Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Ultrasunete

Postări Recomandate

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu , trebuie semnal sinusoidal altfel apare fenomenul de cavitatie si " dispare " metalizarea care reprezinta sistemul de prindere a  electrozilor pe cristal  .

Am vazut o asemenea baie de curatare cu un cristal piezo asemanator cu cel de la ceasurile electronice ce avea un TDA2030 ca oscilator , baia era folosita la curatat bijuterii mici .

Dar ... candva , am vazut si o baie de curatat arme , de 4000 W .

Sigur avea semnal sinusoidal , pe cristale era marcate cele doua frecvente de rezonanta .

Editat de Victor
Link spre comentariu

Nu are rost sa le exciti la alta frecventa decit cea de rezonanta (se pot defecta sau cel putin nu vei avea randament) si consider ca daca nu este marcata expres frecventa pe traductoare, ar fi util sa masori frecventa de rezonanta.

Daca ai avea osciloscop ar fi mai simplu sa-l repari pe cel original.

Nu exista nici un feedback de la iesirea trafului spre partea de generator?

Link spre comentariu

De fapt sunt trei frecvente de studiat : frecventa de rezonanta serie , frecventa de rezonanta paralel , frecventa de rezonanta proprie , cea in functie de sarcina existenta in cuva ...

Daca cuva se umple cu apa si un aparat ce trebuie curatat e mic , e una , iar daca cuva o umpli cu o substanta " specifica " si un aparat mare , cu siguranta se va comporta diferit , dar totul are legatura cu frecventa de  rezonanta a cristalelor piezo ce agita lichidul aflat in baie .

Semnalul dreptunghiular nu prea are legatura cu o anume frecventa de rezonanta ... in teorie . 

Link spre comentariu

Cuva trebuie tot timpul sa fie cu apa, si respectivul detergent intr-o concentratie de pana la 5%. 

Pt obiecte mici in cuve mari nu se produc efectele dorite. Sunt aparate speciale ce-si ajusteaza puterea si frecventa pentru tipul de curatare. 

Apoi mai este si vorba de densitatea puterii per volum, fiind niste rapoarte optime. 

Editat de Predator
Link spre comentariu

Salut,

Primul atasament cu poze, functioneaza si acum, cel putin la mine merge.

Am pus alt link : https://we.tl/vpCQTVyiZn

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Nu sunt acasa, si nu pot sa fac poze la cutie acum (cutia in care era placa de fata), oricum nu ar ajuta la nimic deoarece nu are maire lucru in ea, decat niste conectori o siguranta si un ventilator. Baia cu tot cu traductoarele atasate si sistemul de incalzire sunt ok o voi fotografia cand o sa am posibilitatea.

Va multumesc de ajutor dar am vazut tot felul de comentarii inutile pana acum si nimic la obiect.

Traductoarele sunt piezo clasice si nu scrie nimic pe ele dar sunt 100% bune.

Posted Image

Cine stie principiul de functionare sigur are o idee ce piese as putea verifica. Referitor la tranzistoarele de putere nu am siguranta ca sunt cele bune,

totusi pentru cateva sutimi de  secunda functioneaza, utrasunetele se aud si daca pun apa in baie se vede cum incepe sa se miste mizeria si imediat se aprinde ledul de eroare.

Editat de Incepator92
Link spre comentariu

Parca vazusem o placa asemanatoare pe ebay,dar era de 600WNu mai stiu daca era activ anuntul.Contactezi vanzatorul si-i ceri fotografii mai multe mai clare asa poate vezi ce tranzistori sunt acolo.Sau il intrebi exact asta insa nu stiu daca asa va raspunde.Tranzistorii pot fi OK si problema e din alta parte.Erau ceva informatii prin manuale pe internet,referitor la cauzele pentru care apare eroare.

Link spre comentariu

Acum am gasit si manualele. Nu le-am studiat dar le studiez si revin cu intrebari.

Am atasat manualele in linkul urmator:

https://we.tl/bIJXvSXeWd.

Gabiz_ro m-am uitat pe ebay dar nu am gasit acel anunt daca iti mai aduci aminte cum ai cautat adica ce ai scris la search anunta-ma sau trimite-mi  link-ul.

Multumesc frumos de informatie.

Editat de Incepator92
Link spre comentariu

Am gasit in sfarsit un manual cu cateva informatii utile referitoare la cauzele aprinderii ledului de eroare si semnificatiile pinilor de la conectorul db25.

O sa verific senzori din baie si cablul cu mufa db25 daca este ok.

Am pus in linkul urmator cartea tehnica https://we.tl/eFftptzvm2 .

Generatorul meu este cel de la pagina 17 cel din poza din dreapta.

Va rog sa imi dati sugestii cu alte verificari ce le pot face .

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări