Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme Fu32 masa inclinata axa Y

emil.gabor

Postări Recomandate

• Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• emil.gabor

9

• DanuAL

4

• alex.cselenyi

4

• mkreszan

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,

In primul rand ar fi foarte recomandabil ca la aceasta masuratoare sa folosesti o rigla intre masa si varful ceasului comparator.

Diferenta aia poate aparea din mai multe motive,si anume:

-uzura pe axa Z;

-joc in ghidajele axei Z;

-uzura ghidajelor axei Y;

-planul mesei nu este paralel cu ghidajele axei Y;

Dupa cum se vede din filmulet,ai oaresce depuneri pe ghidajele axei Z,in partea superioara.Cum se prezinta ghidajele mai jos?Verifica jocul ghidajelor si implicit al penelor.

Ca sa fii sigur de provenienta abaterii,ar trebui sa ai acces la ghidajele axei Y si cu comparatorul montat in axul principal,sa verifici geometria ghidajelor in 2 puncte,prin rotirea cu 180 de grade a axului principal.

Alex

P.S.:Mai poti verifica cu o nivela de precizie.Dai masa la maxim jos si maxim in spate.Verifici pozitia ghidajelor verticale,respectiv axa Z,dupa care verifici ghidajele orizontale,respectiv axa Y si axa X.

Editat de alex.cselenyi
Link spre comentariu

As fi pus o rigla sa treaca peste canalurile mesei dar nu am una de precizie.

Ghidajele au fost curatate. Da intradevar pe Z doar in partea de sus este murdar unde nu ajunge masa. 

Penele pe toate axele sunt stranse . 

Are zgarieturi pe Z dar nu pare o uzura generala si mai ales 4 Zecimi, s-ar vedea la ochi..

M-am gandit si la varianta rotirii cu 180 grade a capului, dar daca capul nu este vertical (are introdus 2 distanteiere la capul vertical, nu pot sa garantez ca este verticat.)si nu ajung nici unde. 

Daca ar avea uzura pe Y zic eu ca ar avea o "groapa" si la capatul curselor ar trebuii ca masa sa se ridice ceva.

Planul mesei nu prea am cum sa il verific daca este paralele cu ghidajele Y. Dar am sa incerc cumva ...

Mersi de nivela dar am si eu una . Deocamdata nu o pot folosii ca nu am pus masina la nivel. Doar l-am bagat in atelier si am inceput cu curatenia .

pe Y are uzura , pare uzura uniforma, si nu vad un motiv pentru care sa se uzele in partea din fata 4 zecimi mai mult decat partea din spate . 

Nu am masurat uzura dar pare uniforma in fata cat si in spate.

Editat de emil.gabor
Link spre comentariu

Sa tii cont de faptul ca abaterile se masoara in x mm/m.........deci daca ai o abatere de 4 zecimi la o latime a mesei de maxim 500mm,inseamna ca ai o abatere de 8 zecimi,de fapt.Uzura uniforma.........nici sa nu te gandesti la asa ceva,fiindca nu exista.

La masinile de precizie medie,ar trebui sa ai abateri,teoretic,de 0,02mm/m..........

Link spre comentariu

Uita-te pe nivela ta de precizie si vei vedea cum este scalata..........adica iti apare 0,02mm/m,nu 0,02mm/300mm.La fel iti apare si in cartile tehnice ale utilajelor.In concluzie,daca nivela,care are o lungime de 200mm,iti arata o abatere de 0,02mm,aia inseamna ca pe lungimea ei,de 200mm,abaterea este,de fapt,de 0,004mm.

Alex

Vezi ca tot in fisa atasata de tine ai referinte la 100mm,300mm si 1000mm........hai sa comparam mere cu mere,nu pere cu prune........si citeste atent ce scrie acolo.Nu vreau sa fiu gica contra si recunosc ca ceea ce am scris mai sus am facut-o din amintiri.

Alex

Link spre comentariu

Da , ai dreptate. eu vorbeam de abatera masinii nu ne nivela .

Nu am facut inca asa cum ai spus , dar am incercat pe y la diferite inaltimi si am aceias abatere ca in film.

inca masina nu am pus-o la nivel, deoarece cred ca mai trebe sa o mut sa imi fac loc sa bag sn560-ul. dupaceea am sa le pun pe toate la nivel.

Link spre comentariu

Imi dau cu parerea doar!

Daca pe Y la diferite inaltimi ai aceasi abatere, se prea poate ca unul din motive sa fie pana uzata, de pe Y, asta pana sa spun ca e ghidajul in sine. Pana e situata pe partea dreapta, cum te uiti la freza. Incearca sa lasi masa jos de tot si verifica si acolo abaterile.

Slabeste suruburile ce blocheaza masa, clemele ce tin masa fixa in timpul prelucrarii, si incearca cu o coada de matura sau un lemn de esenta tare, sa ridici de masa si urmareste cu ceasul comparator ce abateri sunt pe inaltime si pe transversal. I-ale pe rand!  Se vede in video ca nu prea i-or interesat de utilaj .... ''da-i sa mearga''. Cine stie cata ungere o vazut masa aia.

Link spre comentariu

Probabil nu prea multa ungere... 

Am sa verific ce ati spus. Uzura la ghidaje clar ca are . cand dau masa Y catre mine complet , strange pana putin.

De ce nu as crede ca este de la uzura Y deoarece masa este inclinata in fata (dupa uzura trebuia sa fie inclinata in spate) 

si daca ar fi pe Y zic eu ca ar fi putin probabil ca uzura sa fie liniara. M-as astepta ca masa sa coboare in locul uzat si sa urce la capatul curselor .

Link spre comentariu

Pe mine ma pierzi cand spui xyz.....  Am spus si eu Y mai sus, ca asa am inteles ca numesti axa - partea cu ghidajul unde se ridica si se coboara masa toata! 

Ptr mine e ghidajul mesei pe longitudinal, ghidajul mesei pe transversal si ghidajul mesei pe inaltime. Asa le numesc eu.La ghidajul pe inaltime, zic eu, ca-i problema! Pana de la ghidaj pare sa fie uzata, de aceea ziceam de faza cu coada de matura sau o rigla ceva din lemn de esenta mai tare, sa incerci sa ridici masa cu tot. Lasi masa maxim jos si vezi ce erori citesti pe transversal. Daca cu masa lasata maxim jos, ai aceleasi erori, slabeste si ''franele'' axelor, baga rigla de lemn, coada de matura, etc, sub masa si incearca s-o ridici, masa, si in tot acest timp pui ceasul comparator de pe masa sa atinga ghidajul din spate, adica cel de pe inaltime.

Sa nu se fi pus ceva greutate mai mare pe masa fata de cat suporta, sau un soc, tot cu o greutate! Te crucesti de ce-s in stare unii.Pana e putin ''conica'', in partea de sus, spre capul de frezat e mai lata. Daca e uzata, e clar ca masa nu mai sta in ''conformitate'', asta in cazul bun, ptr ca poti reface acea pana! Dar daca problema e din ghidaj, atunci e o problema.Prinderea surubului, piulita surubului de sub masa, care ridica si coboara masa, cum e acolo? Nu e deplasata acea piulita? Sta drept? O vezi chiar sub masa, intre cele 2 gauri de scurgere a emulsiei. E o piulita intr-o bucsa, bucsa care la randul ei e prinsa in vre-o 3-4 suruburi. E la locul ei?

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

Nu prea am avut timp azi . Am pus un vinclu de precizie pe ghidajele transversale si am m?surat cu un Micrometru de interior in 2 puncte sus si mai jos . Pare in regula . la vrio 100mm distan?a nu am sesizat vrio schimbare , poate 1 sutime dar nu ceva de speriat nu am putut m?sura la o distan?a mai mare pentru ca este sania verticala este in cale.Mi-ar trebui un vinclu de m?car 500 pe 100 . Sau un cub de precizie sa

Editat de emil.gabor
Link spre comentariu

Inca nu, din pacate. Sa vad daca am timp sambata . Daca nu atuncea il las asa deocamdata ca trebe sa fac loc si sa bag strungul pana nu vine zapada... dupaceea am eu timp sa le pun la punct .Totusi mi-as dorii sa gasesc problema inainte de sa bag strungul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări