credeam ca de la 19,5 la 24 nu vor fi probleme, mai ales ca mi-ar fi suficienti 50W fata de cei 90W initiali. Am masurat cu un multimetru tensiunile pe fiecare pin a lui LTA201 atat la 19,5V cat si 22V pe iesire, mai putin pinii neconectati. Tensiunile sunt practic aceleasi, mai putin pe pinii 11 si 7 unde tensiunile sunt pulsatorii si valorile sunt aleatorii. Cum pe pinul 11 e comanda mosfetului, mai ramane doar pinul 7 sa fie responsabil, asa cum a zis Marian probabil monitorizeaza o tensiune. Ma deruteaza insiruirea celor 2 rezistente si diodei de la acel pin, nu prea stiu ce sa modific. Sa nu fie doar monitorizare ci si vre-un feedback, mie teama sa nu defectez sursa, mi-ar parea rau. Nici nu am osciloscop. Editat Decembrie 4, 2016 de lucian14 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2016 Partajează Postat Decembrie 4, 2016 http://www.datasheetbank.com/datasheet/Philips/LTA201P.html http://www.rom.by/files/LTA201.PDF Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 4, 2016 Partajează Postat Decembrie 4, 2016 Pune de la pinul 7 un rezistor fix de 220k inseriat cu un semireglabil de 1Mega la masa. Da semireglabilul la jumatate si vezi daca poti creste tensiunea la cit ai nevoie, daca nu mai modifica semireglabilul de 1M. Seteaza 25V la iesire si apoi modifica semireglabilul de 1M puna se opreste sursa. Coboara inapoi tensiunea la 24V si pastreaza valoarea totala a rezistorului + semireglabilul care opreste sursa la 25V. Link spre comentariu
lucian14 Postat Decembrie 4, 2016 Partajează Postat Decembrie 4, 2016 Asa am facut, nu am avut potentiometru de valoare asa mare, am pus diverse rezistente incepand cu 1M si am ajuns chiar la valoarea de 220K pentru 24V deci e pefect! Daca incerc sa cresc tensiunea pe iesire sursa se opreste undeva la 25,2-25,3. O las asa. Acum cred ca ar trebui sa umblu la protectia de curent setata din fabrica teoretic la 4,62A, probabil la 24V sursa nu mai e capabila sa-l dea, as vrea sa o setez la 3A. Am vazut ca referinta pentru protectia de curent o ia de la pinul 6 al lui TSM103 (prin intermediul divizorului de tensiune R305/R306 de la la pinul 3 unde are referinta de 2,5V), sper ca nu gresesc. O sa pun in paralel cu R306 o rezistenta, cred ca o sa o calculez daca nu gasesc o sarcina care sa-mi traga fix 3A. Multumesc la toti pentru ajutor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum