Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat mig-mag

dany_cta

Postări Recomandate

http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID-5BEDA5F3-F188BAD6/fronius_international/hs.xsl/68_24938_ENG_HTML.htm#.WC3-G2e7riw

Intrebare, le si produc acolo??

http://www.fronius.cn/product_category.php?id=2

Da, se pare ca si el produc pe acolo...

Am eu o rugaminte, personala, hai nu mai intrebati ce produc in China, sa nu ma amarasc atita...

De unde stim ca nu le produc in Germania si pun eticheta cu Made in China pe ele ??

Si totusi, de ce se incurca sarma ??

ps: glumesc, nu am sudat nimic si nu s-a incurcat nimic, doar am masurat viteza sarmei, metoda cu cronometru si ruleta, si la maxim este in jur de 14m pe minut masurat pe 30secunde, am bobinat de m-am plictisit inapoi.

Link spre comentariu

...............am bobinat de m-am plictisit inapoi.

Cand ma gandesc cat se prada in fabrici......cine mai deruleaza ?! Clestele, taie si mai departe. Sa nu mai vorbesc de debite de 30-32 lpm la gaz.

Link spre comentariu

Probabil ca aia nici macar nu mai folosesc role, au conducte trase direct de la fabrica de sarma din turnatorie.

Am incercat sa masor motorul la aparat, 25v 1.6ohm. Rezulta vreo 15A adica 400w pentru un motoras de stergator de masina ? Unde gresesc, chiar asa multa forta are nevoie ca sa impinga sarma sau am masurat eu ceva aiurea ?

Link spre comentariu

Ba da, folosesc role, dar schimba doua de 15 kg in opt ore. Totusi, am vazut in unele locuri si butoaie de 250 kg care se preteaza atat la sudarea manuala cat si la roboti.

Puterea ?! Mda, este reala, este nevoie de forta. De ex daca ai suda cu un aparat synergic cu derulator cu 4 role, cu sarma de 1.2, si sa nu fie gazul selectat corect in meniu, vei simti cum sarma iti impinge pistoletul/mana. De asemenea masa este foarte importanta. Nu merge ca la vechile trafuri, cu carlig.

Link spre comentariu

atunci cum mai fac eu spoolgun ?? la 400w imi trebuie servomotor de 3kg. Eu deja cautam un nema17 ca sa nu pun nema23 sa nu risipesc puterea.

N-are cum, la puterea aia s-ar indoi sarma din toate incheieturile, ar iesi tricotata pe duza. Ceva nu se potriveste aici.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Si daca tot i-am facut autopsia hai sa i-o fac completa. Am reusit sa mai demontez o placa din el.

Nu are potentiometru, are encoder rotativ cu beculete pentru viteza, si un eprom probabil ca isi pastreaza setarea si oprit si scos din priza. Nu are baterie.

Acum cine ma ajuta sa o montez inapoi, ca are o gramada de fire ?

Posted Image

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Probabil ca aia nici macar nu mai folosesc role, au conducte trase direct de la fabrica de sarma din turnatorie.

Am incercat sa masor motorul la aparat, 25v 1.6ohm. Rezulta vreo 15A adica 400w pentru un motoras de stergator de masina ? Unde gresesc, chiar asa multa forta are nevoie ca sa impinga sarma sau am masurat eu ceva aiurea ?

Mai mult de 1-2A nu are cum sa fie consumul la motorul de la masina ta....

Acel motor e ajutat de reductor....., da chiar, ce fel de sistem de antrenare ai? poze.

Electrovalva are?

Ai desfacut PCB-ul fara sa notezi firele? asemanator nu am decat de la fratii sai mai mari cu afisaj si cu mult mai multe fire, deci nu se potriveste si mai mult te-ar incurca asa ca tot in tine e baza, citeste-le incet, cu calm, si o sa-ti dai seama sigur cum sa le pui inapoi.

Link spre comentariu

Glumeam, am facut poze inainte sa scot firele.

Oricum nu se mai monteaza inapoi pentru ca vreau sa reconstruiesc placa cu arduino sa pot sa imi setez viteza exacta nu in pasi de encoder rotativ ci in mps sau ips. E un proiect simplu si distractiv, totodata o sa imi arate si temperatura direct pe afisaj, senzorul conectandu-se pe placa asta, si tensiunea la care este setat masurata exact.

Pe spate placa are un transformator si un condensator mare.

Motorul, aplicand formulele electronice se pare ca ajunge la un maxim de 25A: 1.6ohm masurat cu 25v masurat imi da 15.625A.

Urmarind pcb-ul vad ca are un irf540n (se vede in poza) adica un mosfet de I=33A V=100V, deci valoarea de 16A pare reala.

Dupa ce ai vazut pozele poate ti-ai dat seama intr-un final ca nu vorbim de genul de aparat cu care esti tu obisnuit, s-ar putea ca renumita problema cu impinsul sarmei sa nu existe la aparatul asta tocmai pentru ca nu are motorasul de 2A pe care il gasesti in alte aparate.

Edit1: Nu are electrovalva, furtunul trece direct prin aparat. Personal nu inteleg avantajul electrovalvei, nu as vrea sa mi se inchida gazul din aparat, restul de pe furtun s-ar pierde daca nu ar avea valva in capul pistolului (nu stiu ce are acolo). De asemenea cand sudezi ar trebui sa deschizi valva inainte ca sa umpli furtunul intai ceea ce iar ar creea probleme. Poate sunt alte avantaje si nu le inteleg eu momentan, si poate mi le explici tu ?

Edit2: Are valva mecanica pe furtun, se deschide de cum apesi putin pe buton inainte de a incepe sa impinga sarma, deci daca doar ti apasat butonul la jumatate iese gaz si atat.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Dany, refa calculele cu motorul, de unde ia acei amperi vehiculati de tine? cand spun de 2A spun de masin ok nu hobby, sau altcumva, la masinile cu 4 role de antrenare, industriale, prin absurd ajunge la 6A, nu retin bine insa la tipul tau de masina de unde primeste tensiune pentru motor, din traf sudura sau din traful de alimentare? la frati sai mai mari acea tensiune o primeste din traful de alimentare, vrei sa ti-l arat? in nici un caz nu e un traf de 16-20A :)

Electrovalva la toate masinile ce se respecta (99%) se afla in derulator sau in masina daca e compacta si nu in pistol, doar cele hobby au asa ceva ): , te las pe tine sa ghicesti de ce nu se pierde gazul din pistol.... astfel ar fi bine sa te gandesti si la varianta de a-i monta o electrovalva...

Sant cazuri unde este nevoie de gaz inainte sau dupa dupa cum bine a specificat spik, pregaz, postgaz....

Nu mai judeca din punctul de vedere al masinii tale, e hobby inca o data iti spun si primeste-o nu ca pe o jignire, intereseaza-te cum si ce au "toate celelalte" masini, la a ta are valva in pistol pur economic ca sa scoata pretul cat mai mic....

Tot nu vrei sa pui poze cu mecanizmul tau?

Link spre comentariu

Am masurat clar 1.6ohm intre bornele motorului cu firele scoase, si 24v pe fire. Vrei poze ?

Calculatorul care face calculele este aici http://www.rapidtables.com/calc/electric/ohms-law-calculator.htm

irf540n-ul (mosfet 33A) este in poza.

Ala este un consum maxim in conditia de blocat motorul, nu consumul real in functionare, la un motor electric consumul real variaza in functie de sarcina.

Nu am intrebat care sunt avantajele electrovalvei cu rautate, ci cu curiozitate. Daca electrovalva deschide inainte si apoi asteapta un anumit timp sa umple zona de sudura cu gaz inainte sa impinga sarma, asta nu este o asteptare simtita de operator ? Eu cand pun masca pe ochi si apas butonul ma astept sa apara scanteia instant nu sa ii dau o comanda pe care el o executa peste o secunda. Ori daca timpul de asteptare nu este observabil (aproape instant) nu acelasi lucru se intampla cand ai gazul direct la duza si o deschide cu 50ms inainte de a apasa complet butonul ? Vorbim de mig 100%, nu hibrid cu tig, da ?

Cu siguranta cand ud gradina eu prefer ca valva sa fie in capul furtunului unde ud eu, nu la robinetul unde este montat furtunul.

Daca as incerca sa explic logic electrovalva respectiva (vad ca nimeni nu a facut pana acum, normal ca aia trebuie sa deschida mai repede, are 3 metri de furtun de umplut) necesitatea ei eu as lega-o direct de connectorul euro. Sa poata sa opreasca inainte de el si sa nu pierzi gazul cand scoti furtunul sau cand ai o pierdere la imbinare. Ori in cazul meu este inutil.

Stiu, un alt punct negativ. Costa 55lei sa ii cumpar si sa ii montez unul, dar NU vreau asa ceva. Eu prefer firele intregi si lipite/cositorite pe cat posibil, nu mufe si imbinari cand este vorba de sudura. E doar un punct negativ care poate sa oxideze si sa creeze probleme cand tu nu schimbi sau demontezi niciodata capul de sudura pentru ca aparatul este fix, nu te plimbi cu el.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

La spoolgun nu este nevoie de un motor puternic, rola e mica, usoara si sarma nu strabate decat un tub scurt.Oricum spool gun nu o sa folosesti decat la aluminiu. Sau echipamentul tau "incurca" si sarma de otel pe dotarea standard?!

Link spre comentariu

Am renuntat la spoolgun. Dupa cum am specificat mai sus o sa folosesc sistemul original controlat cu arduino ca sa imi arate exact viteza sarmei, estimata dupa niste masuratori, nu o sa pun encoder, desi n-ar fi mare lucru si in felul asta viteza ar fi continuu stabilizata de arduino la cat este setat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări