Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

casari aparatura electronica cu tuburi

vsurducan

Postări Recomandate

Sunt disponibile tuburi provenite din aparatura electronica veche de 30 de ani ce a fost casata. N-am stiut ca exista inca pasionati care si construiesc cu tuburi electronice (nu doar repara antichitati). Sa fie adevarat ?Daca da, dati un reply si incerc sa recuperez tuburile in cauza. Sunt tuburi diverse de la diode redresoare de inalta tensiune DY la triode pentode de putere EL, triode EC, ECC, tuburi electrometrice, tuburi redresoare cu mercur, etc. O buna parte din ele au fost sparte in procesul de dezmembrare insa au ramas si intacte.Unul din proiectele mele favorite prin anii 95 a fost o sursa de inalta tensiune (500V-2KV) cu trioda pentoda in final si amplificatoare operationale care il comandau.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

3

• Bala

2

• vsurducan

2

• d2134

2

Top autori în acest subiect

Ala eu, ala eu....Sunt o gramada de amatori care inca mai construiesc aparatura pe lampi. Daca se gasesc tuburi miniatura cu incalzire directa..... dar nu cred :smt003

Link spre comentariu

In urma cu 8 ani pe un cimp spre Policolor erau aruncate o gramada de monitoare monocrome românesti si parti de aparatura de calcul veche. A doua zi cind m-am dus cu sacul si cu scule dupa mine ca sa desfac, nu mai erau, se vedea ca a trecut o Fadroma si o basculanta pe acolo... :axe:

Link spre comentariu

Am recuperat ce se putea recupera. O sa fac o lista cu ele cat de curand cand timpul o sa-mi permita. Eu unul nu cred ca o sa mai lucrez cu tuburi vreodata, exceptand la aplicatiile inalta tensiune unde nu au inlocuitori fiabili de asemenea valoare. Un glumetz m-a intrebat PM daca mi-am casat si cartea de PIC-uri. Ce nu stie dumnealui (si probabil nici nu o sa afle vreodata pentru ca bataia de cap e mult prea mare) este cum se comanda o dubla trioda de 500V cu un PIC16F628 sau cu un DSP cu procesor ARM incorporat. :smt005 S-au mai simplu, cum se poate face un amplificator audio de 1W cu microcontroler PIC12F675 fara finali de putere...Sau cum se pot comanda tuburile Nixie din PIC...Retro electronica asta implica sa stapanesti teoria ca lumea, altfel o zbarlesti rau.

Link spre comentariu

Pentru a putea folosi tuburile electrometrice e nevoie si de rezistente speciale de valori foarte mari ( sute de mii de Megaohm). Sa speram ca nu au fost distruse toate. M-ar interesa astfel de tuburi si mai ales astfel de rezistente (deobicei incapsulate in sticla).

Link spre comentariu

Pentru a putea folosi tuburile electrometrice e nevoie si de rezistente speciale de valori foarte mari ( sute de mii de Megaohm).

Ce fel de tuburi? electrometrice? :rolleyes: Scuze de offtopic dar ce sunt alea?
Link spre comentariu

Tuburile electrometrice sunt, in principiu, triode sau pentode care au impedanta de intrare foarte mare si transconductanta mare. Se folosesc in constructia electrometrelor, aparate pentru masurat sarcini electrice sau curenti foarte mici, de ordinul femtoamperilor. Grila de comanda a acestor tuburi se leaga la sursa de negativare prin rezistene foarte mari, tipic 220000 Mohm = 220 Gohm. Pe aceasta rezistenta imensa apar caderi de tensiune masurabile chiar in cazul unor curenti infimi.

Exemplu de tub electrometric: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/138/5/5889.pdf

Despre electrometre s-a mai discutat pe forum: http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=12453

Link spre comentariu

... eu stiam ca electrometru e un aparat de masura, care chiar masurarii caracteristicilor tuburilor electronice este destinat...pe vremea lui ceasca am vazut asa ceva... afisaj dublu... numeric, cu tuburi nixie, shi microampermetru multigradat (tensiuni si curenti, pe vre-o 5 ordine de marime...)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări